1515
Annons

Räntor och valutor: Brittisk valseger lyfte pundet

Konservativa Tories fick oväntat egen majoritet i parlamentet efter valet i Storbritannien och premiärminister David Cameron bor därmed kvar på 10 Downing Street. Den överraskande valsegern fick pundet att stärkas rejält, lyfte Londonbörsen och pressade ned brittiska statspappersräntor.

Den amerikanska jobbrapporten i april kom överlag in lite svagare än väntat, vilket fick marknadsräntorna att sjunka tillbaka på båda sidor Atlanten. Dollarn återtog mark mot euron efter tidigare försvagningar.

I Europa var det fortsatt volatilt på statspappersmarknaden, men efter jobbrapporten sjönk räntorna tillbaka. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var ned 5 punkter till 0,54 procent medan räntorna i periferin sjönk än mer. Den svenska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,74 procent och kronan stärktes mot både dollarn och euron.

Konservativa Tories vann en oväntad jordskredsseger i det brittiska valet och premiärminister David Cameron sitter därmed kvar för en andra femårsperiod, denna gång med egen majoritet. Labour gjorde ett klart sämre val än väntat, delvis beroende på att det Skotska Nationalistpartiet tog hem i stort sett hela Skottland.

Opinionsmätningar inför valet pekade mot ett mycket jämnt val, vilket skapat oro på finansmarknaderna för ett låst politiskt läge med fara för ett snart nyval. När alla sådana farhågor kunde avskrivas handlades brittiska tillgångar upp kraftigt, särskilt pundet som stärktes till 1:539 mot dollarn från 1:525 på torsdagskvällen.

"Det starka resultatet tar bort osäkerheten som marknaden var mest orolig för, och det var ett mer eller mindre oavgjort läge som skulle ha lett till oavbruten kohandel med mindre partier. Detta är den reaktion du skulle ha väntat dig efter ett starkt resultat för Tories", sade Greg Gibbs, strateg vid RBS i Singapore, till Bloomberg News.

I marknadens glädjeyra över valresultatet pekade dock många bedömare på att intresset väl så snart kommer att riktas mot den folkomröstning om brittiskt EU-medlemskap som David Cameron håller fast vid ska ske 2017.

"Detta kommer att vara ett tema på marknaderna de närmaste åren", skrev Danske Bank i en kommentar.

Dagens andra stora händelse var den amerikanska jobbrapporten, som visade att sysselsättningsökningen visserligen rekylerade upp i april men att mars var än svagare än först rapporterat.

Sysselsättningen ökade med 223.000 personer i april, nära förväntningarna i Bloomberg News enkät på 228.000 personer. Samtidigt reviderades sysselsättningsbesvikelsen i mars ned från först rapporterade 126.000 till endast 85.000. Lönerna, som är i fokus för Federal Reserve, var också svaga, upp endast 0,1 procent på månaden efter ett nedreviderat utfall i mars.

Bättre var att arbetslösheten i april som väntat sjönk till 5,4 procent från 5,5 procent, och därmed är på den lägsta nivån sedan maj 2008.

Analytiker tyckte att jobbrapporten var lite blandad, det var en lättnad att det kom en efterlängtad rekyl i sysselsättningen, även om mars nu var än svagare och löneökningarna är fortsatt dämpade. Marknaden reagerade genom att prisa in en senare första räntehöjning från Federal Reserve och sannolikheten för att räntan ska ha höjts till i december sjönk till 53 procent från 62 procent före jobbrapporten.

"Den var åtminstone bättre än mars, men det var inte alls en bra rapport om man tänker på vad som skedde i mars och vad vi såg som en betydande uppåtbias i april. Den underliggande trenden verkar ha försvagats markant", skrev Morgan Stanley i en kommentar.

De menade att den genomsnittliga sysselsättningsökningen om 154.00 personer i mars-april nog ganska bra speglar den underliggande trenden på arbetsmarknaden. Dåligt väder tyngde sysselsättningen i mars men bättre väder borde samtidigt ha lyft aprilsiffrorna.

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka på torsdagskvällen och fortsatte ned efter jobbrapporten. Från svensk stängning på torsdagen sjönk tioårsräntan 8 punkter till 2,12 procent.

Vad gäller annan statistik kan nämnas att tysk industriproduktion oväntat sjönk i mars. Produktionen minskade 0,5 procent från i februari. Tillsammans med en nedrevidering av februariutfallet väckte detta farhågor för tysk BNP under det första kvartalet.

Här hemma rapporterade SCB en fortsatt stark utveckling för hushållens konsumtion, +3,0 procent i årstakt i mars.

På valutamarknaden återtog dollarn en del av den senaste tidens försvagning mot euron, jobbrapporten till trots, och gick till 1:120 från 1:137 vid svensk stängning på torsdagen. Även mot yenen stärktes dollarn.

Kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 8:26 och 4 öre mot euron till 9:26.


Innehåll från Nilsson EnergyAnnons

Grön vätgas – en kraft att räkna med

Nyfikenheten kring det självförsörjande hus som Hans-Olof Nilsson byggde med ett solpanelsdrivet slutet elsystem har varit stort. Där överskottsenergin från husets solpaneler kunde lagras genom att omvandlas till vätgas via en elektrolysprocess. Som sedan sparades i ett tanksystem. Det blev starten för Nilsson Energi, ett bolag att räkna med när det gäller etableringen och vidareutveckling av vätgassystem. 

– Jag startade bolaget tillsammans med Hans-Olof Nilsson och Pontus Lundgren 2017 för att visa att decentraliserade förnybara energisystem med vätgas som energibärare är relevanta. Sedan dess har vi lärt oss mycket. Branschen är ung. Det saknas en del standarder och regelverk. Vårt viktigaste bidrag har varit att dela med oss av vår erfarenhet. Hans-Olof och Birgitta Nilsson har öppnat upp sitt hem för till dags datum 7000 individer och huset har varit föremål för många studier. En av de mest stimulerande erfarenheterna var att vara med i Ade Adepitan BBC-producerade dokumentärserie om världens klimatutmaningar där våra systemlösningar visades som en viktig del av lösningen på problemet, säger Martina Wettin, Co-Founder Nilsson Energy. 

Lagring av grön vätgas

Sedan introduktionen har Nilsson Energy skalat upp rejält. 2021 fick de ett nytt kapitaltillskott när Qarlbo gick in som huvudägare. Produktutbudet stäcker sig över hela värdekedjan, från decentraliserad produktion av vätgas och nyckelfärdiga systemlösningar till service och underhåll. Produktfamiljen går under namnet RE8760 för att förtydliga att det går att lagra förnybar energi för årets alla timmar. 

Martina understryker att det inte är nödvändigt att vara off-grid – helt självförsörjande. Deras system är lika relevanta för att hantera effekttoppar, säkerställa reservkraft eller emissionsfri byggnation och mobilitet

– Den största nyttan är att kunna leverera fossilfri el, värme och mobilitet genom att lagra överskottsenergi framför allt från sol-, vind- och vattenkraft. För oss är det viktigt att inte sätta tekniker mot varandra som till exempel batterier mot vätgas. Man behöver båda för att det ska fungera, säger Martina Wettin. 

Flera stora projekt i gång

Nilsson Energy har fullt upp med flera stora projekt. Ett exempel är en förskola i Mariestad med Nilsson Energys system, som har möjligheten att bli i stort sett självförsörjande på el och värme samtidigt som förskolan utgör en ny robust energinod som kan stötta den omkringliggande infrastrukturen. Av denna anledning har den också en koppling till det lokala elnätet. Ett annat projekt är Sveriges och Europas första nät av tankstationer för grön vätgas som bolaget deläger via systerföretaget REH2. Ett projekt där Qarlbo tillsammans med Naturvårdsverket genom det så kallade Klimatklivet samfinansierat uppförandet av ett sammanhållet nätverk av 23 vätgastankstationer. Ett viktigt steg i Sveriges och EU:s planer på att etablera en infrastruktur för fossilfria bränslen.

– Det är viktigt för fordonsindustrin att infrastrukturen kommer på plats. Och för de som satsar på att bygga infrastruktur att det finns kunder framgent. Vi ser det som att vi gör underlag till ny industri och nya exportgrenar. Genom att leverera kompletta system kan vi underlätta introduktionen och tillväxten av vätgasbaserade system. EU-kommissionens nya energiplaner, The Green Deal och Repower EU, handlar bland annat om att understödja europeisk teknik och att accelerera utbyggnaden av vätgasrelaterad teknik och teknologi. Det passar väl med vår satsning och ger dessutom nya gröna jobb, säger Martina Wettin. 

Fakta: 

Nilsson Energy är ett svenskt energibolag baserat på vätgas och en svensk systemintegratör och leverantör av nyckelfärdiga förnybara energisystem med vätgas som energibärare.  Företaget sträcker sig över hela värdekedjan, från produktion av vätgas till service och underhåll.

För mer information, klicka här 

Följ oss på LinkedIN 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilsson Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?