1515
Annons

Börsen: Tung dag för verkstad och bank<br />

Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen den senaste tidens nedgångar med flera av de rapporterande bolagen på förlorarlistan. Generellt hade dock både verkstad och bank en tung dag, medan telekom klarade sig lite bättre.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,7 procent till nivån 1.584,2. Aktier för drygt 22 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Därmed backade storbolagsindex för den femte av de senaste sex handelsdagarna. Nedgången sedan förra måndagen summeras till cirka 8 procent.

På valutamarknaden steg euron tillsammans med obligationsräntorna, vilket satte en viss press på de kontinentaleuropeiska börserna. Dessa noterades dock överlag strax över nollstrecket.

"Vi fortsätter att se lite rekyl och vinsthemtagningar - det har varit temat för den senaste veckan och det fortsätter även i dag. Sedan har vi ett antal rapportbolag i botten på listan, bland annat Skanska och Hexagon, vars resultat marknaden inte tyckte om", förklarade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall kräftgången för Nyhetsbyrån Direkt.

Byggjätten Skanska tyngdes av ett kvartalsresultat som var lägre än väntat. Orderingången under kvartalet var också lägre än analytikerna beräknat, och aktien backade 2,3 procent.

Andra förlorare bland storbolagen var Assa Abloy, ned 2,4 procent, Sandvik, ned 1,9 procent, och SKF, som backade 1,5 procent. Storbankerna förlorade 0,2 till 0,7 procent.

Inte heller mätteknikbolaget Hexagons första kvartal nådde upp till marknadens förväntningar och aktien föll 1,9 procent. Den organiska tillväxten var 5 procent, att jämföra med analytikernas prognoser som i snitt låg på en tillväxt om 6,5 procent, enligt SME Direkt.

Kontanthanteringsbolaget Loomis organiska tillväxt var också lägre än väntat, medan ebita-resultat och omsättning var i nivå med analytikernas prognoser. Aktien förlorade 1,5 procent.

Även specialistläkemedelsbolaget Medas underliggande ebitda-resultat och negativa organiska tillväxt understeg marknadens förväntningar, med en kursnedgång på knappt 5 procent som resultat.

Lifco rapporterade stigande vinst, men vd Fredrik Karlsson var inte nöjd med resultatet från två av de tre affärsområdena. Aktien gick ned 1,7 procent.

Matjätten ICA:s resultat kom in cirka 5 procent lägre än marknadens snittprognos. Bolaget säger sig emellertid ha tagit marknadsandelar och aktien steg något.

Åt samma håll gick oljebolaget Lundin Petroleum, vars ebitda-resultat var högre än analytikernas förväntningar samtidigt som bolaget upprepade sina produktionsprognoser. Efter en tidig nedgång vände aktien uppåt, delvis med stöd av ett högre oljepris. Dagen slutade strax över nollstrecket.

Axis, under uppköp av Canon, som bjudit 340 kronor per aktie, handlades på eftermiddagen omkring 10 kronor över budkursen utan någon uppenbar förklaring. Vid stängning var kursen dock tillbaka till 340-kronorsnivån.

Dagens kursraket var lilla MSC Konsult, som steg 17 procent. Bolaget bekräftade att det som ett av sju bolag fått tilldelning i ett ramavtal, värt totalt 1,1 miljarder kronor. Aktien var under en period handelsstoppad efter en uppgång på som mest 118 procent.


Ulf Petersson: Här är mina nya innehav i portföljen

Den senaste veckans börsuppgång utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan, sälja av aktier som utvecklats starkt och satsa på aktier som inte riktigt hängt med.

Här är min nya Drömportfölj.

Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.
Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.

Sedan förra veckans skakiga inledning på börsveckan när ränteoron var som störst har Stockholmsbörsen senaste dagarna gjort en rejäl comeback. Jämfört med senaste bottennoteringen den 9 maj har Stockholmsbörsen på bara drygt en vecka stigit med nästan 8 procent.

Den uppgången utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan till 20 procent och sälja av aktier som senaste tiden utvecklats starkt för att i stället satsa på aktier som inte riktigt har hängt med i den senaste veckans kursuppgång.

Den ökade kassan innebär att portföljen får en något mer defensiv karaktär, vilket känns skönt om Stockholmsbörsen återigen skulle rekylera nedåt efter den senaste veckans goda börsutveckling.

Vitrolife, Gränges och Mekonomen får lämna portföljen efter en god utveckling för att i stället ge plats åt byggbolaget Skanska, värmepumpsbolaget Nibe som kom med en mycket stark rapport under onsdagen och kurspressade Storskogen som var onsdagens stora rapportförlorare med ett kursfall på runt 15 procent.

Storskogen börskurs har i år tappat över 70 procent. Onsdagens kvartalsrapport var inte bra och särskilt kassaflödet var svagt, men det är Storskogen långt ifrån ensamt om att redovisa under den senaste rapportsäsongen. I ljuset av hur övriga företag har rapporterat ser jag det 15 procentiga kursfallet på rapportdagen som en väl hård dom.

Högst troligt kommer de aktieanalytiker som följer Storskogen kommande dagarna att upprepa sina tidigare köprekommendationer och riktkurser som före resultatrapporten låg drygt 100 procent över nuvarande kursnivå. Dessa köprekommendationer bör kunna får Storskogenaktien att återhämta en del av rapportfallet.

Även byggbolaget Skanska tillhörde rapportsäsongens stora förlorare med ett kursfall på 10 procent när rapporten presenterades den 4 maj. Sedan dess har Skanskaaktien stabiliserats sig och i ett något svalare börsklimat bör en del placerare hitta tillbaka till lågvärderade värdebolag likt Skanska.

Värmepumpsbolaget Nibe kom med en riktigt stark rapport för första kvartalet med en försäljningstillväxt på överraskande goda 28 procent. Den fantastiska efterfrågan på bolagets energibesparande produkter i kölvattnet av oljeprisuppgången och Ukrainakriget förväntas bestå samtidigt som den något pressade rörelsemarginalen senaste kvartalet bör kunna vända uppåt igen när komponentbristen i någon mån avtar.

Det är därmed upplagt för att Nibeaktien fortsätter uppåt kommande veckorna eller månaden.

Fotnot: Ulf Peterssons förändringar i sin Drömportfölj syns först efter börsöppning den 18 maj. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?