1515
Annons

Räntorna fortsätter att klättra

Marknadsräntorna fortsätter att klättra på måndagen. I Sverige gav ett starkt inköpschefsindex extra fart åt uppgången. Och nu höjer tungviktarna ett varningens finger för delar av marknaden.
Arkivbild från Frankfurtbörsen.
Arkivbild från Frankfurtbörsen.Foto:Michael Probst/TT

Efter en lång resa utför vände marknadsräntorna i Europa plötsligt uppåt i mitten av förra veckan. Och det med besked. Den tyska tioårsräntan gick på två dagar från 0,16 procent till 0,37 procent.

Resan uppåt fortsätter på måndagen, om än i makligare takt. Vid 14-tiden handlades tioåriga tyska obligationer till 0,40 procent. Det är den högsta nivån sedan Europeiska centralbanken 22 januari lanserade stödköp av räntepapper, så kallade kvantitativa lättnader eller QE.

Tyska statspapper handlas nu till positiva räntor på alla löptider från fem år och uppåt. För bara några veckor sedan var räntan negativ på all löptider upp till och med nio år och den stora frågan när tioårsräntan också skulle bli negativ.

Successivt starkare statistik, tekniska orsaker och försiktiga tecken på stigande priser är några orsaker till ränteuppgången.

”Allt fler investerare undviker negativa eller väldigt låga räntor och allt fler tror att priseran faktiskt är på väg upp”, säger Chris Iggo, räntestrateg på AXA, till nyhetsbyrån Reuters.

Ett annat skäl är att tongivande investerare som Bill Gross, Jeff Gundlach, Warren Buffett och Carl Icahn i mer eller mindre starka ordalag pekat ut obligationsmarknaden som en bubbla.

”Om jag hade ett enkelt sätt, och utan risk, att korta en hel del 20- eller 30-åriga obligationer så skulle jag göra det", sa investeringslegendaren Warren Buffett i samband med hans bolag Berkshire Hathaways årliga stämma, enligt affärssajten Business Insider.

Att ”korta” något betyder att ta position för sjunkande pris.

Också svenska marknadsräntor har stigit kraftigt de senaste dagarna. Tioårsränta har gått upp över 20 punkter (hundradels procentenheter) sedan mitten av förra veckan. Uppgången på måndagen var vid 14-tiden 8 punkter till 0,54 procent.

Ett oväntat starkt inköpschefsindex för april bidrog till att trycka upp svenska räntor på måndagen.

”Inköpschefsindex för industrin överraskade på uppsidan i april. Indexet steg nästa 2 enheter till 55,7. Det är den högsta noteringen sedan mars 2013. Väntat var en liten nedgång”, skriver Nordea i en kommentar.


Innehåll från EnfuceAnnons

Egna betallösningar bäddar för bra business och lojala kunder

Betalningar är det nya sättet att bygga varumärke. Enfuce gör det möjligt även för icke-finansiella aktörer att lansera egna betalningslösningar. Med en snabb och skalbar lösning tar de affärer och kundlojalitet till nästa nivå.

Att praktiskt taget alla enheter som är anslutna till internet – mobiltelefoner, smarta klockor och till och med bilar – kan bli en betalningsmetod har gjort att fler företag fått upp ögonen för affärsmöjligheterna med inbyggda betalningar och egna kort.

– Att integrera betalningslösningar i ett företags infrastruktur är ett sätt att ta sitt erbjudande till nästa nivå: det gör det möjligt att bygga partnerskap och skapa bättre kundupplevelser. Inbyggda betalningar gör det dagliga livet enklare för kunderna, de betalar för det som ger dem mervärde, just när de behöver det, säger Monika Liikamaa, Co-CEO och Co-Founder
av Enfuce.

Enfuce var först i världen med att möjliggöra kortutgivning från ett publikt moln. Med ambitionen att bygga världens bästa betalningsprocess har man skapat en snabb, säker och skalbar lösning för globala betalningar i realtid. Idag gör 16 miljoner kortanvändare sina dagliga betalningar i Enfuce plattform.

– Vår kärnverksamhet är att säkerställa så effektiva och säkra betalningar som möjligt. Då krävs en hög ambitionsnivå – och det har vi. Som gammal bankmänniska får jag höra alldeles för många ursäkter om varför det ena eller det andra inte skulle fungera. Det är fel, har kunden ett tydligt business case och ett lösningsfokuserat mindset så är IT och compliance aldrig ett hinder för en betalningslösning, säger Monika Liikamaa.

Många möjligheter med egna kort

Även för icke finansiella aktörer finns det många fördelar med att bygga in betalningslösningar i verksamheten. Att man hos exempelvis Uber beställer och betalar sin resa redan innan den är genomförd säkerställer enkelhet och lojalitet. Men business caset skulle inte behöva stanna där:

– Om Uber dessutom hade ett eget kort skulle de kunna se var och hur människor använder det kortet, bygga samarbeten och anpassa erbjudanden efter det, säger Monika Liikamaa.

Ett högaktuellt område som Enfuce nu arbetar med är att möjliggöra för myndigheter och organisationer att ge betalkort i stället för kontanter till den våg av flyktingar som kommer från krigets Ukraina.

– De behöver pengar för att leva och vi möjliggör ett säkert sätt att ge ut betalkort som vi också kan monitorera mot felanvändning. För traditionella banker tar det kanske ett år att skapa ett sådant program, de som tycker det är snabba gör det på ett halvår. Enfuce kan göra det på två dagar, säger Monika Liikamaa.

Om Enfuce:

Enfuce erbjuder betalnings-, open banking- och hållbarhetslösningar åt banker, fintechföretag, finansiella operatörer och handlare. Genom att kombinera branschexpertis, innovativ teknik och compliance levererar företaget långsiktiga och skalbara lösningar snabbt och säkert. Företaget har 16 miljoner kortanvändare på sin plattform och årligen nära 1 miljard euro i transaktioner.

Läs mer på enfuce.com 

 

 

Mer från Enfuce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Enfuce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?