1515
Annons

Börsen väntas öppna runt nollan<br />

Stockholmsbörsen, som stigit åtta av de nio senaste handelsdagarna, ser ut att starta fredagen kring nollan.

Bland bolagsnyheterna märks att Skanska får en del av det stora LaGuardia-kontraktet och att Fingerprint ska samarbeta med Google kring utveckling av fingeravtrycksteknologi i Android.

USA-börserna avslutade föregående session strax under nollan efter viss räntehöjningsoro och stillastående greksamtal.

I Asien stiger Kina lätt efter torsdagens ras som triggades av ökade marginalkrav vid aktiebelåning samt att en statsägd kinesisk fond sålt aktier och ETF:r i kinesiska banker.

De senaste greknyheterna är att landets långivare uppgett att ett avtal inte är nära förestående. Långivarna kräver starkare åtaganden om att reformera ekonomin och stärka de offentliga finanserna. Tidigare på torsdagen hade företrädare för den grekiska regeringen uttryckt optimism om att ett avtal ska kunna nås före söndag.

Med knappt en halvtimme kvar till öppning stod Europaterminerna vid plus 0,2 procent.

Förhandeln hos IG indikerar en öppning kring nivån 1.668 motsvarande oförändrat.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Skanska är ett av bolagen som ingår i det konsortium som vunnit det stora LaGuardia-kontraktet avseende flygplatsen i New York. Skanskas andel av kapitalinvesteringen blir upp till 40 procent och andelen av byggkontraktet 70 procent.

* Fingerprint ska samarbeta med Google för att utveckla fingeravtrycksteknologin i operativsystemet Android.

"Det här är väldigt glädjande för oss. På kort sikt är det här inte något som påverkar vårt resultat andra kvartalet, men det accelererar marknadsutvecklingen i stort. Samarbetet med Google kanske kan leda till att allt sker vid ett tidigare tillfälle. Jag tror att det är en väldigt stark katalysator i marknaden", säger Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt.

* Kycklingbolaget Scandi Standard ökade sitt resultat efter skatt till 41,6 miljoner kronor i det första kvartalet (35,7).

* Astra Zeneca har tecknat ett samarbetsavtal med Lilly om komboterapi i immunoonkologi.

* Etrion har driftsatt sin första anläggning i det japanska Mitoprojektet som har en totalkapacitet om 9,3 megawatt.

* Magnus Johansson blir ny vd för Mekonomen, han är för närvarande vd för Mekonomen Nordic. Nuvarande vd Håkan Lundstedt har tidigare under året meddelat att han lämnar bildelsbolaget för att tillträda som vd för Synsam.

* Handeln i PA Resources återupptas klockan 9.00 efter att bolaget på morgonen lämnat ett pressmeddelande med förtydligande kring företagsrekonstruktionen och finansiell ställning.

Framåtblickande:

* I eftermiddag klockan 14.30 publiceras reviderad amerikansk BNP-statistik för första kvartalet. Det första estimatet visade en ökning med 0,2 procent, men analytiker räknar med en nedrevidering till -0,9 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.


Glycorex ökar omsättningen under kvartalet

Transplantationsbolaget Glycorex redovisar ett rörelseresultat på -4,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-5,3).

Resultatet efter skatt låg på -4,1 miljoner kronor (-5,3). 

Nettoomsättningen uppgick till 6,8 miljoner kronor (4,9), en ökning med 39 procent.

”Utvecklingen är i linje med våra långsiktiga ambitioner att skapa en uthållig försäljningstillväxt och gör att vi är försiktigt optimistiska inför fortsättningen av 2022”, skriver Glycorex vd Geert Nygaard i delårsrapporten. 

Han pekar på att många av bolagets marknader utvecklades positivt under första kvartalet. I Europa ser Glycorex en tydligt ökande efterfrågan i takt med att effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att klinga av. Under kvartalet var utvecklingen särskilt positiv i Nederländerna, Österrike och Singapore. Också Indien, som är en av Glycorex prioriterade tillväxtmarknader, fortsatte sin positiva utveckling, enligt vd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?