ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven: "Vi ska inte tillbaka till kaoset"

  • Foto: Jack Mikrut
Decemberöverenskommelsen räddade Sverige från politiskt kaos, anser statsminister Stefan Löfven. Nu vill han ha ett bredare samarbete över blockgränsen."Sverige är för litet för stora konflikter", säger han till Di.

Dagens industri har i en serie artiklar berättat om det stora missnöje som finns med decemberöverenskommelsen. Hela 71 av 101 företagsledare och näringslivsprofiler anser att pakten bör skrotas, enligt Di:s enkätundersökning.
Men Stefan Löfven försvarar uppgörelsen och påminner om Sverigedemokraternas hot om att fälla alla framtida budgetar.

”Vi ska inte tillbaks till det kaoset”, säger han.

”Överenskommelsen gjordes efter en exceptionell händelse i svensk politik, som ställde oss inför en unik situation.”

Stefan Löfven leder en historiskt svag regering och pressas allt hårdare av sjunkande opinionssiffror. I de senaste mätningarna är det i princip dött lopp mellan blocken.

Men medan M-ledaren Anna Kinberg Batra fått ett internt uppror på halsen har Stefan Löfven, genom pakten, fått fri lejd för sin budget under resten av mandatperioden.

”Det gav oss en arbetsro och en möjlighet att driva ekonomisk politik så att Sverige kan regeras”, säger han om det historiska handslaget.
Stefan Löfven håller med kritikerna inom näringslivet om att det behövs fler breda uppgörelser över blockgränsen. Men skulden för det låsta läget lägger han på allianspartierna.

”Precis efter valet frågade jag alla fyra borgerliga vad det fanns för möjligheter till samarbete och det var nej, nej, nej, nej”, säger han.

”Då var vi tvungna att hitta en annan variant och det gjorde vi när vi slöt decemberöverenskommelsen.”

Som en del av uppgörelsen har regeringen och allianspartierna lovat att föra samtal om energin, pensionerna och försvaret. Men Stefan Löfven anser att den listan bör göras betydligt längre.

”Nu har vi gjort en försvarsuppgörelse, vi gjorde en uppgörelse om betygen och jag hoppas kunna göra en uppgörelse om föräldraförsäkringen”, säger han.

”Jag vill ha fler frågor att samarbeta kring. Det är inte så att decemberöverenskommelsen tvingar oss att inte samarbeta.”

Samtidigt som den interna kritiken växer i det borgerliga lägret är allianspartierna splittrade i sin syn på pakten.

LÄS ÖVRIGA DELAR I "PAKTEN"-SERIEN

Kravet har tidigare varit att S och MP måste göra upp med V. Men i tisdagens Di öppnade FP-ledaren Jan Björklund och KD-ledaren Ebba Busch Thor för en ny tolkning, som går ut på att regeringen inte längre behöver Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin budget.

”Vi får naturligtvis analysera det, vad det kan komma att innebära”, säger Stefan Löfven.

Huvudscenariot är ändå att han väljer det säkra före det osäkra när han lägger fram regeringens höstbudget.

”Vi måste få den ekonomiska politiken genom riksdagen, det är det viktigaste.

I vilka konstellationer det sker är sekundärt”, säger han.

I går avslöjade Di att regeringen åkt på rekordmånga bakslag i riksdagen sedan tillträdet i september. Antalet tillkännagivanden har nu passerat hundrastrecket, vilket är mer än det tidigare toppåret 2000/2001.

En brännande fråga som allianspartierna ser som ett test på Stefan Löfvens samarbetsvilja handlar om överskottsmålet, som regeringen vill ersätta med ett balansmål.

Regeringen har visserligen bjudit in till samtal om målet, men en majoritet i riksdagen kräver att en förändring föregås av en bredare parlamentarisk utredning.

Hur tänker ni göra?

”Vi har sagt vad vi vill, formen är inte avgörande här. Båda Magdalena Andersson och jag har sagt att vi inte har något emot att samtala med andra”, säger han.

Sådetbliren utredning?
”Exakt vad man kallar det, bred parlamentarisk utredning eller samtal är mindre viktigt.”

Pakten gäller till 2022, men det är många som tvivlar på att den kommer att överleva så länge. Stefan Löfven förväntar sig dock att allianspartierna – trots den hårda kritiken – håller fast vid uppgörelsen.

”I den värld jag kommer ifrån så håller man överenskommelser”.

Tyck till