1515
Annons

Börsen: Boliden steg inför morgondagen<br />

Stockholmsbörsen steg på måndagen, men inte fullt så kraftigt som några av de ledande Europabörserna.

Vid stängning hade OMXS30 klättrat 0,4 procent till 1.634 och aktier för cirka 17,1 miljarder kronor hade bytt ägare.

"Det var lite av en mellandag inför de sista stora rapporterna. Rapportsäsongen tycker jag överlag har varit bra, de flesta har faktiskt överträffat förväntningarna trots att de var ganska tuffa. Så även om mycket har varit valutadrivet finns det ganska bra stöd för helårsprognoserna", säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bäst i OMXS30 gick SCA, vars sektorkollega Smurfit Kappa rapporterat positiva tecken för prishöjningar på förpackningsmaterial. SEB har också höjt sin rekommendation för SCA till köp från behåll med riktkursen 235 kronor. SCA-aktien fortsatte därmed upp efter torsdagens rapportlyft och steg 3,1 procent. Även Boliden gick starkt och stärktes 2,0 procent inför tisdagens rapport.

Sämst i storbolagsindex gick Nokia som tappade 4,5 procent till 55 kronor. Aktien har backat sju handelsdagar i rad och steg senast den 22 mars, då den stängde på drygt 70 kronor efter en rad höjda rekommendationer.

Bland rapportbolagen fanns polymertillverkaren Hexpol, som bland annat är underleverantör till fordonsindustrin. Bolagets resultat efter skatt blev 352 miljoner kronor för det första kvartalet jämfört med 262 miljoner motsvarande period i fjol. Omsättningen ökade till 2.951 miljoner kronor (2.131), men exklusive förvärv var tillväxten negativ, -2 procent. Rapporten räckte ändå för att lyfta aktien 3,2 procent.

Lundin Mining var en av dagens stora vinnare med en uppgång på hela 9,4 procent. Förklaringen är att bolaget fått höjda riktkurser från flera håll i förra veckan och också steg kraftigt på Torontobörsen i fredags.

Africa Oil backade däremot 2,1 procent till 17:77 kronor, efter att i fredags ha emitterat aktier för 100 miljoner dollar till en kurs på motsvarande 15:94 kronor. Aktien hämtade sig lite sedan vd Keith Hill sagt att de nya pengarna ska räcka åtminstone till det andra halvåret 2016.

"Vi har ju inte riktigt bestämt budgeten för nästa år men åtminstone till andra halvåret nästa år", sade Keith Hill till Direkt och indikerade att capex-budgeten för 2016 skulle kunna uppgå till runt 100 miljoner dollar, ungefär hälften av innevarande års capex-budget.

MTG fanns också på förlorarsidan och tappade 0,4 procent. Det delägda ryska tv-bolaget CTC backade kring 20 procent i slutet av förra veckan efter besked om att bolaget inte lämnar utdelning för andra kvartalet.

Butiksinredningsföretaget Itab Shop Concept gjorde en nettovinst på 68 miljoner kronor för det första kvartalet, att jämföra med 38 miljoner motsvarande kvartal förra året. Aktien tog ett glädjeskutt med 5,9 procent.

Dataspelsbolaget Starbreezes vd Bo Andersson köper sin bror Ulf Anderssons del i ägarbolaget Varvtre. I samband med köpet lämnar Ulf, creative director i Starbreeze, sin befattning. Aktien reagerade negativt och backade 4,8 procent.


Shanghai slopar ”orimliga” affärsrestriktioner

Shanghai ska den 1 juni slopa ”orimliga” restriktioner för företag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den kinesiska jättestaden, som med sina cirka 25 miljoner invånare är ett av världens viktigaste finanscentrum, siktar på att från och med onsdag avsluta den två månader långa nedstängningen.

Flera åtgärder har också tillkännagivits för att boosta ekonomin, som tagit en hård smäll av de rigorösa covidåtgärderna.

”Vi ska stötta återupptagandet av arbete och produktion för företag i olika industrier och branscher”, säger stadens biträdande borgmästare Wu Qing, utan att närmare gå in på vilka restriktioner som slopas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?