1515
Annons

Börsen väntas öppna i lätt motvind<br />

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med något sjunkande index. Före öppning har bland annat Boliden visat upp sina siffror.

Måndagskvällens USA-handel bjöd på lätt stigande index med stöd av statistik som visade på en stark orderingång i den amerikanska industrin. I den asiatiska aktiehandeln har däremot utvecklingen varit dyster på tisdagsmorgonen då framför allt Kinabörserna gått svagt.

Med en dryg halvtimme kvar till öppning i Stockholm var Euro Stoxx 50-terminen ned 0,4 procent. IG:s förhandel indikerade klockan 8.10 en öppning 0,1 procent lägre vid indexnivån 1.629 för OMXS30.

Bolidens första kvartal var sämre än väntat på resultatnivå. Trots att omsättningen var högre än analytikernas genomsnittliga förväntningar enligt SME Direkt blev rörelseresultatet 7 procent lägre än väntat: 1.205 miljoner kronor mot förväntade 1.293 miljoner.

Produktionen i Aitikgruvan påverkades enligt Boliden av större underhållsarbeten under kvartalet och vinterförhållandena bidrog också till sämre tillgänglighet på utrustningar i dagbrottet.

Fler rapporter:

* Oljebolaget Tethys Oil redovisade ett rörelseresultat på ebitdanivå på 76 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 130 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Omsättningen var 163 miljoner (195).

* Inredningskedjan Hemtex rapporterade ett resultat efter skatt på -28,6 miljoner kronor för det första kvartalet (-26,5). Nettoomsättningen var 223 miljoner kronor, att jämföra med 208 miljoner motsvarande period i fjol. Bruttomarginalen försämrades till 56,3 procent (58,6).

"Försämringen beror i huvudsak på utförsäljning av kvarvarande julsortiment under början av året i kombination med en för bolaget ogynnsam valutautveckling", skriver Hemtex vd Peder Larsson i rapporten.

* Vindkraftbolaget Arise Windpower gjorde en nettovinst på 15 miljoner kronor för det första kvartalet (16). Nettoomsättningen var 76 miljoner kronor, vilket var lägre än de 87 miljoner som omsattes motsvarande kvartal i fjol.

* Tradedoubler, som är verksamt inom digital marknadsföring, redovisar ett resultat före skatt på -11,9 miljoner kronor i det första kvartalet (6,6). Bruttoresultatet exklusive "förändringsrelaterade kostnader" landade på 89 miljoner (101), motsvarande en bruttomarginal på 20,7 procent (22,7).

Rekommendationer:

* Swedbank höjer rekommendationen för Ericsson till köp från tidigare neutral.

* Citi Investment Research höjer riktkursen för Enquest till 0:63 pund från tidigare 0:42 pund. Rekommendationen neutral upprepas.

Övriga nyheter:

* G5 Entertainment har tecknat avtal med utvecklaren av spelet Brave Tribe om att förvärva samtliga immateriella rättigheter och tillgångar i spelet. Köpeskillingen kommer att finansieras från G5:s kassaflöde.

* Proact har fått en order från SIX Financial Information på ett lagringssystem. Affären är det första resultatet av Proacts samarbete med Nimble Storage. Bolaget anger dock inga finansiella detaljer kring ordern.


Investeringschef: ”Stockpicking som gäller” – strategin för att hitta vinnarna

Efter årets inledande ras har den hårt pressade Stockholmsbörsen fått luft under vingarna igen. På kort sikt finns det potential för vidare uppgångar men det är viktigt att välja rätt i turbulensen, menar Jon Arnell på Max Matthiessen.

I en intervju med Di lyfter investeringschefen fram sektorerna han tror mest på och pekar ut strategin för att hitta vinnaraktierna. 

”Jag tycker att värderingen i dagsläget inte är avgörande, det är inte det marknaden fokuserar på”, säger han. 

Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.Foto:Jesper Frisk

”Det är en enorm osäkerhet som vi har sett under hela året men som har eskalerat de sista veckorna.” 

Det säger Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell när han kort ska summera läget på de globala börserna.

Efter årets inledande ras är sentimentet överdrivet negativt, menar investeringschefen som nu spår en studs i marknaden. Redan i förra veckan i en marknadsanalys förutspådde han att en studs var nära förestående och från botten den 9 maj har Stockholmsbörsen klättrat nära 8 procent.

Jon Arnell är fortsatt positiv till börsen på kort sikt som han tror har mer att ge under de kommande veckorna.

”Den här osäkerheten och framför allt pessimismen har nått någon form av crescendo och har gått lite till överdrift – kortsiktigt i alla fall. Det är översålt där ute och det är svårt att bli mer negativ vilket borde leda till någon form av studs”, säger han.

Förutom det negativa sentimentet tycker investeringschefen att covid-situationen i Kina ser bättre ut där regimen börjat lätta på restriktionerna i framför allt Shanghai.

”Det borde lätta på leverantörskedjor och produktionsstörningar. Dessutom får de amerikanska bolagen återköpa aktier efter rapportsäsongen vilket kommer ge stöd till börsen.”

Förmedlings- och rådgivningsbolaget Max Matthiessen har i nuläget en neutral vikt i aktier. För att Jon Arnell ska bli mer positiv även på längre sikt krävs i första hand att den skyhöga inflationen faller tillbaka.

”Jag tror att de närmsta veckorna blir avgörande. Nästa inflationssiffra från USA kommer sätta sin prägel på marknaden som vill se att inflationen faller tillbaka mer tydligt än vad den gjorde senast. Det skulle kunna driva på uppstudsen ytterligare.”

”Men det hänger också på ränteutvecklingen. Räntorna har gått sidledes det sista snarare än uppåt vilket är en lättnad för marknaden.”

I rådande börsturbulens är det ”stockpicking” som gäller, menar Jon Arnell. Nu ska man köpa aktier i bolag som har hög kvalité, bra intjäning och som kan höja utdelningarna, säger han.

”Jag tycker att värderingen i dagsläget inte är avgörande, det är inte det marknaden fokuserar på. Det är svårt att avgöra vad som är rätt värderingsnivå eftersom vi inte vet vart räntorna ska ta vägen. Vi kommer från en extremt övervärderad marknad under en ganska lång tid och att tala om var botten finns p/e-mässigt är svårt. Jag skulle snarare tittat på att bolagen har växande ebitda-marginaler, har utdelningstillväxt och en EPS-tillväxt (vinst per aktie, reds. anm).

Kortsiktigt ser investeringschefen köpläge i nedtryckta teknikbolag och pressade tillväxtsaktier.

”Det är i de här sektorerna jag tror att vi kommer se de största uppgångarna i den här uppstudsen, snarare än att man börjar köpa cykliska bolag igen då det fortfarande finns osäkerhet i konjunkturen.”

Den långsiktige investeraren ska däremot titta på mer defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror, säger Jon Arnell. Hans tips är också att hålla sig ifrån bolag som sysslar med sällanköpsvaror.

Investeringschefens vy bygger på en så kallad ”top-down”-analys där han utifrån makroläget bedömer olika regioner och sektorer. 

I den tekniska analysen noterar han också att 85 procent av bolagen på tekniktunga Nasdaq handlas under glidande medelvärdet på 200 dagar. 

”Tittar man historiskt när det inträffat har vi fått flera stora börsbottnar. Med det sagt säger jag inte att det är en botten vi har här men det är intressant sak att titta på”, konstaterar Jon Arnell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?