Hoppa till innehållet

Annons

Börsen: Tung dag för Boliden

Vid lunchtid på tisdagen handlades Stockholmsbörsen på minus, och börsen gick tydligt svagare än flera av de ledande Europabörserna som låg runt nollstrecken eller steg.

Omkring klockan 12.15 hade OMXS30 sjunkit 0,6 procent till 1.624. Aktier för cirka 7,2 miljarder kronor hade omsatts.

Före börsens öppning kom Boliden med sin rapport för det första kvartalet. Trots att omsättningen var högre än analytikernas förväntningar enligt SME Direkt blev rörelseresultatet lägre än väntat: 1.205 miljoner kronor mot förväntade 1.293 miljoner.

"Produktionsvolymerna i gruvdelen var helt klart lägre än väntat, men bolaget har bra förklaringar. Förmodligen kommer vi att se mer normala volymer redan under det andra kvartalet. Totalresultatet är 4 procent lägre än konsensus, vilket i all väsentlighet får klassas som inom felmarginalen. Totalt sett tycker jag att det var en ganska odramatisk rapport", säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolidenaktien backade 4,3 procent.

På vinnarsidan i OMXS30 fanns Nokia, som efter en lång svit av nedgångsdagar ryckte upp sig och steg 1,6 procent vilket innebar att aktien gick bäst i OMXS30. Konkurrenten Ericsson steg 0,2 procent till 91:60 kronor. Swedbank har höjt sin rekommendation för Ericsson till köp från tidigare neutral och skriver i ett morgonbrev att banken "ser dagens svaga kurs som ett ypperligt tillfälle att åter köpa aktien". Riktkursen angavs till 108 kronor.

Com Hem steg 0,5 procent till 72:50 kronor. Danske Bank Markets har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 80 kronor. Motiveringen är att Com Hem enligt Danske Bank erbjuder en "attraktiv kombination av kassaflöde och tillväxt".

Citi Investment Research har höjt riktkursen för oljebolaget Enquest till 0:63 pund från tidigare 0:42 pund. Aktien avancerade 1,3 procent. Ett annat oljebolag, Tethys Oil, redovisade på morgonen ett rörelseresultat på ebitda-nivå på 76 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 130 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Aktien sjönk 1,8 procent.

Bioteknikbolaget Medivir föll tungt och tappade hela 7,9 procent efter en rapport som visade att resultatet efter skatt i det första kvartalet föll till 66,7 miljoner kronor, mot 284 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Enligt Nordea Markets nådde Medivirs rapport inte alls upp till förväntningarna, varken Nordeas eller konsensus. Högst upp på minuskontot hamnar enligt Nordea egenförsäljningen av specialistläkemedelsbolagets flaggskeppsprodukt Olysio mot hepatit C.

"Försäljning på 34 miljoner i det första kvartalet var hela 45 procent lägre än vad vi hade väntat", skriver Nordea.

Även inredningskedjan Hemtex var en stor förlorare på tisdagen. Bolaget rapporterade ett resultat efter skatt på -28,6 miljoner kronor för det första kvartalet (-26,5). Bruttomarginalen försämrades till 56,3 procent (58,6) och aktien reagerade med att falla 7,3 procent.

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera