ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Borgerliga vill bryta SD:s isolering

  • Foto: Janerik Henriksson / TT
Bryt Sverigedemokraternas isolering i frågor där partiet har liknande uppfattningar som andra partier, anser en majoritet av C:s, KD:s och M:s väljare att döma av en ny undersökning.
Men de flesta FP-väljare vill att allt ska göras för att hålla SD utanför.

Bland samtliga riksdagspartiers väljare är 46 procent positiva till SD-samarbete medan 41 procent vill minska partiets inflytande. 14 procent är osäkra eller svarar "vet ej", enligt mätningen.

Undersökningen, gjord för Dagens Nyheter av Ipsos, är statistiskt säker när det gäller C- och M-väljare. Jämfört med en liknande undersökning i höstas har de blivit mer positiva till samarbete.

Sedan september har det skett en viss rörelse bland borgerliga väljare där färre håller med om linjen att partierna bör göra allt för att isolera Sverigedemokraterna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till tidningen.

Men för samtliga väljare noteras en liten nedgång både för samarbete och bland dem som förespråkar SD-isolering. Gruppen osäkra har däremot växt.

Bland de rödgröna partiernas väljare finns en klar majoritet för att hålla SD borta från inflytande. Det finns också en tydlig skiljelinje mellan kvinnor och män där kvinnor är klart mer skeptiska till samarbete.

Tyck till