1515

Börsen: Tung dag för Boliden<br />

Vid lunchtid på tisdagen handlades Stockholmsbörsen på minus, och börsen gick tydligt svagare än flera av de ledande Europabörserna som låg runt nollstrecken eller steg.

Omkring klockan 12.15 hade OMXS30 sjunkit 0,6 procent till 1.624. Aktier för cirka 7,2 miljarder kronor hade omsatts.

Före börsens öppning kom Boliden med sin rapport för det första kvartalet. Trots att omsättningen var högre än analytikernas förväntningar enligt SME Direkt blev rörelseresultatet lägre än väntat: 1.205 miljoner kronor mot förväntade 1.293 miljoner.

"Produktionsvolymerna i gruvdelen var helt klart lägre än väntat, men bolaget har bra förklaringar. Förmodligen kommer vi att se mer normala volymer redan under det andra kvartalet. Totalresultatet är 4 procent lägre än konsensus, vilket i all väsentlighet får klassas som inom felmarginalen. Totalt sett tycker jag att det var en ganska odramatisk rapport", säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolidenaktien backade 4,3 procent.

På vinnarsidan i OMXS30 fanns Nokia, som efter en lång svit av nedgångsdagar ryckte upp sig och steg 1,6 procent vilket innebar att aktien gick bäst i OMXS30. Konkurrenten Ericsson steg 0,2 procent till 91:60 kronor. Swedbank har höjt sin rekommendation för Ericsson till köp från tidigare neutral och skriver i ett morgonbrev att banken "ser dagens svaga kurs som ett ypperligt tillfälle att åter köpa aktien". Riktkursen angavs till 108 kronor.

Com Hem steg 0,5 procent till 72:50 kronor. Danske Bank Markets har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 80 kronor. Motiveringen är att Com Hem enligt Danske Bank erbjuder en "attraktiv kombination av kassaflöde och tillväxt".

Citi Investment Research har höjt riktkursen för oljebolaget Enquest till 0:63 pund från tidigare 0:42 pund. Aktien avancerade 1,3 procent. Ett annat oljebolag, Tethys Oil, redovisade på morgonen ett rörelseresultat på ebitda-nivå på 76 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 130 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Aktien sjönk 1,8 procent.

Bioteknikbolaget Medivir föll tungt och tappade hela 7,9 procent efter en rapport som visade att resultatet efter skatt i det första kvartalet föll till 66,7 miljoner kronor, mot 284 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Enligt Nordea Markets nådde Medivirs rapport inte alls upp till förväntningarna, varken Nordeas eller konsensus. Högst upp på minuskontot hamnar enligt Nordea egenförsäljningen av specialistläkemedelsbolagets flaggskeppsprodukt Olysio mot hepatit C.

"Försäljning på 34 miljoner i det första kvartalet var hela 45 procent lägre än vad vi hade väntat", skriver Nordea.

Även inredningskedjan Hemtex var en stor förlorare på tisdagen. Bolaget rapporterade ett resultat efter skatt på -28,6 miljoner kronor för det första kvartalet (-26,5). Bruttomarginalen försämrades till 56,3 procent (58,6) och aktien reagerade med att falla 7,3 procent.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?