1515

Räntor och valutor: Euron fortsätter upp<br />

Ränteuppgången i Europa har dämpats något under förmiddagen efter att ha nått nya toppar i den inledande handeln. Samtidigt fortsätter euron att stärkas.

Ränteuppgången är bred. Tyska räntor handlas 1-4 punkter högre medan italienska och spanska är upp 1-2 punkter.

Den tyska tioåriga statsobligationen har på en vecka stigit från 0,14 till 0,59 procent som högst på onsdagen, vilket innebär årshögsta. Den brittiska tioåringen steg tillfälligt över 2 procent för första gången sedan december. Svenska räntor följer med och stiger 2-6 punkter.

Michael Grahn på Danske Bank konstaterar att ränteuppgången är global men att den primärt drivs av avsäljningen i tyska statsobligationer.

Han har svårt att se tydliga rationella förklaringar till uppgången, men en utlösande faktor kan ha varit kommentarerna från tunga investerare (som Bill Gross och Jeffrey Gundlach) i förra veckan om att börja kliva ur obligationer. Det kan ha passat många rätt bra när räntorna varit extremt nedpressade och den tyska tioåringen nere på 5 punkter.

"Med den extremt långa nedgång vi har haft i europeiska räntor är det klart att det kommer en rekyl. Det känns svårt att hitta rationella förklaringar mer än att någon tyckte att det nu var nog med den här nivån", säger Michael Grahn till Direkt.

Han noterar att det finns tendenser till att inflationen bottnar ur och att inflationsförväntningarna stiger. Breakeven-inflationen i Europa har handlats upp, men det har den å andra sidan gjort en längre tid så det är egentligen ingen nyhet.

Konjunkturbilden är bättre men fortsatt osäker, och man kan fundera på vad som händer när råvarupriserna nu stiger.

För att det ska ge starkare inflationsimpulser krävs det att man tror på en mer långvarig uppgång, men den "storyn känns lite tunn". Det krävs också en tydlig acceleration i löneutvecklingen, och det har vi inte sett ännu.

"Många investerare har känt sig lite klämda av det faktum att en stor del av avkastningskurvan handlas till negativ yield och de vill inte låsa in en stor del av portföljen med negativ avkastning. Det har blivit lite av ett självspelande piano, men det återstår att se när det stannar av", säger Michael Grahn.

Han framhåller samtidigt att det nog finns en gräns för när centralbankerna börjar bli oroliga. ECB:s QE-program finns där i bakgrunden och håller tillbaka rörelsen men uppgången i periferiräntorna skulle i sig kunna störa återhämtningen.

"Centralbanksföreträdare kan komma ut på banan och rent verbalt ta upp ämnet, men om det sedan leder till verkligt agerande återstår att se", säger Michael Grahn.

Även Riksbanken noterar uppgången som går stick i stäv med deras eget QE-program, men det krävs sannolikt en starkare krona och/eller sämre utfallsdata för att de ska reagera i närtid.

I förlängningen önskar centralbankerna visserligen en normalisering i räntenivåerna, men det vill de se först när inflationstakten och inflationsförväntningarna närmat sig målet, och där är vi inte ännu, säger Michael Grahn.

Societe Generale skrev i en kommentar, enligt Bloomberg News, att ränteuppgången varit mer "teknisk" än handlat om "fundamenta" (som oljepriset eller Greklandstoryn).

På samma sätt som nedgången överdrevs under första kvartalet så "ser vi nu andra sidan av myntet" under andra kvartalet. Det finns inte så många investerare med "djupa fickor" som är redo att "kliva in och ta en position" och det krävs inte mycket "opportunistisk avsäljning" för att förlänga rörelsen.

RBC Capital Markets noterade att uppgången troligen inte blir så långvarig eftersom den kan bli "självförstörande i den mån att det kan hämma återhämtningen".

Tjänste-PMI för euroområdet reviderades upp något för april men innebar ändå en liten nedgång från mars. PMI pekar fortsatt mot en BNP-tillväxt runt 0,4 procent, liknande utvecklingen första kvartalet.

I USA handlas den tioåriga statsobligationen på 2,20 procent, oförändrat från svensk stängning på onsdagen och den högsta nivån sedan i början av mars.

I eftermiddag publiceras ADP:s jobbrapport för privat sektor, med en väntad uppgång på 200.000 i antalet sysselsatta. I mars överskattade ADP utvecklingen jämfört med den officiella jobbrapporten.

I eftermiddag deltar också Fed-chefen Janet Yellen i en paneldebatt med bland annat IMF-chefen Christine Lagarde.

På valutamarknaden har dollarn tappat ytterligare något till 1:123 mot euron från 1:115 vid svensk stängning på tisdagen. Kronan har stärkts 6 öre mot dollarn men tappat 1 öre mot euron.

onsdag kl 10.30 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:3031 (8:3693) Statsobl 2y -0,20 (-0,21)
EUR/SEK 9:3284 (9:3284) Statsobl 10y 0,74 (0,68)
EUR/USD 1:1235 (1:1148) Räntegap/ty 19 (17)
US obl 10y 2,20 (2,20) Tysk obl 10y 0,55 (0,51)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?