1515
Annons

Räntor och valutor: Stabilt inför valet<br />

USA-räntorna steg på onsdagen och har planat ut i den asiatiska handeln på torsdagen, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter upp på 2,24 procent.
Fed-chefen Janet Yellen sade på onsdagen att räntorna är nedpressade och när Fed förr eller senare genomför en "liftoff" så kan det leda till en skarp uppgång i långräntorna.

Räntorna har under den senaste veckan stigit betydligt såväl i Europa som i USA.

"Det har varit många som stått offside i detta läge, och hennes kommentarer hjälpte inte till. Det var något som ingen hade förväntat sig", sade Thomas Roth på Mitsubishi Securities till Bloomberg News.

USA-räntorna har visat den längsta sammanhållande uppgången sedan i mars 2011. Risk för övervärdering efter tidigare ihållande räntenedgångar är ett av skälen, och Larry Milstein på RW Pressprich konstaterade till Wall Street Journal att vi nu befinner oss i en "korrektionsfas".

Stabilare konjunkturutsikter, högre oljepris och minskad deflationsoro bidrar, samtidigt som utbudet ökat då låntagare försökt passa på och finansiera sig innan räntorna antas börja stiga betydligt. Exempelvis uppgav Apple på onsdagen att de ska sälja nya obligationer.

JP Morgan skriver i ett marknadsbrev att deras globala industri-PMI sjönk med 0,6 enheter till 54,2 i april, efter tre månaders uppgång. Trots nedgången pekar PMI mot en global BNP-tillväxt på 3,1 procent i beräknad årstakt andra kvartalet, upp från 1,2 procent första kvartalet i spåren av den svaga utvecklingen i USA (där BNP minskade).

Den stora skillnaden mellan PMI och aktiviteten första kvartalet återspeglar förra årets utveckling där industri-PMI visade motståndskraft i spåren av en kraftig inbromsning i global tillväxt, med BNP i USA som krympte.

"I ljuset av dessa motstridiga signaler så ser vi PMI som en mer pålitlig guide för det underliggande läget i den globala ekonomin. Förra året visade sig denna syn vara korrekt då den globala tillväxten återhämtade sig i spåren av första kvartalet grop", skriver JP Morgan.

Japanska räntor har stigit betydligt när marknaderna åter öppnar efter några dagars helstängning. Den tioåriga statsobligationen är 9 punkter upp på 0,44 procent.

På valutamarknaden har dollarn i stort bibehållit onsdagens försvagning, med handel runt 1:134 mot euron och 119:50 mot yenen.

"En del av förhoppningarna om att arbetsmarknaden har förblivit stark har grusats av rapporten om privat sysselsättning (ADP) och detta har slagit mot dem med långa dollarpositioner. Samtidigt kan stigande räntenivåer ge stöd åt dollaraptiten när Japan kommer tillbaka från helgledigheten", sade Keisuke Hino på Mizuho Bank till Bloomberg News.

ECB höjde på onsdagen taket för ELA-finansiering för grekiska banker med 2 miljarder euro till 78,9 miljarder euro.

ECB-rådet planerar att i nästa vecka att se över nedsättningarna i de säkerheter (haircut) som banker använder för lån via faciliteten ELA. Översynen ska göras efter eurogruppsmötet den 11 maj, för att där se vilka framsteg som gjorts i de politiska samtalen, enligt Bloomberg News.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade på onsdagen att en del framsteg har gjorts sedan det förra eurogruppsmötet.

"Men många frågor återstår att lösa, de måste fördjupas mer, med fler detaljer, så det kommer inte att bli något avtal på måndag. Vi måste vara realistiska", sade han enligt Reuters.

Pundet har gått sidledes inför det brittiska parlamentsvalet på torsdagen. Varken Labour eller Tories väntas få egen majoritet, valresultatet väntas först natten mot fredagen.

Handelsbanken skriver i ett marknadsbrev att utsikterna för att bilda en ny regering ser mörka ut, att koalitionsdörrar stängts och att det är svårt att se ett valresultat som är värre än förväntat ur den aspekten.

Samtidigt har ekonomin gått bra under tidigare perioder av politisk instabilitet och den nuvarande styrkan i konsumenternas förtroende och företagens investeringsplaner indikerar att återhämtningen knappast väntas komma ur kurs.

De noterar att det är ovanligt att politiska händelser som val har någon varaktig effekt på valutakurserna. Erfarenheterna från det brittiska valet 2010, förra årets kongressval i USA, det svenska parlamentsvalet 2014 och EMU-omröstningen 2003 går alla i den riktningen.

"Vid varje av dessa tillfällen, trots det 'värsta tänkbara resultatet', så har valutan vägrat att försvagas, och i tre av fyra fall i stället stärkts betydligt. För oss ser det ut som ett klassiskt falla av 'selling on rumour and buying on fact'", skriver Handelsbanken.

På torsdagens agenda står även tyska industriorder och räntebesked från Norges Bank.

Det senare väntas bli en spännande historia där analytikerna är helt delade om en räntesänkning med 25 punkter till 1,00 procent kommer nu eller om de avvaktar till junimötet. Den norska kronan stärktes på onsdagen mot euron.

Torsdag 6.40 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:2252 (8:2000) EUR/USD 1:1342 (1:1367)
EUR/SEK 9:3305 (9:3075) USD/JPY 119:50 (119:23)
Jp obl 2 0,03 (0,01) Jp obl 10 0,44 (0,36)
Ty obl 2 -0,22 (-0,22) Ty obl 10 0,59 (0,55)
US obl 2 0,63 (0,62) US obl 10 2,24 (2,20)


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?