Annons

Räntorna fortsätter att klättra

Marknadsräntorna fortsätter att klättra på måndagen. I Sverige gav ett starkt inköpschefsindex extra fart åt uppgången. Och nu höjer tungviktarna ett varningens finger för delar av marknaden.
Arkivbild från Frankfurtbörsen.
Arkivbild från Frankfurtbörsen.Foto:Michael Probst/TT

Efter en lång resa utför vände marknadsräntorna i Europa plötsligt uppåt i mitten av förra veckan. Och det med besked. Den tyska tioårsräntan gick på två dagar från 0,16 procent till 0,37 procent.

Resan uppåt fortsätter på måndagen, om än i makligare takt. Vid 14-tiden handlades tioåriga tyska obligationer till 0,40 procent. Det är den högsta nivån sedan Europeiska centralbanken 22 januari lanserade stödköp av räntepapper, så kallade kvantitativa lättnader eller QE.

Tyska statspapper handlas nu till positiva räntor på alla löptider från fem år och uppåt. För bara några veckor sedan var räntan negativ på all löptider upp till och med nio år och den stora frågan när tioårsräntan också skulle bli negativ.

Successivt starkare statistik, tekniska orsaker och försiktiga tecken på stigande priser är några orsaker till ränteuppgången.

”Allt fler investerare undviker negativa eller väldigt låga räntor och allt fler tror att priseran faktiskt är på väg upp”, säger Chris Iggo, räntestrateg på AXA, till nyhetsbyrån Reuters.

Ett annat skäl är att tongivande investerare som Bill Gross, Jeff Gundlach, Warren Buffett och Carl Icahn i mer eller mindre starka ordalag pekat ut obligationsmarknaden som en bubbla.

”Om jag hade ett enkelt sätt, och utan risk, att korta en hel del 20- eller 30-åriga obligationer så skulle jag göra det", sa investeringslegendaren Warren Buffett i samband med hans bolag Berkshire Hathaways årliga stämma, enligt affärssajten Business Insider.

Att ”korta” något betyder att ta position för sjunkande pris.

Också svenska marknadsräntor har stigit kraftigt de senaste dagarna. Tioårsränta har gått upp över 20 punkter (hundradels procentenheter) sedan mitten av förra veckan. Uppgången på måndagen var vid 14-tiden 8 punkter till 0,54 procent.

Ett oväntat starkt inköpschefsindex för april bidrog till att trycka upp svenska räntor på måndagen.

”Inköpschefsindex för industrin överraskade på uppsidan i april. Indexet steg nästa 2 enheter till 55,7. Det är den högsta noteringen sedan mars 2013. Väntat var en liten nedgång”, skriver Nordea i en kommentar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?