Hoppa till innehållet

Annons

Världens sämsta bil är tillbaka

25 år efter att den östtyska bilen Trabant invaderade Västeuropa efter Berlinmurens fall är den tillbaka igen - i eldriven version. Men lyxdetaljer som bälten för alla säten är fortfarande inte aktuellt. det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Foto:Petr David Josek / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från FortifyAnnons

Ökad hotbild ställer krav på Sveriges säkerhetsskyddsåtgärder

Nya arbets- och tankesätt behövs för att skydda landets intressen och samhällsfunktioner från attacker när hoten mot Sverige ökar. Det digitaliserade samhället och outsourcing innebär att ett modernt friskt tänkande behövs för att kärnverksamheten och säkerheten ska kunna fungera, tillsammans. 

Elias Tapper är en av grundarna av Fortify Security, som har säkerhetsskyddet som sin kärna.

– Vi arbetar över hela spektrumet för att stärka och skydda samhällsviktig och säkerhetskänslig verksamhet samt totalförsvaret i övrigt. Vi måste säkerställa att Sverige kan fortsätta att fungera som en trygg och säker nation samt ytterst Sveriges fortlevnad som självständig nation, säger han.

Säkerhetsskydd är en viktig del i det svenska totalförsvaret och syftar till att bland annat skydda vårt samhälles grundläggande infrastruktur, ekonomi, kritiska system och information mot exempelvis spionage, sabotage och terrorism. Detta handlar till stor del om att skydda anläggningar, funktioner och informationssystem som är kritiska för dessa grundläggande strukturer. Detta är något som Elias Tapper, menar inte bara kräver både nya arbets- och tankesätt, utan även implementering av säkerhetsskyddsåtgärder, särskilt med tanke på hur centralt outsourcing och digitalisering har blivit i svenska samhället.

– Säkerhet är en avgörande fråga för alla samhällen och att bygga upp totalförsvaret igen kräver mer än att dra fram gamla pärmar. Sveriges förutsättningar har förändrats och samhället ser annorlunda ut i dag, därför grundade vi Fortify. Genom att genomföra en säkerhetsskyddsanalys av kunder vars arbete är samhällsviktigt och ibland samhällskritiskt, alltså har en betydelse för totalförsvaret, bedömer vi om våra kunder är viktiga för Sveriges säkerhet. Om svaret är ja så hjälper vi kunderna att ta fram rätt åtgärder för att uppnå rätt nivå av säkerhetsskydd. Vår grundtanke är att arbeta för att göra oss själva arbetslösa, och att kunden ska kunna klara att göra detta själva för att det ska bli en långsiktig lösning. 

För vissa verksamheter är det inte alltid tydligt om de bedriver säkerhetskänslig verksamhet eller inte. I sådana fall behöver man utreda och genomföra en säkerhetsskyddsanalys. Om verksamheten kommer fram till att ingen säkerhetskänslig verksamhet bedrivs bör slutsatserna trots det ändå dokumenteras så att det är spårbart och tydligt framöver. Om det visar sig att verksamheten faktiskt kräver säkerhetsskydd är själva säkerhetsskyddsanalysen grunden för det fortsatta säkerhetsskyddsarbetet.  Att inte ha en analys i grunden för säkerhetsskyddsarbetet är helt bakvänt, för hur vet man då vilka åtgärder som man ska vidta för att nå rätt nivå på säkerhetsskyddet? Att börja med att vidta åtgärder innan analysen kan bli både kostsamt samt helt verkningslöst.  

Skydd av uppgifter och verksamheter mot antagonistiska hot 

Fortify arbetar inom hela spektrumet av säkerhet. Åtgärderna besår i regel av tre huvudsakliga delar: personalsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet.

Inom området personalsäkerhet hjälper Fortify sina kunder med att utföra bakgrundskontroller, utbilda personalen i säkerhet, och hjälpa till med säkerhetsprövning.  Personalsäkerhetsarbetet ska förebygga att personer som inte är pålitliga ur säkerhetssynpunkt deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Personalsäkerhet ska dessutom säkerställa att de som deltar i säkerhetskänslig verksamhet har tillräcklig kunskap om säkerhetsskyddet. Det är ett område som har fått rätt stor uppmärksamhet på sista tiden bland annat på grund av de så kallade spionbröderna i Uppsala som nyligen fick sina straff. När det gäller fysisk säkerhet handlar det om att skydda både byggnader och infrastruktur mot sabotage och annan åverkan; något som inkluderar fysiska säkerhetsåtgärder, men även att arbeta med skyddsobjekt. Inom informationssäkerhet hjälper de kunder att skydda sin information, och sina system från obehörig åtkomst, exempelvis genom att säkra it-nätverk och genomföra säkerhetskontroller samt att ta fram klassificeringssystem. 

”En daglig kamp att skydda Sverige”

Medarbetarna i säkerhetsföretaget har både försvarsmaktsnära och polisiär bakgrund och Elias konstaterar att styrkan i dessa spridda kompetenser lägger grunden för deras långa och praktiskt beprövade erfarenhet av säkerhet och skydd. Han har själv arbetat på FRA och säger att det är en daglig kamp att skydda Sveriges säkerhet.

– Vi har inte läst om samhällsskydd i en bok utan fysiskt blivit prövade och utsatta för svåra situationer och incidenter. Vi har arbetat i sammanhang som kontrolleras av både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, vilket har ställt enorma krav på den kunskap som vi nu tar med till våra kunder.

Fortify är främst nischade på att hjälpa stora samhällskritiska verksamheter, men hjälper också mindre kunder och samarbetar med andra företag för att kanalisera rätt hjälp på rätt sätt. 

– Vi jobbar bland annat med säkerhetsskydd, verksamhetsskydd, NIS och totalförsvarsplanering. Vi stöttar med att stärka skyddsnivån, skydda samhällsviktiga verksamheter och bidra till Sveriges säkerhet. Vi är stolta över att jobba för Sverige.

Läs mer om Fortify här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortify och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera