Annons

Råvaror: Oljepriserna sjönk<br />

Oljepriserna sjönk under torsdagen, bland annat på oro för att efterfrågan av oljan inte är tillräckligt stor för att matcha utbudet.

Enligt en prognos gjord av Energy Information Administration kommer efterfrågan av oljan i USA öka med 1,7 procent under 2015, medan produktionen kommer att öka med 6,3 procent.

"Marknaden är lite för ivrig och efterfrågan är fortfarande inte tillräckligt stark", sade Gene McGillian, analytiker vid Tradition Energy, till Bloomberg News.

Vidare oroade sig investerare för hur mycket olja Iran kommer kunna tillföra till den globala marknaden, ifall landets sanktioner skulle avlägsnas i samband med ett avtal med världsmakterna om landets kärnenergiprogram.

Vid klockan 20.35 har WTI-oljan i första termin sjunkit 1:88 dollar till 59:05 dollar per fat, medan Brent är backade 2:33 dollar till 65:44 dollar per fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange sjönk aluminium kraftigt, med 38 dollar till 1.883 dollar per ton.

Marknaden tyngdes av oro om att efterfrågan i Kina, den största konsumenten av industrimetaller, kommer att minska.

Kinas totala import kommer enligt Bloomberg News analytikerundersökning att ha minskat under april månad, vilket därmed blir den sjätte månaden i rad. Siffrorna ska presenteras under fredagen, samma dag som USA:s jobbrapport ska publiceras.

"Marknaden är väldigt orolig över Kina, och handelsdatan kommer att vara en god indikator för ekonomins hälsa. Dessutom kommer jobbrapporten att bidra med avgörande information", sade Tai Wong, chef för råvaruprodukter på BMO Capital Markets, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Basmetallen nickel gick i motsatt riktning och avancerade med 170 dollar, till 14.110 dollar per ton.

Bland ädelmetallerna har guldet minskat 9:32 dollar till 1.183 dollar per uns.

Guldet fortsatte att sjunka efter onsdagens nedgång på spekulationer om att en förbättrad amerikansk arbetsmarknad kommer att öka sannolikheten för att Fed höjer räntan.

Silvret sjönk också, med 0:19 dollar till 16:33 dollar per uns.

Det amerikanska dollarindexet avancerade med 0.56 till indexnivån 94.65.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin -1:88 USD 59:05 -3,07% 6,13%
Brent, första termin -2:33 USD 65:44 -3,39% 6,96%
Basmetaller LME (pris/ton,tremånaderstermin)
Koppar +10 USD 6.397 0,16% 1,59%
Zink +9 USD 2.370 0,38% 9,18%
Aluminium -38 USD 1.883 -1,98% 1,65%
Nickel +170 USD 14.110 1,22% -6,67%
Bly -6 USD 2.078 -0,29% 11,79%
Tenn -225 USD 16.025 -1,39% -17,65%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -9:32 USD 1.182:90 -0,78% -0,17%
Silver -0:19 USD 16:33 -1,15% 3,97%
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.56 94.65 0,60% 4,85%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?