1515
Annons

Räntor och valutor: Euron tappar mot dollarn<br />

Europaräntorna har inlett den nya veckan med begränsade ränterörelser och en lite svagare euro efter PMI-utfall som gav blandat resultat.

Svenska räntor stiger i linje med uppgångar när vi hade långhelg och kronan stärks efter en oväntad uppgång i industri-PMI.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,0 i april, från 52,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 51,9, i linje med den preliminära statistiken.

Chris Williamsson, chefekonom på Markit, sade i en kommentar att eurozonens tillverkningssektor fortsatte att växa i april, men att nedgången i expansionstakten kommer att hålla tillbaka den senaste tidens optimism om att ECB:s kvantitativa lättnadsprogram har garanterat en återhämtningsbiljett för regionen.

"Varningslamporna lyser speciellt starkt över Frankrike och Grekland, varav båda såg tilltagande nedgångstakter i början på andra kvartalet. Svagare tillväxttakt i Tyskland och Irland är också källor till oro", sade Chris Williamsson.

Bland PMI-utfallen för industrin i de stora euroländerna kom Italiens och Tysklands in högre än förväntningarna, medan Frankrikes och Spaniens var svagare än väntat.

Här hemma visade Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg oväntat till 55,7 i april från 54,1 månaden före. Väntat var 53,5 i april.

Silf/Swedbank konstaterade att delindex för orderingången steg 4,5 enheter i april och gav störst positivt bidrag, 1,4 indexenheter, till PMI-total.

"Index för orderstockarna, som samvarierar väl med nya order, steg till 54,4 i april från 51,8 i mars. Både orderingången och orderstockarna har därmed stigit i minst sju på varandra efterföljande månader", skrev de i ett pressmeddelande.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett kundbrev att PMI överraskade på uppsidan och att alla delindex rörde sig i rätt riktning. Det viktigaste var uppgången i orderindex, vilket bådar gott för de kommande månaderna.

"Uppgången i PMI är uppmuntrande och tyder på att situationen förbättras i tillverkningsindustrin. Men både huvud-PMI och orderingången låg på samma upphöjda nivåer för ett år sedan medan hårda data fortsatt var rätt nedtryckta. Vi räknar med att exportindustrin ska återhämta sig, men vi vill se mer bevis innan vi drar slutsatsen att återhämtningen håller på att ta fart", skriver Torbjörn Isaksson.

Samtalen mellan Grekland och de internationella kreditgivarna i helgen tycks inte ha lett till några konkreta resultat, men grekiska regeringskällor talar ändå om "signifikanta framsteg". Nästa samtalsrunda inleds på måndagen.

Grekiska källor uppger att likviditeten räcker för veckan, inklusive en betalning till IMF på 200 miljoner euro den 6 maj.

Handelsblatt rapporterade dock på lördagen att det är osannolikt att landet klarar den betydligt större IMF-betalningen den 12 maj, cirka 750 miljoner euro. Även om en uppgörelse nås inom kort kommer det ta veckor innan nästa nödlåneutbetalning kan komma.

USA-räntorna, som drogs med uppåt i slutet av förra veckan, är stabila på högre nivåer i förmiddagens europeiska handel. Den tioåriga USA-räntan är upp 7 punkter till 2,11 procent, från svensk stängning i torsdags.

På måndagens USA-agenda märks industriorderdata för mars, klockan 16.00, och Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, ska tala om aktuella ekonomiska förhållanden och penningpolitik klockan 18.15. Veckans höjdpunkt på USA-agendan är dock, förstås, fredagens arbetsmarknadsdata för april, som blir extra intressant efter den förhållandevis svaga mars-rapporten.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:114 mot dollarn, jämfört med 1:117 i torsdags, medan dollarn i sin tur är starkare mot yenen.

Kronan har hämtat in lite av en tidigare ännu större försvagning och handlas nu cirka 7 öre svagare mot dollarn och cirka 5 öre svagare mot euron, jämfört med noteringarna vid den tidigare svenska stängningen i torsdags.

Måndag kl 10.30 (torsdag kl 12.00)

USD/SEK 8:3746 (8:3105) Statsobl 2y -0,25 (-0,26)
EUR/SEK 9:3331 (9:2827) Statsobl 10y 0,52 (0,46)
EUR/USD 1:1145 (1:1172) Räntegap /ty 15 (14)
US obl 10y 2,11 (2,04) Tysk obl 10y 0,37 (0,32)


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?