1515
Annons

USA-börsen: Svagt uppåt <br />

De amerikanska börsindexen öppnade oförändrat till svagt positivt under torsdagen efter några dystra börsdagar. Fredagens jobbrapport låg i fokus då handlarna hoppas att den kan komma att ge signaler om när en första räntehöjning kan ske.

"Marknaden har fått motstridiga signaler de senaste dagarna och intagit en mer negativ ton på sistone. Detta gör att morgondagens jobbsiffror blir viktigare än vanligt", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadephia Trust, till Bloomberg News.

Runt klockan 16.20 noterades Dow Jones Industrial Average oförändrad till indexnivån 17.845. S&P 500 var också oförändrad på nivån 2.080 medan tekniktunga Nasdaq Composite lyckades avancera med 0,1 procent till nivån 4.927.

Omsättningen uppgick till 170 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 460 miljoner på Nasdaq.

På statistikfronten uppgick antalet varsel om uppsägning i USA till 61.582 i april. Detta var en ökning med 36.594 från föregående månad, samt en uppgång med 53 procent jämfört med samma månad föregående år.

Vidare presenterades siffror för antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd under vecka 18. Det blev en ökning med 3.000 till 265.000 personer, jämfört med föregående vecka, vilket var mindre än väntat.

På bolagsfronten steg den kinesiska näthandelsjätten Alibaba med 7,1 procent efter att bolaget presenterat en vinst för det fjärde kvartalet, vilken översteg förhandstipsen.

Sea World noterades 2,5 procent ned efter att det öppnat sina räkenskaper för det första kvartalet. Visserligen slog nöjesparkens försäljning analytikernas prognoser, men vinsten minskade i det första kvartalet.

Även Tesla backade, trots att elbilstillverkaren slog estimaten i onsdagens rapport. Aktien sjönk 0,5 procent.

Whole Foods rasade rejält, med 10,9 procent. Livsmedelskedjans rapport, som publicerades efter onsdagens stängning, togs emot negativt. Det var främst försäljningen som var svag.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till nivån 2,22 procent.


Innehåll från SEBAnnons

Fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet

Sverige är i ett internationellt perspektiv långt framme när det gäller ekonomisk jämställdhet. Trots det äger kvinnor fortfarande generellt bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension. Här tipsar SEB:s experter om fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet som gynnar hela samhället.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Ekonomisk jämställdhet är ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål och innebär att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det omfattar även företagande, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag som kan växa och generera en inkomst. 

– Vi är övertygade om att när män och kvinnor får samma möjlighet att äga, spara, investera och driva företag blir världen inte bara mer rättvis, den blir också mer framgångsrik och hållbar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Utöver att kvinnor i dag generellt äger bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension, har de svårare att få tillgång till finansiering när de startar företag, och det är mindre sannolikt att en kvinna blir tilltänkt som vd eller styrelseledamot än en man.

Några exempel:

 Enligt tankesmedjan Ownershift äger kvinnor i dag bara 32 procent av de privatägda aktierna, sett till värde. Kvinnor utgör endast 27 procent av de primära makthavarna bland alla bolag i Sverige. 

Kvinnor äger endast 15 procent av markarealen i Sverige, att jämföra med 39 procent för män. 

Kvinnor har också i genomsnitt 10 procent lägre lön än män, visar statistik från Medlingsinstitutet.

Även om utvecklingen går i rätt riktning, går det långsamt. Enligt beräkningar från SEB:s privatekonomer kommer det med de senaste årens utvecklingstakt att ta hundra år innan vi uppnår jämställda pensioner. 

Men hur gör man rent praktiskt för att öka den ekonomiska jämställdheten? Här är fem steg som kan göra stor skillnad.

Se över deltid

Eftersom deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade sektorer, är det oftast kvinnor som missgynnas när det gäller pensionen. Med SEB:s deltidssnurra kan man se hur deltid påverkar pensionen och räkna ut hur mycket man behöver spara för att kompensera för deltid.

Öka ägandet

Ägande ger frihet. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle där fler kvinnor känner friheten i att äga och att kunna köpa bostad, börja investera eller starta företag.

Bygg upp ett sparkapital

Att ha tillgång till ett sparkapital ger autonomi och trygghet genom livet och en möjlighet att lämna dåliga förhållanden – allt från kärleksförhållanden till relationer med arbetsgivare. 

– Sparande och investeringar är därmed viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.

Investera i fonder för jämställdhet

I dag finns ett växande antal fonder som investerar i bolag över hela världen som arbetar med jämställdhetsfrågor och som har attraktiv värdering på marknaden. Ett exempel är den nya 

SEB Global Equal Opportunity Fund. Fonden fokuserar på bolag i framkant när det gäller jämställdhetsarbete och inkludering.

Starta eget

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. SEB vill främja kvinnligt entreprenörskap genom exempelvis rådgivning.

– Här finns en stor, outnyttjad potential för många spännande företag att växa fram. Om fler kvinnor startar eget gynnar det både svensk ekonomi och jämställdhet, samtidigt som fler nya och hållbara idéer kan bli verklighet, säger Belgin Alalinli, ansvarig för entreprenörer och startups, SEB.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns på seb.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?