Annons

Räntor och valutor: Brittisk valseger lyfte pundet

Konservativa Tories fick oväntat egen majoritet i parlamentet efter valet i Storbritannien och premiärminister David Cameron bor därmed kvar på 10 Downing Street. Den överraskande valsegern fick pundet att stärkas rejält, lyfte Londonbörsen och pressade ned brittiska statspappersräntor.

Den amerikanska jobbrapporten i april kom överlag in lite svagare än väntat, vilket fick marknadsräntorna att sjunka tillbaka på båda sidor Atlanten. Dollarn återtog mark mot euron efter tidigare försvagningar.

I Europa var det fortsatt volatilt på statspappersmarknaden, men efter jobbrapporten sjönk räntorna tillbaka. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var ned 5 punkter till 0,54 procent medan räntorna i periferin sjönk än mer. Den svenska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,74 procent och kronan stärktes mot både dollarn och euron.

Konservativa Tories vann en oväntad jordskredsseger i det brittiska valet och premiärminister David Cameron sitter därmed kvar för en andra femårsperiod, denna gång med egen majoritet. Labour gjorde ett klart sämre val än väntat, delvis beroende på att det Skotska Nationalistpartiet tog hem i stort sett hela Skottland.

Opinionsmätningar inför valet pekade mot ett mycket jämnt val, vilket skapat oro på finansmarknaderna för ett låst politiskt läge med fara för ett snart nyval. När alla sådana farhågor kunde avskrivas handlades brittiska tillgångar upp kraftigt, särskilt pundet som stärktes till 1:539 mot dollarn från 1:525 på torsdagskvällen.

"Det starka resultatet tar bort osäkerheten som marknaden var mest orolig för, och det var ett mer eller mindre oavgjort läge som skulle ha lett till oavbruten kohandel med mindre partier. Detta är den reaktion du skulle ha väntat dig efter ett starkt resultat för Tories", sade Greg Gibbs, strateg vid RBS i Singapore, till Bloomberg News.

I marknadens glädjeyra över valresultatet pekade dock många bedömare på att intresset väl så snart kommer att riktas mot den folkomröstning om brittiskt EU-medlemskap som David Cameron håller fast vid ska ske 2017.

"Detta kommer att vara ett tema på marknaderna de närmaste åren", skrev Danske Bank i en kommentar.

Dagens andra stora händelse var den amerikanska jobbrapporten, som visade att sysselsättningsökningen visserligen rekylerade upp i april men att mars var än svagare än först rapporterat.

Sysselsättningen ökade med 223.000 personer i april, nära förväntningarna i Bloomberg News enkät på 228.000 personer. Samtidigt reviderades sysselsättningsbesvikelsen i mars ned från först rapporterade 126.000 till endast 85.000. Lönerna, som är i fokus för Federal Reserve, var också svaga, upp endast 0,1 procent på månaden efter ett nedreviderat utfall i mars.

Bättre var att arbetslösheten i april som väntat sjönk till 5,4 procent från 5,5 procent, och därmed är på den lägsta nivån sedan maj 2008.

Analytiker tyckte att jobbrapporten var lite blandad, det var en lättnad att det kom en efterlängtad rekyl i sysselsättningen, även om mars nu var än svagare och löneökningarna är fortsatt dämpade. Marknaden reagerade genom att prisa in en senare första räntehöjning från Federal Reserve och sannolikheten för att räntan ska ha höjts till i december sjönk till 53 procent från 62 procent före jobbrapporten.

"Den var åtminstone bättre än mars, men det var inte alls en bra rapport om man tänker på vad som skedde i mars och vad vi såg som en betydande uppåtbias i april. Den underliggande trenden verkar ha försvagats markant", skrev Morgan Stanley i en kommentar.

De menade att den genomsnittliga sysselsättningsökningen om 154.00 personer i mars-april nog ganska bra speglar den underliggande trenden på arbetsmarknaden. Dåligt väder tyngde sysselsättningen i mars men bättre väder borde samtidigt ha lyft aprilsiffrorna.

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka på torsdagskvällen och fortsatte ned efter jobbrapporten. Från svensk stängning på torsdagen sjönk tioårsräntan 8 punkter till 2,12 procent.

Vad gäller annan statistik kan nämnas att tysk industriproduktion oväntat sjönk i mars. Produktionen minskade 0,5 procent från i februari. Tillsammans med en nedrevidering av februariutfallet väckte detta farhågor för tysk BNP under det första kvartalet.

Här hemma rapporterade SCB en fortsatt stark utveckling för hushållens konsumtion, +3,0 procent i årstakt i mars.

På valutamarknaden återtog dollarn en del av den senaste tidens försvagning mot euron, jobbrapporten till trots, och gick till 1:120 från 1:137 vid svensk stängning på torsdagen. Även mot yenen stärktes dollarn.

Kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 8:26 och 4 öre mot euron till 9:26.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?