ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kinberg Batra försvarar pakten

  • M-ledaren Anna Kinberg Batra Foto: Janerik Henriksson / TT
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra försvarar decemberöverenskommelsen och hävdar att kritikerna saknar alternativ.
"Min uppgift är inte att vara ett stödparti till Stefan Löfven eller att samarbeta med Sverigedemokraterna", säger hon

När pakten presenterades försökte alliansledarna att sälja in den som en stor framgång. Men i takt med att kritiken har ökat har också retoriken tonats ned.
Inte ens Anna Kinberg Batra låter särskilt entusiastisk när hon berättar om den historiska överenskommelsen.

”Det som hände var att Sverigedemokraterna nästan kapade den ordning som vi har i Sveriges riksdag, och då satt vi i en exceptionell situation. I det läget var det minst dåliga alternativet att söka samförstånd”, säger hon.
Trots kritiken upplever Anna Kinberg Batra att partiledningens beslut är väl förankrat.

”Vi har ett brett stöd för decemberöverenskommelsen i vårt parti och i vår grupp. Det är naturligt att det finns en debatt i Moderaterna om hur en vänsterstyrd regering agerar”, säger hon.

Anna Kinberg Batra var nyligen i Skåne, där missnöjet med överenskommelsen är stort, och där träffade hon ett tiotal kommunalråd.

Ett viktigt budskap till kritikerna är att acceptera höstens valnederlag.
”Alliansen gick tillbaka 10 procentenheter i höstas för att vi inte hade en tillräckligt bra politik. Av det drar jag slutsatsen att vi behöver utveckla politiken och komma tillbaka starkare”, säger Anna Kinberg Batra.

Kritikerna är splittrade. Vissa vill se ett närmande till Sverigedemokraterna medan andra vill inleda förhandlingar med Socialdemokraterna. Många känner en stor misstro mot statsminister Stefan Löfven. De påpekar att regeringen har brutit flera vallöften och tvivlar på att Socialdemokraterna håller fast vid decemberöverenskommelsen om de förlorar valet 2018.

Men Anna Kinberg Batra förutsätter att de nya spelreglerna ligger fast.
”Det ger stabila förutsättningar för nästa regeringsbildning och den ska helst inte vara rödgrön. Det är vad jag går och tänker på”, säger hon

 

Prenumerera: Läs Dagens industri redan kl.21 kvällen innan!

Tyck till