Annons

Stockholmsbörsen: Väntas starta uppåt<br />

Stockholmsbörsen kan väntas inleda något upp efter långhelgen och tre nedgångsdagar på raken dessförinnan.

I New York rekylerade börserna upp i fredags efter nedgångar på torsdagen, och i Asien med Kina i spetsen har börserna stigit på måndagen. I Kina kom svag inköpschefsstatistik under natten som väckte nytt hopp om penningpolitiska stimulanser.

Euro Stoxx 50-terminen pekade med cirka 20 minuter kvar till öppning på lätta uppgångar, plus 0,06 procent, medan terminerna för DAX och CAC40 var upp 0,5 respektive 0,3 procent. Londonbörsen är liksom Tokyobörsen stängd på måndagen.

IG:s förhandel indikerade med cirka 50 minuter kvar till öppning en lugn öppning för OMXS30 på +0,2 procent vid 1.632, och morgonbrevet nämnde "förnyad optimism" efter förra veckans nedgångar från 1.720 till torsdagens stängning på 1.628.

Inga utdelningar avskiljs från OMXS30-bolag på måndagen. Preferensaktierna från Akelius, Oscar Properties och SAS handlas däremot utan rätt till utdelning.

Bland helgens nyheter märks att Africa Oil har sålt 12,4 procent av bolaget genom nya aktier för 100 miljoner dollar på kursen 2:31 kanadadollar, motsvarande 15:94 kronor, att jämföra med torsdagens stängningskurs 18:15 kronor. Den nya ägaren Stampede Natural Resources ägs av Afrikainrniktade Helios Investment Partners.

Någon ny vd för Industrivärden har i skrivande stund inte aviserats, efter att det i media spekulerades om IK Investment Partners Helena Stjernholm under helgen.

Morgonens bolagsnyheter:

* SCA:s styrelseledamot Rolf Börjesson avgår på egen begäran, knappt tre veckor efter den årsstämma där han omvaldes.

* Nordic Mines vd Thomas Cederborg ersätts per omgående av Eva Kaijser, med erfarenhet från Boliden och finanschefsbefattningen i Northland REsources.

* Mekonomen expanderar för första gången utanför Norden genom att börja sälja reservdelar i Sydkorea med hjälp av en distributör.

* Doro utökar sitt befintliga samarbete med Vodafone Group till att omfatta även den rumänska marknaden.

* Dataspelsbolaget Starbreezes vd köper sin brors del i det gemensamma Starbreeze-ägarbolaget Varvtre i samband med att brodern, före detta creative director i Starbreeze, har bestämt sig för att lämna bolaget men vara kvar som konsult under två år.

Rapporter:

* Fordonsunderleverantören Gränges var något bättre över hela linjen, till exempel ett nettoresultat på 111 miljoner kronor mot väntade 110 miljoner och fjolårets 85 miljoner. Bolaget tror på en tillväxttakt på fortsatta cirka 1 procent i världens bilproduktion under innevarande kvartal, och senare i år något högre.

* IT-konsulten Softronics omsättning och vinst steg under det första kvartalet, som präglades av stark efterfrågan och dito konkurrens.

* Nätdagligvaruhandlaren Mat.se, listat på First North, meddelar att försäljningen i april uppgick till 15,3 miljoner kronor (7,9).

* Dustin har förnyat ett ramavtal med den norska inköpsorganisationen Tradebrokers drygt 50 medlemsföretag.

Rekommendationsändringar:

* Sandvik höjs till köp från behåll av DNB efter att Johan Molin föreslagits till styrelseordförande.

* Hexagon höjs till köp från behåll av Nordea, med

riktkurs höjd till 372 från 346 kronor.

* Swedbank sänker riktkursen för Africa Oil till 28 från 30 kronor, men upprepar köprekommendationen.

* SSAB:s riktkurs höjs till 51 från 44 kronor av RBC, med upprepad "sector perform"-rekommendation.

* Dagens Industri: Indutrade förtjänar premie men är högt värderad och därmed dags att sälja.

* Börsveckan: Köp Duni, Nobia, SSAB, Sandvik och på sikt Fortnox.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?