Annons

Räntor och valutor: Fortsatt ränterally

De senaste dagarnas europeiska ränterally fortsatte på tisdagen. Den tyska tioårsräntan steg 9 punkter till 0,51 procent medan den svenska tioårsräntan var upp 12 punkter till 0,68 procent.

Än större ränteuppgångar noterades i Europas periferi, där Greklands fortsatt olösta skuldfråga bidrog till att den spanska tioårsräntan steg 26 punkter till 1,77 procent och att den italienska tioårsräntan var upp 25 punkter till 1,78 procent.

Grekiska räntor rusade kraftigt och Atenbörsen var vid den svenska räntemarknadens stängning ned runt 4 procent. Det finns fortsatt ingen lösning på Greklands segdragna förhandlingar med sina långivare, inför dess att Grekland nu i maj har flera stora återbetalningar av lån från IMF.

"Vi tror verkligen att tiden rinner ut för Grekland. Allt har pekat mot att denna vecka är när ett avtal måste vara klart. Grekland har stora problem med betalningarna till IMF och IMF är inte på humör att ändra sin hållning", sade Charles Stanley, marknadsanalytiker vid Jeremy Batstone-Carr, till Reuters.

Från USA kom på tisdagen ännu en databesvikelse, denna gång i form av att handelsunderskottet ökade kraftigt i mars. En kraftig ökning av importen fick handelsunderskottet att öka till 51,4 miljarder dollar i mars, det högsta sedan oktober 2008. Importen steg 7,7 procent medan exporten ökade mer beskedliga 0,9 procent.

Det finns dock förmildrande omständigheter i form av tidigare hamnstrejker på västkusten, vilket lyfte importen när arbetet väl kom i gång igen.

Deutsche Bank skrev i en kommentar att den stora saken var hamnstörningarna. I mycket mindre utsträckning lär dessutom den starka dollarn ha börjat påverka utrikeshandeln.

Det kraftigt ökade handelsunderskottet får USA-ekonomerna att dra ned sina rullande BNP-beräkningar för det första kvartalet, från redan överraskande svaga 0,2 procent i beräknad årstakt i det första officiella estimatet.

Många är nu inställda på negativ BNP. Deutsche Bank tror på -0,5 procent, Morgan Stanley på -0,4 procent och RDQ Economics på -0,2 procent.

ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg dock till 57,8 i april från 56,5 i mars. Analytikerna i Bloomberg News enkät hade trott på en nedgång till 56,5. RDQ Economics kommenterade att detta ger en helt annan bild av ekonomin än den väntade BNP-nedgången under det första kvartalet.

USA-räntorna steg på måndagskvällen för att sedan fortsätta upp med Europa på tisdagen. Från svensk stängning på måndagen steg den amerikanska tioårsräntan 11 punkter till 2,20 procent.

Efter år av i stort sett ideliga bedrövelser kom svensk industriproduktion in bättre än väntat i mars och orderingången steg starkt. Dessutom reviderades februariutfallet upp för både produktion och order.

Industriproduktionen steg 0,8 procent i mars från föregående månad och ökade 0,3 procent i årstakt i mars. Väntat av analytikerna i SME Direkts enkät var en uppgång med 0,2 procent på månaden och en nedgång på 0,4 procent i årstakt. Dessutom reviderades utfallet i februari upp, till en ökning med 1,2 procent på månaden från en först rapporterad nedgång om 0,1 procent.

"Man ska inte titta på en enskild siffra för de hoppar omkring mycket. Som det ser ut nu med revideringarna har industriproduktionen i alla fall gått i stort sett sidledes de senaste månaderna och nedgången har upphört", sade Michael Boström, analyschef vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillade att man nu kanske kan hoppas på en lite bättre utveckling framöver, med tanke på att det ser lite bättre ut i Europa.

"Det borde synas även i svenska data, men det är ingen övertygande signal så här långt", sade han.

Ett visst hopp om en bättring kanske kunde skönjas i industrins orderingång, som steg hela 3,7 procent i mars från i februari, framför allt drivet av ett kraftigt uppsving på exportmarknaden.

Tjänstesektorn fortsätter att gå från klarhet till klarhet, med en ökning av tjänsteproduktionen på 2,9 procent i årstakt i mars.

På valutamarknaden inledde dollarn dagen starkt och återtog en del av den senaste tidens tapp, en rörelse som dock till stor del vändes efter det stora handelsunderskottet. Mot euron stärktes dollarn till 1:115 från 1:116 vid svensk stängning på måndagen.

Kronan tappade 1 öre till 6:37 mot dollarn och var i stort sett stabil till 9:33 mot euron.

Australiendollarn stärktes efter att landets centralbank RBA visserligen sänkte styrräntan, men samtidigt signalerade att det nu kan vara slut med lättnader.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?