Annons

Rasta Group visar minus

Rasta Group redovisar ett resultat efter finansiella poster på -6,9 miljoner kronor (-5,1) för det första kvartalet 2015.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från XledgerAnnons

”Fel system är som att köra taxi med en lådbil”

Marie Löfgren är operativ chef hos Xledger.
Marie Löfgren är operativ chef hos Xledger.

Färre misstag, mer tid till annat och minskade kostnader.

AI och automation har många fördelar – men det gäller att undvika fallgroparna.

– Här gäller det att satsa rätt hela vägen. Fel system är som köra taxi med en lådbil, säger Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.

Så sparar automatisering tid – och pengar

Vad har lådbilar och taxi att göra med affärssystem? Om inte annat är det en beskrivning som på ett enkelt sätt målar upp verkligheten för företag med eftersatta satsningar inom området.

– Du kan ta dig fram i en lådbil, men eftersom du får trampa själv går det väldigt långsamt. Att dessutom försöka få med sig kunder på resan med de förutsättningarna är dömt att misslyckas, säger Marie Löfgren och fortsätter:

– Med en modern taxibil går allt mycket snabbare, du kan ta fler kunder på kortare tid och ändå nå målsättningarna. Det är samma sak med automation i ett affärssystem, du frigör tid och resurser till annat medan AI-roboten tar hand om manuella och repetitiva uppgifter som du slipper.

Just möjligheten att frigöra medarbetarnas tid är en faktor man inte ska underskatta, menar Marie Löfgren. Inte minst ekonomiskt, men också hur man vill uppfattas som företag:

– Många gånger är ekonomiavdelningens personal, som konkret jobbar med de här sakerna, hårt pressade eftersom de tvingas till att manuellt kontrollera kvitton och fakturor. I mina ögon är det omodernt och slöseri med kompetens. Ska man vara ett attraktivt företag att jobba på så måste man även skapa mervärden för sina anställda.

När hon presenterar Xledger för potentiella kunder är en vanlig reaktion – förvåning:

– Det är ganska vanligt att man får en ”aha”-upplevelse. Det behöver inte ta två veckor att få ut en fakturering, det går på två dagar med hjälp av Xledger. Man behöver inte bli sen med månadsbokslutet om allt bokförs automatiskt.

Så hur är det möjligt? Enkelt uttryckt har Xledger skapat självlärande algoritmer – och eftersom hela affärssystemet är molnbaserat kan det även lära sig från andra Xledger-kunder:

– Säg att du är ny i Xledger och ska bokföra en faktura från telebolaget. Eftersom det är en känd leverantör systemet redan känner igen behöver du inte manuellt föra in några siffror, dessutom kommer den kontera i rätt post hos dig. Skulle något inte stämma får du ett meddelade, men avviker inget går allt automatiskt med hjälp av big data.

Ibland utmalas artificiell intelligens (AI) som ett hot mot jobben. Enligt Marie Löfgren är det snarare tvärtom:

– Repetitiva arbetsuppgifter försvinner men det leder inte till att folk tvingas sluta. Istället får personalen andra arbetsuppgifter. Man slipper detaljstudera varenda faktura, utan kan arbeta med att utveckla sin affärsidé.

Om man inte satsar på affärssystem med hög grad av AI och automatisering, vilka är riskerna?

– Man blir kvar i ett personberoende. Det leder också till att man får svårt att attrahera rätt personal och då kommer man halka efter. Som en följd av det tappar man goda möjligheter för tillväxt.

Allt samlat i molnet – så funkar Xledger 

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera