ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Regeringen riskerar bakslag kring förnyad el

Regeringen riskerar ett bakslag i riksdagen för sin proposition om mer förnybar el. Halmstrået Centern kräver i princip en omförhandling med Norge för att stödja regeringen.

"Ytterst handlar det om Centerpartiet vill ha en ambitionshöjning för förnybar elproduktion eller inte", säger Jennie Nilsson, socialdemokrat och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Hon vill inte spekulera i om regeringen måste dra tillbaka propositionen.

Propositionen ska bereda väg för mer förnybart producerad el och en del ändringar i det så kallade elcertifikatsystemet. Efter det första utskottsmötet och inlämnade motioner står det klart att fyra partier vill avslå propositionen rakt av. Det är Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna. Centerpartiet gillar att regeringen vill höja ambitionen och målet för förnybar el med 5 terrawatt-timmar, från 25 till 30 år 2020.

Men C säger samtidigt nej till att skatt ska läggas på förnybar el, något som regeringen säger är en följd av att Norge krävt det. Elcertifikatsystemet delas med Norge och är till för att driva fram mer förnybar elproduktion, från sol, vind och vatten, till exempel.

Regeringen har gjort en väldigt dålig förhandling med Norge som innebär en solskatt som vi inte vill ha, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C.

Han föreslår att regeringen reser till Norge, säger att riksdagen inte går med på skatten, förhandlar om det hela och återkommer. Utan en förändring kan C inte säga ja till regeringen, enligt honom.

M, FP och KD vill att förslagen i propositionen ska bollas över till energikommissionen, där riksdagens partier finns representerade, för mer eftertanke. De ska inte hastas igenom nu.

Tyck till