Annons

Börsen: Tung dag för verkstad och bank<br />

Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen den senaste tidens nedgångar med flera av de rapporterande bolagen på förlorarlistan. Generellt hade dock både verkstad och bank en tung dag, medan telekom klarade sig lite bättre.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,7 procent till nivån 1.584,2. Aktier för drygt 22 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Därmed backade storbolagsindex för den femte av de senaste sex handelsdagarna. Nedgången sedan förra måndagen summeras till cirka 8 procent.

På valutamarknaden steg euron tillsammans med obligationsräntorna, vilket satte en viss press på de kontinentaleuropeiska börserna. Dessa noterades dock överlag strax över nollstrecket.

"Vi fortsätter att se lite rekyl och vinsthemtagningar - det har varit temat för den senaste veckan och det fortsätter även i dag. Sedan har vi ett antal rapportbolag i botten på listan, bland annat Skanska och Hexagon, vars resultat marknaden inte tyckte om", förklarade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall kräftgången för Nyhetsbyrån Direkt.

Byggjätten Skanska tyngdes av ett kvartalsresultat som var lägre än väntat. Orderingången under kvartalet var också lägre än analytikerna beräknat, och aktien backade 2,3 procent.

Andra förlorare bland storbolagen var Assa Abloy, ned 2,4 procent, Sandvik, ned 1,9 procent, och SKF, som backade 1,5 procent. Storbankerna förlorade 0,2 till 0,7 procent.

Inte heller mätteknikbolaget Hexagons första kvartal nådde upp till marknadens förväntningar och aktien föll 1,9 procent. Den organiska tillväxten var 5 procent, att jämföra med analytikernas prognoser som i snitt låg på en tillväxt om 6,5 procent, enligt SME Direkt.

Kontanthanteringsbolaget Loomis organiska tillväxt var också lägre än väntat, medan ebita-resultat och omsättning var i nivå med analytikernas prognoser. Aktien förlorade 1,5 procent.

Även specialistläkemedelsbolaget Medas underliggande ebitda-resultat och negativa organiska tillväxt understeg marknadens förväntningar, med en kursnedgång på knappt 5 procent som resultat.

Lifco rapporterade stigande vinst, men vd Fredrik Karlsson var inte nöjd med resultatet från två av de tre affärsområdena. Aktien gick ned 1,7 procent.

Matjätten ICA:s resultat kom in cirka 5 procent lägre än marknadens snittprognos. Bolaget säger sig emellertid ha tagit marknadsandelar och aktien steg något.

Åt samma håll gick oljebolaget Lundin Petroleum, vars ebitda-resultat var högre än analytikernas förväntningar samtidigt som bolaget upprepade sina produktionsprognoser. Efter en tidig nedgång vände aktien uppåt, delvis med stöd av ett högre oljepris. Dagen slutade strax över nollstrecket.

Axis, under uppköp av Canon, som bjudit 340 kronor per aktie, handlades på eftermiddagen omkring 10 kronor över budkursen utan någon uppenbar förklaring. Vid stängning var kursen dock tillbaka till 340-kronorsnivån.

Dagens kursraket var lilla MSC Konsult, som steg 17 procent. Bolaget bekräftade att det som ett av sju bolag fått tilldelning i ett ramavtal, värt totalt 1,1 miljarder kronor. Aktien var under en period handelsstoppad efter en uppgång på som mest 118 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?