1515
Annons

USA-börser: Humana en riktig raket<br />

USA-börserna avslutade veckan med minustecken. Statistik över amerikanska bruttonationalprodukten presenterades vilken väckte oro kring utvecklingen av den amerikanska ekonomin.

Dow Jones Industrial Average backade med 0,6 procent till indexnivån 18.011. S&P 500 sjönk likaså med 0,6 procent till nivån 2.107, vilket också det tekniktunga Nasdaq Composite gjorde och noterades till 5.070.

Omsättningen uppgick till 1,2 miljarder aktier på New York Stock Exchange och till 1,9 miljarder på Nasdaq.

På fredagen publicerades data som visade att tillväxten för USA:s bruttonationalprodukt (BNP) minskat med 0,7 procent, i beräknad årstakt under första kvartalet. Förväntat var, enligt Bloombergs analytikerprognos, en negativ BNP-tillväxt om 0,9 procent.

Även Chicagos inköpschefsindex minskade, till 46,2 i maj, jämfört med 52,3 i april. Estimerat var en ökning om 0,7 för att uppnå indexnivån 53,0.

"BNP-tillväxten var egentligen väntad - vi visste redan att den skulle avta, men Chicagosiffran var däremot oväntat låg", sa Kevin Caron, marknadsstrateg vid Stifel Nicolaus & Co, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Aktien Humana presterade bäst i S&P 500 efter att ha rusat med 20,3 procent. I en rapport meddelades att sjukförsäkringsbolaget överväger en försäljning av företaget.

Gamestop, som var näst bäst i indexet, klättrade med 6,1 procent. I sin kvartalsrapport presenterade återförsäljaren av TV- och datorspel ett resultat för det första kvartalet som var högre än estimerat. Företaget höjde även helårsprognosen.

Sämst gick det för läkemedelsbolaget Bristol-Myers som rasade med 6,6 procent. En studie gjord visade att effektiviteten av dess lungcancermedicin var bunden till huruvida patienterna hade höga halter av protein i sina tumörer eller inte, vilket potentiellt kan avgränsa läkemedlets marknad.

Industri- och byggmaskinsuthyraren United Rentals tappade 6,4 procent. Bank of America Merrill Lynch hade sänkt rekommendationen för företaget till underperform. Orsaken var lägre oljepriser och en avtagande ekonomi i USA.

Den tioåriga räntan sjönk med 1 punkt till 2,13 procent.


Ännu ingen omsättning för Xintela

Forskningsbolaget Xintela, listat på First North, redovisar likt i samma kvartal i fjol 0 i nettoomsättning för årets första kvartal. Övriga intäkter uppgick till 0,5 miljoner kronor (4,2). Bolaget ska genomföra en företrädesemission.

Dessa övriga intäkter avser kostnader för onkologiverksamheten som vidarefakturerats till dotterbolaget Targinta samt bidrag från Vinnova.

Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:12) och bolagets likvida medel var 2 miljoner kronor (15,5). 

Xintelas resultat före skatt uppgick till -11 miljoner kronor (-9).

Xintela har beslutat att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 44,6 miljoner kronor. Bolaget genomför även en kompletterande riktad emission upp till cirka 10 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionerna är 0,25 kronor per aktie där en befintlig aktie ger rätt att teckna två nya aktier.

Företrädesemissionen avses att genomföras under det andra kvartalet 2022. Avstämningsdag för rätt att delta i emissionen, teckningsperiod och andra relevanta datum kommer att meddelas vid senare tillfälle, skriver bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?