Den amerikanska jobbrapporten i april kom överlag in lite svagare än väntat, vilket fick marknadsräntorna att sjunka tillbaka på båda sidor Atlanten. Dollarn återtog mark mot euron efter tidigare försvagningar.
I Europa var det fortsatt volatilt på statspappersmarknaden, men efter jobbrapporten sjönk räntorna tillbaka. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var ned 5 punkter till 0,54 procent medan räntorna i periferin sjönk än mer. Den svenska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,74 procent och kronan stärktes mot både dollarn och euron.
Konservativa Tories vann en oväntad jordskredsseger i det brittiska valet och premiärminister David Cameron sitter därmed kvar för en andra femårsperiod, denna gång med egen majoritet. Labour gjorde ett klart sämre val än väntat, delvis beroende på att det Skotska Nationalistpartiet tog hem i stort sett hela Skottland.
Opinionsmätningar inför valet pekade mot ett mycket jämnt val, vilket skapat oro på finansmarknaderna för ett låst politiskt läge med fara för ett snart nyval. När alla sådana farhågor kunde avskrivas handlades brittiska tillgångar upp kraftigt, särskilt pundet som stärktes till 1:539 mot dollarn från 1:525 på torsdagskvällen.
"Det starka resultatet tar bort osäkerheten som marknaden var mest orolig för, och det var ett mer eller mindre oavgjort läge som skulle ha lett till oavbruten kohandel med mindre partier. Detta är den reaktion du skulle ha väntat dig efter ett starkt resultat för Tories", sade Greg Gibbs, strateg vid RBS i Singapore, till Bloomberg News.
I marknadens glädjeyra över valresultatet pekade dock många bedömare på att intresset väl så snart kommer att riktas mot den folkomröstning om brittiskt EU-medlemskap som David Cameron håller fast vid ska ske 2017.
"Detta kommer att vara ett tema på marknaderna de närmaste åren", skrev Danske Bank i en kommentar.
Dagens andra stora händelse var den amerikanska jobbrapporten, som visade att sysselsättningsökningen visserligen rekylerade upp i april men att mars var än svagare än först rapporterat.
Sysselsättningen ökade med 223.000 personer i april, nära förväntningarna i Bloomberg News enkät på 228.000 personer. Samtidigt reviderades sysselsättningsbesvikelsen i mars ned från först rapporterade 126.000 till endast 85.000. Lönerna, som är i fokus för Federal Reserve, var också svaga, upp endast 0,1 procent på månaden efter ett nedreviderat utfall i mars.
Bättre var att arbetslösheten i april som väntat sjönk till 5,4 procent från 5,5 procent, och därmed är på den lägsta nivån sedan maj 2008.
Analytiker tyckte att jobbrapporten var lite blandad, det var en lättnad att det kom en efterlängtad rekyl i sysselsättningen, även om mars nu var än svagare och löneökningarna är fortsatt dämpade. Marknaden reagerade genom att prisa in en senare första räntehöjning från Federal Reserve och sannolikheten för att räntan ska ha höjts till i december sjönk till 53 procent från 62 procent före jobbrapporten.
"Den var åtminstone bättre än mars, men det var inte alls en bra rapport om man tänker på vad som skedde i mars och vad vi såg som en betydande uppåtbias i april. Den underliggande trenden verkar ha försvagats markant", skrev Morgan Stanley i en kommentar.
De menade att den genomsnittliga sysselsättningsökningen om 154.00 personer i mars-april nog ganska bra speglar den underliggande trenden på arbetsmarknaden. Dåligt väder tyngde sysselsättningen i mars men bättre väder borde samtidigt ha lyft aprilsiffrorna.
Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka på torsdagskvällen och fortsatte ned efter jobbrapporten. Från svensk stängning på torsdagen sjönk tioårsräntan 8 punkter till 2,12 procent.
Vad gäller annan statistik kan nämnas att tysk industriproduktion oväntat sjönk i mars. Produktionen minskade 0,5 procent från i februari. Tillsammans med en nedrevidering av februariutfallet väckte detta farhågor för tysk BNP under det första kvartalet.
Här hemma rapporterade SCB en fortsatt stark utveckling för hushållens konsumtion, +3,0 procent i årstakt i mars.
På valutamarknaden återtog dollarn en del av den senaste tidens försvagning mot euron, jobbrapporten till trots, och gick till 1:120 från 1:137 vid svensk stängning på torsdagen. Även mot yenen stärktes dollarn.
Kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 8:26 och 4 öre mot euron till 9:26.