1515
Annons

Råvaror: Oljepriset fortsatt upp<br />

Råoljepriset fortsatte att stiga på onsdagen och WTI-oljan handlades på nivåer över 61 dollar per fat. Tecken på att den amerikanska utbudschocken börjar avta gav stöd åt utvecklingen.

Råoljelagren minskade enligt American Petroleum Institute i förra veckan med 1,5 miljoner fat, skriver Marketwatch. Amerikanska producenter har minskat antalet aktiva riggar till det lägsta sedan i september 2010 vilket ökar förhoppningarna om att utbudet ska minska. Situationen är dock fortfarande långt ifrån normal, då råoljelagren är kvar på de högsta nivåerna på 85 år och skifferoljeproducenter är redo att börja borra igen om priserna hämtar sig.

"Producenterna börjar reagera när det gäller utbudet och vi ser det med skifferoljeriggarna. /…/ Olja på 60 dollar är en viktig nivå och jag räknar med att den stannar kvar där ett tag", sade Jonathan Barratt, investeringschef vid Ayers Alliance Securities i Sydney, till Bloomberg News.

Leveranserna av järnmalm från Australien väntas öka under andra halvåret när de största producenterna expanderar vissa gruvor. Det tror UBS, som förutspår att priset faller till ett snitt på 45 dollar per ton mellan juli och december. Även om viss högkostnadsproduktion skärs ned kommer utbudet att fortsätta växa, enligt banken.

Priset på järnmalm har stigit upp mot 60 dollar per ton den senaste månaden sedan den australiska gruvjätten BHP Billiton sagt att bolaget räknar med långsammare tillväxt efter 2016. Brasilianska Vale har också signalerat att dess dyraste produktion kan komma att stoppas.

Noteringar klockan 7.30

Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin +1:03 USD 61:43 1,71% 10,39%
Brent, första termin +0:72 USD 68:24 1,07% 11,49%
Basmetaller LME (pris/ton, tremån ader stermin)

Koppar -43 USD 6.438 -0,66% 2,18%
Zink -6 USD 2.395 -0,23% 9,96%
Aluminium -6 USD 1.973 -0,28% 6,48%
Nickel +145 USD 14.445 1,05% -4,62%
Bly +0 USD 2.159 0,00% 16,20%
Tenn +95 USD 16.200 0,59% -16,49%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)Guld +2:76 USD 1.196:08 0,24% 0,96%
Silver +0:02 USD 16:58 0,18% 5,59%
Dollarindex -0.25
94.82 -0,26% 5,05%


Securitas förlorar miljonkontrakt efter mutmisstankar

Misstankarna om korruption skadar Securitas ekonomiskt. Efter SVT:s avslöjande häver Malmö Stad ett avtal värt fem miljoner kronor årligen. Uppgifter om att Securitas mutat sig till avtalet aktualiserar nu frågan om skadestånd till drabbade konkurrenter.

”Vi kände direkt att det här inte gått rätt till”, säger Jonas Nordborg, ägare till GdR Security Group AB.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Johan Nilsson, Henrik Montgomery

Våren 2021 vände Malmö Stad sig till säkerhetsbranschen för att köpa bevakningstjänster till det brottsdrabbade området runt Möllevångstorget.

Två av branschens jättar, Avarn Security AB och Securitas Sverige AB, lämnade offert tillsammans med lokala GdR Security Group AB.

Vinnare blev Securitas. 

”Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet baserat på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet”, löd kommunens motivering.

Men nu framkommer uppgifter om att upphandlingen ska ha varit riggad. Enligt SVT:s ”Uppdrag granskning” fick Securitas information under bordet inifrån kommunhuset. Följden ska ha blivit att Avarn och GdR var chanslösa redan från start.

Som tack för hjälpen bjöd Securitas, enligt SVT, två av Malmö Stads tjänstemän på en privat resa till London. Detta har, som Di tidigare berättat, lett till att såväl två av kommunens tjänstemän som två Securitas-chefer har tvingats lämnat sina tjänster. Dessutom har en brottsutredning dragits igång vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Nu står det också klar att härvan kommer att kosta Securitas pengar. Malmö Stad avslutar sitt samarbete med bolaget och meddelar att man från och med i höst inte tänker köpa in fler bevakningstjänster.

”I den situation som uppstått utnyttjar vi vår möjlighet att inte förlänga avtalet. Det handlar om ett avtal på cirka fem miljoner kronor per år”, berättar Malmö Stads upphandlingschef Gabriella Manieri.

Enligt Securitas avbryts samarbetet på bolagets initiativ.

”Vi vill inte att det ska finnas några tveksamheter kring något avtal vi ingår och bad därför Malmö Stad att göra om upphandlingen. Om det innebär att vi förlorar den intäkten har det i sammanhanget mindre betydelse”, säger Carl Dahlén, vd, Securitas Sverige.

Skulle rättsväsendet komma fram till att Securitas vunnit upphandlingen med olagliga metoder kan Avarn och GdR eventuellt ha rätt till skadestånd. Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger i vissa fall rätt till kompensation för utebliven vinst.

”Det är inget vi har tittat på än. I så fall måste vi ha mer information”, fortsätter Gabriella Manieri.

GdR:s ägare Jonas Nordborg säger till Di att han vill utreda möjligheterna att driva en skadeståndsprocess.

”Faktum är att vi klagade på upphandlingen redan när den gjordes. Vi kände direkt att det här inte gått rätt till.”

Anledningen ska ha varit att GdR lämnade ett markant lägre pris än Securitas, men att det sistnämnda bolaget fick tillgodoräkna sig ett betydande så kallat ”mervärdesavdrag”.

”Det var det som gjorde att de plötsligt blev billigast, inte att deras vakter hade en lägre timpeng. Dessutom visade det sig att Securitas inte heller behövde ha så stor personalstyrka på plats vid Möllevångstorget som det stod i avtalet. Men någon förklaring till detta har vi inte fått”, hävdar Jonas Nordborg.

Upphandlingschef Gabriella Manieri försvarar avtalet men hänvisar i övrigt till Malmö Stads säkerhetschef Ulf Nilsson. Di har sökt den sistnämnde utan resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?