Annons

Börsen väntas öppna i lätt motvind<br />

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med något sjunkande index. Före öppning har bland annat Boliden visat upp sina siffror.

Måndagskvällens USA-handel bjöd på lätt stigande index med stöd av statistik som visade på en stark orderingång i den amerikanska industrin. I den asiatiska aktiehandeln har däremot utvecklingen varit dyster på tisdagsmorgonen då framför allt Kinabörserna gått svagt.

Med en dryg halvtimme kvar till öppning i Stockholm var Euro Stoxx 50-terminen ned 0,4 procent. IG:s förhandel indikerade klockan 8.10 en öppning 0,1 procent lägre vid indexnivån 1.629 för OMXS30.

Bolidens första kvartal var sämre än väntat på resultatnivå. Trots att omsättningen var högre än analytikernas genomsnittliga förväntningar enligt SME Direkt blev rörelseresultatet 7 procent lägre än väntat: 1.205 miljoner kronor mot förväntade 1.293 miljoner.

Produktionen i Aitikgruvan påverkades enligt Boliden av större underhållsarbeten under kvartalet och vinterförhållandena bidrog också till sämre tillgänglighet på utrustningar i dagbrottet.

Fler rapporter:

* Oljebolaget Tethys Oil redovisade ett rörelseresultat på ebitdanivå på 76 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 130 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Omsättningen var 163 miljoner (195).

* Inredningskedjan Hemtex rapporterade ett resultat efter skatt på -28,6 miljoner kronor för det första kvartalet (-26,5). Nettoomsättningen var 223 miljoner kronor, att jämföra med 208 miljoner motsvarande period i fjol. Bruttomarginalen försämrades till 56,3 procent (58,6).

"Försämringen beror i huvudsak på utförsäljning av kvarvarande julsortiment under början av året i kombination med en för bolaget ogynnsam valutautveckling", skriver Hemtex vd Peder Larsson i rapporten.

* Vindkraftbolaget Arise Windpower gjorde en nettovinst på 15 miljoner kronor för det första kvartalet (16). Nettoomsättningen var 76 miljoner kronor, vilket var lägre än de 87 miljoner som omsattes motsvarande kvartal i fjol.

* Tradedoubler, som är verksamt inom digital marknadsföring, redovisar ett resultat före skatt på -11,9 miljoner kronor i det första kvartalet (6,6). Bruttoresultatet exklusive "förändringsrelaterade kostnader" landade på 89 miljoner (101), motsvarande en bruttomarginal på 20,7 procent (22,7).

Rekommendationer:

* Swedbank höjer rekommendationen för Ericsson till köp från tidigare neutral.

* Citi Investment Research höjer riktkursen för Enquest till 0:63 pund från tidigare 0:42 pund. Rekommendationen neutral upprepas.

Övriga nyheter:

* G5 Entertainment har tecknat avtal med utvecklaren av spelet Brave Tribe om att förvärva samtliga immateriella rättigheter och tillgångar i spelet. Köpeskillingen kommer att finansieras från G5:s kassaflöde.

* Proact har fått en order från SIX Financial Information på ett lagringssystem. Affären är det första resultatet av Proacts samarbete med Nimble Storage. Bolaget anger dock inga finansiella detaljer kring ordern.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?