1515
Annons

Börsen: Skanska en bland få vinnare<br />

Stockholmsbörsen parkerade på rött under fredagen med en dragning nedåt i veckans avslutande handel. Från USA kom svaga datapunkter och från EU-kommissionen är senaste nytt att målsättningen är att Grekland ska stanna i euron och att de ser en lösning "inom dagar eller veckor".

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,3 procent lägre på 1.645 under en omsättning på 20,4 miljarder kronor i Stockholm.

På kontinenten backade tyska DAX tappade 2,3 procent medan brittiska FTSE 100, ned 0,8procent, klarade sig bättre.

"Det har kommit lite svagare statistik från USA på senare tid och det är lite oro kring Grekland. Vi har haft svårt att hitta case generellt, mycket är högt värderat och det tar emot att köpa på toppen. Det är också lite lurigt med Grekland. Man ska vara med i aktiemarknaden, men ha likviditet och vara nöjd med det exceptionella år som varit hittills", säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

"Nästa vecka kommer det räntebesked från ECB, det är alltid intressant, och inflation för eurozonen. Det kommer också amerikansk sysselsättning, där marknaden förväntar sig 235.000 nya jobb. Det skulle vara ytterligare en stark siffra."

I statistikskörden från USA sjönk bland annat University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet till 90,7 i maj jämfört med 95,6 i april, och index från inköpscheferna i Chicago sjönk från 52,3 till 46,2 i maj.

Nedgången i Stockholm var bred. Bland aktierna i storbolagsindex var Skanska ett av få bolag på plus efter att ha presenterat sitt största byggkontrakt någonsin.

Ombyggnationen av flygplatsen Laguardia i USA är värt motsvarande 30,5 miljarder kronor och Skanskas andel av jättekontraktet uppgår till 70 procent. Till det presenterade byggbolaget ett kontrakt över andra etappen av ESS forskningsanläggning i Lund värt 1,2 miljarder kronor. Uppgången i Skanska-aktien stannade dock på 0,1 procent

Inom OMXS30-index intog Volvo sistaplatsen med sin nedgång på 3,3 procent, följt av flera verkstadsbolag.

Utanför storbolagsindexet konstaterar Nordeas aktiestrateg att Store Enso klarade sig bättre än index på fredagen.

Ericsson och Nokia tappade 1,4 procent och 0,6 procent. Enligt Morgan Stanley tappar bägge bolagen marknad i Kina.

Enquest och Africa Oil stängde båda upp drygt 3 procent. Sämre gick det för PA Resources som föll 35 procent efter att det tidigare stoppet i aktien hävts vid börsöppning efter torsdagens rusning. Oljebolaget har upprepat tidigare lämnad information gällande rekonstruktion och finansiell ställning.

D Carnegie, noterat på listan över medelstora bolag, backade 7 procent till kursen 56:50 kronor. ABG mäklade på morgonen 10 miljoner B-aktier i bolaget till kursen 57:50 kronor. Efter börsstängning bekräftades uppgifterna till Nyhetsbyrån Direkt om att det var Svensk Bolig Holding som i princip halverat innehavet i miljonprogramsbolaget.

Etrion klättrade 5 procent. Solenergibolaget har driftsatt sin första anläggning i det japanska Mitoprojektet.


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?