1515
Annons

Nordenbörser: Oslobörsen ensam på plus

Oslobörsen var en liten ljuspunkt på en tisdag som annars präglades av breda nedgångar. Danska Coloplast var bland de största förlorarna efter att sjukvårdsbolaget presenterat kvartalsrapporten.

Kring klockan 17.20 hade OMXN40, som inte innehåller norska aktier, backat 2,3 procent till indexnivån 1.579. Kinnevik var den största förloraren i indexet med en nedgång på 4 procent.

På Köpenhamnsbörsen sjönk storbolagsindexet C20 Cap med 1,1 procent.

Coloplast sjönk 3,1 procent och hade bara ISS längre ned i C20. Bolaget redovisade en omsättning för det andra kvartalet som var något bättre än väntat, men samtliga resultatmått missade SME Direkts analytikerprognos.

ISS tappade 3,3 procent.

Endast tre aktier slutade på plussidan i C20. Carlsberg intog förstaplatsen med en stigning på 1,6 procent till 624 danska kronor. Bryan Gargnier tog upp bevakningen av aktien med rekommendation neutral och riktkursen 628 danska kronor.

Vid sidan av C20-bolagen steg läkemedelsbolaget ALK-Abello 2,1 procent. Nettoresultatet slog analytikernas förväntningar med nära 70 procent.

I Finland sjönk cykliskt tunga storbolagsindexet H25 med 2,3 procent. Endast två aktier noterades högre: byggbolaget YIT och verkstadsbolaget Outotec steg kring 1 procent vardera.

Utanför H25 steg uthyrningsbolaget Cramo drygt 7 procent efter att rapporten slagit marknadsförväntningarna.

Oslobörsens OBX-index stängde 0,1 procent högre, med stöd av en rad oljeaktier som avancerade i takt med ett stigande oljepris. En trio oljeservicebolag slutade i topp: Aker Solutions, Seadrill och Subsea 7 gick upp 4,5-7,2 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?