Annons

Räntor och valutor: Europaräntor fortsatte uppåt<br />

Europaräntorna inledde den nya veckan med fortsatta uppgångar, medan euron försvagades något mot dollarn efter PMI-utfall som gav blandat resultat. Handeln var tunnare än vanligt eftersom de brittiska marknaderna höll helgstängt.

Svenska räntor steg i linje med europeiska uppgångar när vi hade långhelg och kronan stärktes efter en oväntad uppgång i industri-PMI, men var fortsatt svagare än vid stängning i torsdags.

Den tyska tioårsräntan noterades till 0,42 procent, 10 punkter högre än vid svensk stängning i torsdags, medan den svenska tioåringen slutade 10 punkter högre till 0,56 procent.

Jämfört med i fredags är de tyska långräntorna upp 4 punkter.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,0 i april, från 52,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 51,9, i linje med den preliminära statistiken.

Chris Williamsson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att eurozonens tillverkningssektor fortsatte att växa i april, men att nedgången i expansionstakten kommer att hålla tillbaka den senaste tidens optimism om att ECB:s kvantitativa lättnadsprogram har garanterat en återhämtningsbiljett för regionen.

"Varningslamporna lyser speciellt starkt över Frankrike och Grekland, varav båda såg tilltagande nedgångstakter i början på andra kvartalet. Svagare tillväxttakt i Tyskland och Irland är också källor till oro", sade Chris Williamsson.

Bland PMI-utfallen för industrin i de stora euroländerna kom Italiens och Tysklands in högre än förväntningarna, medan Frankrikes och Spaniens var svagare än väntat.

Uppmärksammas kan även att Danmarks industri-PMI sjönk kraftigt, till 53,0 från 58,2 i mars, då nya order och produktion noterade stora nedgångar samtidigt som lagren ökade kraftigt.

Här hemma visade Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg oväntat till 55,7 i april från 54,1 månaden före. Väntat var 53,5 i april.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i ett kundbrev att PMI överraskade på uppsidan och att alla delindex rörde sig i rätt riktning. Det viktigaste var uppgången i orderindex, vilket bådar gott för de kommande månaderna.

"Vi räknar med att exportindustrin ska återhämta sig, men vi vill se mer bevis innan vi drar slutsatsen att återhämtningen håller på att ta fart", skrev Torbjörn Isaksson.

Samtalen i helgen mellan Grekland och de internationella kreditgivarna tycks inte ha lett till några konkreta resultat, men grekiska regeringskällor talade ändå om "signifikanta framsteg" medan EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas kallade förhandlingarna för "konstruktiva", men att mer arbete krävs.

Grekiska källor uppgav att likviditeten räcker för veckan, inklusive en betalning till IMF på 200 miljoner euro den 6 maj, men tyska Handelsblatt rapporterade i helgen att även om det kommer en uppgörelse mellan Grekland och de internationella kreditgivarna kommer det ta veckor innan nästa nödlåneutbetalning kan komma.

Norges Banks chef Öystein Olsen upprepade i ett tal på måndagen att styrräntorna kan komma att sänkas ytterligare och sade att penningpolitiken försöker minska risken för att finansiella obalanser ska byggas upp, men att den inte kan anta ett primärt ansvar för den finansiella stabiliteten.

Norges Banks regionala företagsenkät, som publicerades på måndagen, bekräftade att tillväxtutsikterna är svagare än förutspått av centralbanken samtidigt som arbetslösheten fortsatte att stiga över Norges banks estimat.

"Det finns nu tydliga indikationer på att ekonomin dämpas snabbare än vad Norges Bank har förutspått. Arbetslöshetens stiger också snabbare. Dessutom verkar inflationstrycket vara svagare än vad Norges Bank har räknat med. Och slutligen, så har norska kronan stärkts och kronan är för närvarande starkare än Norges Banks prognos. Därför håller vi fast vid vår slutsats att Norges Bank kommer att sänka sin styrränta vid denna veckas möte", skrev Handelsbankens Marius Gonsholt Hov i ett kundbrev.

Han tillade dock att Norges Bank kan välja att vänta till i juni med att sänka på grund av oro över den finansiella stabiliteten.

USA-räntorna har vänt svagt nedåt på måndagen, men tioårsräntan är fortsatt upp 5 punkter till 2,09 procent från i torsdags.

Statistik visade att orderingången till industrin ökade med 2,1 procent i mars, vilket var i linje med förväntningarna. Samtidigt reviderades februariutfallet ned till -0,1 procent från tidigare angivna +0,2 procent.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:116 mot dollarn, jämfört med 1:117 i torsdags, medan dollarn i sin tur stärktes till 120:10 mot yenen.

Kronan hämtade in lite av en tidigare ännu större försvagning och handlades knappt 5 öre svagare till 8:36 mot dollarn och drygt 4 öre svagare till 9:33 mot euron, jämfört med noteringarna vid den tidiga svenska stängningen i torsdags.

Dag MÅN TIS ONS TOR FRE
Räntor/valutor 4-5 28-4 29-4 30-4 1-5
Statsobl 2 år -0,25 -0,34 -0,28 -0,26
Statsobl 5 år 0,16 -0,02 0,05 0,09
Statsobl 10 år 0,56 0,33 0,40 0,46
Räntediff 10y SV /TY    14 18 15 14
Jp obl 2 år 0,01 0,01 0,01 0,01
Jp obl 10 år 0,36 0,30 0,30 0,34
Ty obl 2 år -0,22 -0,28 -0,24 -0,24
Ty obl 10 år 0,42 0,15 0,25 0,32
US obl 2 år 0,59 0,55 0,56 0,57
US obl 10 år 2,09 1,94 2,04 2,04
TCW-index 130,72 132,66 130,67 130,47
USD/SEK 8:3560 8:5576 8:3564 8:3105
EUR/SEK 9:3253 9:3920 9:2742 9:2827
EUR/USD 1:1161 1:0974 1:1100 1:1173
USD/JPY 120:10 118:85 118:94 118:87


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Så kan chefen slippa IT-bördan

IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.
IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.

Är du vd och trött på IT-frågor som ständigt landar på ditt bord?

Allt fler företag löser problemet med att outsourca sin IT.

– Att frigöra tid och minska IT-kostnaderna är två viktiga vinster, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Att outsourca IT är en växande trend – särskilt bland små och mellanstora svenska företag. Det visar en ny uppföljande undersökning till den årliga rapporten ”Telias digitala index”. Andelen företag med 10-49 anställda som lägger ut IT-ansvaret har ökat från 29 till 33 procent bara det senaste året.

Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia:

– Tekniken blir allt mer komplex, kraven på IT-säkerhet ökar och det är svårt att hänga med – inte minst för mindre företag. Hos dessa företag brukar det dessutom finnas en eller flera ofrivilligt IT-ansvariga som samtidigt har andra arbetsuppgifter. Och många teknikfrågor tenderar att hamna på chefens bord.

IT-ansvaret – ett grupparbete

Undersökningen visar att IT-ansvaret ofta blir ett otydligt ”grupparbete” där såväl IT-chef och verksamhetschef som vd och vanliga medarbetare tar ansvar för olika delar.

– Genom att outsourca sin IT kan mindre företag få tillgång till samma kompetens och säkerhet som ett stort IT-bolag. Dessutom brukar man få nöjdare medarbetare som får fokusera på kärnverksamheten, säger Daniel Stark.

”Inte funnits för mindre företag”

För att möta det växande behovet av outsourcing erbjuder Telia ”IT-avdelning som tjänst” som vänder sig till företag från 10 anställda.

Tjänsten innebär att ett expertteam från Telia blir företagets IT-avdelning, med support, övervakning av företagets IT-miljö och ansvar för säkerheten.

– Den här typen av tjänst har länge funnits för stora bolag, men har tidigare inte varit tillgänglig för mindre företag, säger Daniel Stark.

Företaget kan samla både sina IT- och kommunikationstjänster i Telias unika erbjudande.

– Traditionellt finns en uppdelning mellan IT och telekom. Idag finns stora möjligheter att förenkla genom att samla alla teknikfrågor.

Minskade kostnader och mer tid

Vilka vinster kan då ett företag göra på att outsourca sin IT?

I undersökningen svarar företagen att de två viktigaste är att minska de totala IT-kostnaderna och att frigöra tid för medarbetarna.

– Att outsourca IT är i regel kostnadseffektivt i och med att företaget bara debiteras för de funktioner de behöver och faktiskt använder. Interna IT-kostnader kan dra iväg, och uppstår problem slukar det dessutom förlorad arbetstid, säger Daniel Stark och pekar på tre andra fördelar:

1 Ökad konkurrenskraft

”Ni kan fokusera helt på er affärsidé. Samtidigt får ni en IT-miljö som uppdateras och utvecklas av tekniker med spetskompetens.”

2 Kunskap och service

”Oavsett IT-problem – ni har alltid en support att kontakta som är experter på er IT-miljö och kan lösa problemen direkt.”

3 Ökad säkerhet

”Verksamheten blir mer sårbar om IT-frågorna hänger på interna medarbetare.

När ni outsourcar er IT tar leverantören ansvar för säkerheten och jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker.” 

Så kommer ni igång

Telias ”IT-avdelning som tjänst” inleds med en grundlig analys av företagets IT-miljö. Därefter tar ett expertteam ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

– Supporten och säkerheten är centrala delar. Man kan kontakta oss och få återkoppling direkt. De allra flesta frågor åtgärdar vi utan att besöka företaget, säger Daniel Boström, IT-konsult på IT-avdelning som tjänst.

Kontrollerar säkerheten löpande

Vad gäller säkerheten jobbar teamet proaktivt genom löpande kontroller.

– Eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör vi en noggrann undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är säker och uppdaterad.

Telia erbjuder också utbildning – det kan handla om smartare arbetssätt eller om att agera IT-säkert vid distansjobb.

Daniel Boström lyfter fram den personliga kontakten:

– Du kommer inte till en tekniker-vem-som-helst, utan till ett tight team som kan er IT-miljö utan och innan. Varje företag ska känna att vi är deras IT-avdelning.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Fakta: IT-avdelning som en tjänst

• Telia hanterar IT- och kommunikationstjänster för företaget. Vänder sig till företag från 10 anställda.

• Tjänsten är prenumerationsbaserad och erbjuder ett expertteam som gör en grundlig analys för att skräddarsy tjänsten utifrån verksamhetens behov. Därefter tar teamet ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

• Telia jobbar proaktivt genom löpande säkerhetskontroller så att eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör Telia en grundlig undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är uppdaterad, säker och tillgänglig.

• I tjänsten ingår support och konsultation med syftet att frigöra tid och skapa effektivare arbetssätt.

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?