ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alliansen röstar inte på egen motion

Allianspartierna varnar för att regeringens vårändringsbudget för 2015 är dålig för Sverige.
Men de håller fast vid decemberöverenskommelsen och tänker inte försöka rösta igenom sin egen motion, något som kan skärpa konflikten inom Moderaterna.

Två länsförbund i Moderaterna har redan ställt sig bakom motioner till sina stämmor om att partiet bör agera för att riva upp decemberöverenskommelsen, och i flera andra distrikt finns det motioner på samma tema. I helgen håller Skånes moderater stämma och där är motståndet brett.

Motståndet är ett första tufft test för M:s nya partiledare Anna Kinberg Batra. Men när riksdagsgruppen i M på tisdagen diskuterade vårmotionen och den gemensamma vårändringsmotionen var hon inte närvarande, utan på resa i USA.

Minst en M-riksdagsledamot, Finn Bengtsson från Östergötland, har redan sagt att han tänker rösta efter egen övertygelse. Han avser att yrka på alliansens gemensamma motion om det blir votering, strax före midsommar, där regeringens proposition ställs mot alliansens förslag i en slutvotering. Han vill inte lägga ned sin röst för att förhindra ett läge som det före jul, då regeringens budget röstades ned genom att Sverigedemokraterna oväntat ställde sig bakom Alliansens budget.

Trots kritiken tänker Moderaterna och de tre övriga allianspartierna hålla fast vid decemberöverenskommelsen. Det innebär att de fyra lägger ned sina röster om riksdagen för att regeringen ska få igenom sin budget och för att SD ska berövas inflytande.

I den gemensamma vårändringsmotionen säger Alliansen nej till de flesta förslagen som den rödgröna regeringen vill genomföra redan i år. Bland annat nobbar de fyra partierna höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd a-kassa och höjt underhållsbidrag för ensamstående föräldrar.

I ett pressmeddelande skriver Alliansen att regeringens vårändringsbudget innebär höjda skatter för fem miljarder kronor. Och de kritiserar att statens utgifter ökar med sex miljarder kronor, bland annat på grund av höjda bidrag och en utbyggnad av arbetsmarknadspolitiska program.

"Detta är inte rätt politik om vi vill värna styrkan i ekonomin", skriver Alliansen.

Motionen ska vara inlämnad till riksdagen senast klockan 16.30 på onsdag eftermiddag och någon gemensam Allianspressträff om vårändringsmotionen planeras inte.

Tyck till