Annons

Räntor och valutor: Euron tappar mot dollarn<br />

Europaräntorna har inlett den nya veckan med begränsade ränterörelser och en lite svagare euro efter PMI-utfall som gav blandat resultat.

Svenska räntor stiger i linje med uppgångar när vi hade långhelg och kronan stärks efter en oväntad uppgång i industri-PMI.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,0 i april, från 52,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 51,9, i linje med den preliminära statistiken.

Chris Williamsson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att eurozonens tillverkningssektor fortsatte att växa i april, men att nedgången i expansionstakten kommer att hålla tillbaka den senaste tidens optimism om att ECB:s kvantitativa lättnadsprogram har garanterat en återhämtningsbiljett för regionen.

"Varningslamporna lyser speciellt starkt över Frankrike och Grekland, varav båda såg tilltagande nedgångstakter i början på andra kvartalet. Svagare tillväxttakt i Tyskland och Irland är också källor till oro", sade Chris Williamsson.

Bland PMI-utfallen för industrin i de stora euroländerna kom Italiens och Tysklands in högre än förväntningarna, medan Frankrikes och Spaniens var svagare än väntat.

Här hemma visade Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg oväntat till 55,7 i april från 54,1 månaden före. Väntat var 53,5 i april.

Silf/Swedbank konstaterade att delindex för orderingången steg 4,5 enheter i april och gav störst positivt bidrag, 1,4 indexenheter, till PMI-total.

"Index för orderstockarna, som samvarierar väl med nya order, steg till 54,4 i april från 51,8 i mars. Både orderingången och orderstockarna har därmed stigit i minst sju på varandra efterföljande månader", skrev de i ett pressmeddelande.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett kundbrev att PMI överraskade på uppsidan och att alla delindex rörde sig i rätt riktning. Det viktigaste var uppgången i orderindex, vilket bådar gott för de kommande månaderna.

"Uppgången i PMI är uppmuntrande och tyder på att situationen förbättras i tillverkningsindustrin. Men både huvud-PMI och orderingången låg på samma upphöjda nivåer för ett år sedan medan hårda data fortsatt var rätt nedtryckta. Vi räknar med att exportindustrin ska återhämta sig, men vi vill se mer bevis innan vi drar slutsatsen att återhämtningen håller på att ta fart", skriver Torbjörn Isaksson.

Samtalen mellan Grekland och de internationella kreditgivarna i helgen tycks inte ha lett till några konkreta resultat, men grekiska regeringskällor talar ändå om "signifikanta framsteg". Nästa samtalsrunda inleds på måndagen.

Grekiska källor uppger att likviditeten räcker för veckan, inklusive en betalning till IMF på 200 miljoner euro den 6 maj.

Handelsblatt rapporterade dock på lördagen att det är osannolikt att landet klarar den betydligt större IMF-betalningen den 12 maj, cirka 750 miljoner euro. Även om en uppgörelse nås inom kort kommer det ta veckor innan nästa nödlåneutbetalning kan komma.

USA-räntorna, som drogs med uppåt i slutet av förra veckan, är stabila på högre nivåer i förmiddagens europeiska handel. Den tioåriga USA-räntan är upp 7 punkter till 2,11 procent, från svensk stängning i torsdags.

På måndagens USA-agenda märks industriorderdata för mars, klockan 16.00, och Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, ska tala om aktuella ekonomiska förhållanden och penningpolitik klockan 18.15. Veckans höjdpunkt på USA-agendan är dock, förstås, fredagens arbetsmarknadsdata för april, som blir extra intressant efter den förhållandevis svaga mars-rapporten.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:114 mot dollarn, jämfört med 1:117 i torsdags, medan dollarn i sin tur är starkare mot yenen.

Kronan har hämtat in lite av en tidigare ännu större försvagning och handlas nu cirka 7 öre svagare mot dollarn och cirka 5 öre svagare mot euron, jämfört med noteringarna vid den tidigare svenska stängningen i torsdags.

Måndag kl 10.30 (torsdag kl 12.00)

USD/SEK 8:3746 (8:3105) Statsobl 2y -0,25 (-0,26)
EUR/SEK 9:3331 (9:2827) Statsobl 10y 0,52 (0,46)
EUR/USD 1:1145 (1:1172) Räntegap /ty 15 (14)
US obl 10y 2,11 (2,04) Tysk obl 10y 0,37 (0,32)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?