1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson stiger<br />

Stockholmsbörsen inledde torsdagssessionen svagt nedåt men har efter drygt en timmes handel klättrat upp till omkring oförändrat.

Marknaden går i väntan på konkreta resultat i förhandlingarna mellan Grekland och långivarna.

Under gårdagen stärktes marknaden av positiva tongångar från grekerna om att ett avtal var nära förestående, men detta har efter hand dementerats av motparter.

SIX Generalindex var vid klockan 10.16 oförändrad vid 525 och OMXS30-index oförändrad vid 1.663. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland morgonens mest omsatta aktier befann sig Ericsson vars aktie steg 1,4 procent, stärkt av höjd rekommendation från Citi till köp från neutral.

Lindab meddelar att de har haft problem med bedrägerier i sin ungerska verksamhet. Ledande personer för den ungerska verksamheten har nyligen fått sparken. Lindab bedömer att man lidit kostnader historiskt, men uppskattar att konsekvenserna för resultatet i framtiden är begränsade. Aktien steg 0,7 procent.

Arcam avancerade 2,6 procent. Bolaget har genomfört en riktad nyemission om 250 miljoner kronor till Första AP-fonden, som medför en aktieutspädning på 8,8 procent. Teckningskursen i emissionen var 139 kronor, att jämföra med gårdagens stängningskurs på 144,50 kronor. Medlen ska användas till bolagets ökande expansion.

SKF har tecknat ett hjullageravtal med Volkswagens Golf. Avtalet innebär en utvidgning geografiskt av tidigare samarbete med Volkswagen. Aktien steg 0,2 procent.

Starbreeze avser att köpa spelmotorn Valhalla med betalning med omkring 3,3 miljoner aktier. Det motsvarar en köpeskilling på cirka 73 miljoner och en aktieutspädning på cirka 2,25 procent. Aktien spelades upp 2,3 procent.

PA Resources steg med 24 procent efter uppgifterna den strategiska översynen kommer att pågå under hela året och att morgondagens delårsrapport har skjutits på framtiden då bolaget vill att diskussionerna med bolaget långivare inom ramen för företagsrekonstruktionen ska slutföras.

På rekommendationsfronten noteras också att LB Securities har inlett bevakning av Semafo med en köprekommendation och att Pohjola dragit ned Nordea till öka från köp. De båda aktierna var upp 1,0 respektive ned 0,8 procent.

Senare i dag lämnar Lundbergs delårsrapport och Stora Enso håller kapitalmarknadsdag.


Innehåll från DBTAnnons

DBTs tillväxtfinansiering hjälper företag att skala upp 7 x snabbare än marknaden

Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room
Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room

Ett av de största problemen för företag att skala upp och växa är tillgången på kapital. Idag är villkoren för tillväxtlån baserad på gamla principer och i många fall en krånglig utdragen process. Det här ville DBT Capitals grundare Alexis Kopylov ändra på. Sagt och gjort. I dag har företaget stöttat ett hundratal bolag med tillväxtfinansiering genom en snabb, smidig och datadriven ansökningsprocess.

Det finns över 1,5 miljoner företag registrerade i Sverige. Bolag som skapats av passionerade entreprenörer som driver växande små och medelstora företag. Bolag som tagit steget från nystartade företag till scale-ups med ett gemensamt drag – de är i behov av kapital för att finansiera sitt nästa steg och accelerera sin utveckling och expansion.

– Våra kunder är snabbväxande bolag. De senaste åren har de vuxit sju gånger snabbare än marknaden. För att den starka utvecklingen behöver de en finansiell partner som är lika snabbfotad och disruptiv som de är, säger DBT:s VD Alexis Kopylov.

Över 30 procent återkommande kunder genom långsiktig finansiering

– Vi ser att vår stora mängd återkommande kunder är ett bevis för styrkan i vårt erbjudande och kundernas vilja att bygga starka partnerskap som är relations- och inte transaktionsdrivna, säger Alexis Kopylov och fortsätter: 

– Plattformen är en sak men det är framför allt teamet som gör att vi kan ha ett så fantastiskt erbjudande. Vi märker det på kundnöjdheten eftersom vi får en enorm mängd propåer på rekommendationer och många återkommande kunder.

Långsiktig och skräddarsydd finansiering för framtidens bolag

Han pekar på tre saker som gör DBT unika på marknaden – storleken på lånebeloppet, löptiden på lån samt den smidiga och snabba processen. DBT erbjuder tillväxtlån på mellan 3 och 30 miljoner med löptider på 1–5 år. Vilket möjliggörs genom starka finansieringsavtal med internationella storbanker samt ett unikt samarbetsavtal med Europeiska Investeringsfonden. 

– Storbankernas kreditmodell för tillväxtfinansiering bygger på hur näringslivet såg ut förr i tiden. Idag kan bolag med komplexa koncernstrukturer och verksamhet i olika länder ha allt av ”värde” samlat i en laptop. Vi tycker att man måste anpassa sin kreditgivning efter det, säger Alexis Kopylov.

En snabb och smidig process med hjälp av realtidsdata

Det handlar också om själva processen bakom kreditbedömningen. Alexis Kopylov säger att snabbheten och träffsäkerheten bygger på kombinationen av deras datadrivna process och kompetenta kredit team.

– Genom att bland annat se till realtidsdata kan vi mycket snabbare få en mer djuplodande och heltäckande förståelse för bolagens historia. Sammantaget gör det att vår handläggningstid blir så otroligt mycket snabbare än de traditionella kreditgivarnas.

Snabbväxande bolag tipsar 

Ett av de bolag som har fått finansiering via DBT är Walk the Room. En 3D-studio som på kort tid vuxit till världens största leverantör av 3D-material för marknadsföring av kommersiella fastigheter. Här ger de sina tre bästa tips för tillväxt.

1. Sätt en vision som är större och längre bort än du egentligen vågar hoppas på. Det triggar nya tankebanor om vilka strategier, produkter och förutsättningar som krävs för att lyckas.

2. Investera i personal som tar med sig ett fokus på kvalitet och lönsamhet. Det måste finnas balans mellan det långsiktiga och kortsiktiga perspektivet.

3. Sist men absolut inte minst, ha koll på kassaflödet och se till att ha ett bra partnerskap på plats med en trygg finansieringspartner som har erfarenhet och intresse av snabbväxande företag.

”Simple access to growth funding”

DBT grundades 2017 med ambitionen att skapa bättre tillväxtförutsättningar för Sveriges små och medelstora företag. Riktar sig till aktiebolag som varit verksamma i minst två år med ett finansieringsbehov på 3–30 miljoner SEK. DBT är ett registrerat finansiellt institut backade av bl.a. Investment AB Öresund och Öhman AB.

Säkra er egen framgång - ansök på www.dbt.se 

Email: hello@dbt.se

Tel: 08 411 20 20

*Årlig intäktsökning 2017-2020 för svenska AB:s med 5-100 anställda 

 

Mer från DBT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DBT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?