1515
Annons

USA-börser: Intel stiger på rykte<br />

De amerikanska börserna öppnade negativt under fredagen och fortsatte därmed i torsdagens riktning. Data visade att den amerikanska bruttonationalprodukten sjönk under det första kvartalet.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,3 procent till indexnivån 18.069. S&P500 backade med 0,2 procent till nivån 2.116 och tekniktunga Nasdaq Composite noterades likaså 0,2 procent ned till 5.086.

Omsättningen uppgick till 120 miljoner aktier på New York Stock Exchange samt 350 miljoner på Nasdaq.

Statistik presenterades som visade att USA:s bruttonationalprodukt, BNP, minskade med 0,7 procent i beräknad årstakt under första kvartalet. Bloomberg News analytikerprognos spådde en BNP-nedgång med 0,9 procent.

Även Chicagos inköpschefsindex var sämre än väntat, 46,2 i maj jämfört med 52,3 föregående månad. Förväntat var ett index på 53,0.

På aktiegolvet avancerade Altera med 4,3 procent, och ökade därmed mest i Nasdaq. Detta efter rykten om att halvledarjätten Intel vill köpa den mindre konkurrenten för 15 miljarder dollar, enligt New York Post.

Intel steg med 2,0 procent och presterade därmed bäst i Dow Jones.

Google tappade däremot, med 0,9 procent, efter att bolaget presenterat betaltjänsten Android Pay. Tjänsten förväntas konkurrera direkt med Apple, som sjönk med 0,8 procent.

Den tioåriga räntan sjönk med 2 punkter till 2,11 procent.


Glycorex ökar omsättningen under kvartalet

Transplantationsbolaget Glycorex redovisar ett rörelseresultat på -4,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-5,3).

Resultatet efter skatt låg på -4,1 miljoner kronor (-5,3). 

Nettoomsättningen uppgick till 6,8 miljoner kronor (4,9), en ökning med 39 procent.

”Utvecklingen är i linje med våra långsiktiga ambitioner att skapa en uthållig försäljningstillväxt och gör att vi är försiktigt optimistiska inför fortsättningen av 2022”, skriver Glycorex vd Geert Nygaard i delårsrapporten. 

Han pekar på att många av bolagets marknader utvecklades positivt under första kvartalet. I Europa ser Glycorex en tydligt ökande efterfrågan i takt med att effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att klinga av. Under kvartalet var utvecklingen särskilt positiv i Nederländerna, Österrike och Singapore. Också Indien, som är en av Glycorex prioriterade tillväxtmarknader, fortsatte sin positiva utveckling, enligt vd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?