ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

M-riksdagsman lovar slåss mot decemberpakten

  • Finn Bengtsson. Foto: Christine Olsson / TT
Sprickan växer i moderaterna om partiet ska hålla sig till decemberöverenskommelsen. En moderat riksdagsledamot lovar sätta allt på spel redan i juni, men i Göteborg håller man sig till partiledningens linje.

De fyra borgerliga partierna är eniga om att inte lägga fram ett gemensamt budgetförslag vid omröstningen om vårbudgeten, vilket innebär att den rödgröna regeringen får igenom sin ekonomiska politik.

Men nu lovar Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamoten, att se till att det ändå blir en omröstning om alliansens vårändringsbudget. Han kommer själv lägga fram de borgerligas budgetförslag och på så sätt tvinga fram en omröstning.

”Det är viktigt att vi i riksdagen markerar och visar att vi står bakom och stödjer det missnöjet”, säger Finn Bengtsson till Sveriges Radio.

Därmed trotsar han sin partiledare och partilinjen och gör sig till språkrör för missnöjet i Moderaterna. I tio av 26 länsförbund finns skarpa krav på att skrota pakten.

”Det måste finnas en möjlighet för oss att kunna stödja våra egna förslag. Mitt eget länsförbund har ju bifallit en motion som tycker att man ska avträda från decemberöverenskommelsen och fler och fler förbund gör samma sak nu”, säger Finn Bengtsson till Sveriges Radio. till länsförbundets stämma.

I Göteborg har tre partimedlemmar på varsitt håll skrivit kritiska motioner om decemberöverenskommelsen till länsförbundets stämma i slutet på maj.

Vid ett möte på måndagen beslutade länsförbundets styrelse att yrka på avslag för de tre motionerna.

”Det var en enig styrelse som föreslår stämman att avslå de tre motionerna”, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaternas länsförbund i Göteborg.

Göteborgsmoderaterna tycker att partiledningen ska hålla fast vid sin linje.

”Ingen älskar decemberöverenskommelsen men alternativen är sämre, eftersom vi inte kan få en alliansregering före 2018”, säger Cecilia Magnusson.

Hon är inte rädd för att stämman kommer köra över styrelsen och bifalla de kritiska motionerna.

”Det vet man ju aldrig, men min känsla är att det inte är en fråga som upprör medlemmarna”, säger hon.

Tyck till