Annons

Räntor och valutor: Långa marknadsräntor sjönk tillbaka<br />

Långa marknadsräntor sjönk tillbaka i såväl USA som Europa på torsdagen. Grekland fortsatte att vara i allas blickfång med fortsatta grekiska uppgifter om framsteg i samtalen med långivarna, som i sin tur fortsatte att betona att mycket arbeta återstår. Euron fick fortsatt stöd av hopp om Grekland medan yenen tappade till 13-årslägsta mot dollarn.

Svenska långräntor följde med Europa lägre och den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 4 punkter till 0,72 procent. Den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,53 procent. Europabörserna var ned överlag.

"Vi kan räkna med att sentimentet svänger fram och tillbaka tills det verkligen är pressat för Grekland, och jag tror inte att vi får ett avtal innan den sista dagen. Marknaderna kommer att vara ganska volatila och alla försöker att läsa signalerna", sade Allan von Mehren, chefanalytiker vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Grekiska uppgifter på onsdag eftermiddag om att de närmar sig ett avtal på tjänstemannanivå med sina långivare stärkte euron och drog upp räntor och börser. Detta förnekades senare under kvällen från bland andra Tyskland och EU.

På torsdagen fortsatte grekisk optimism att varvas med skepticism från annat håll. Den grekiska regeringens talesman Gabriel Sakellaridis sade att ett avtal är nära, förhoppningsvis kan det vara klart på söndag, medan EU-kommissionen betonade att ytterligare framsteg krävs. Deltagare vid pågående G7-möte i Dresden sade till Bloomberg News att Grekland och långivarna står långt ifrån varandra.

På valutamarknaden fick euron visst stöd av förhoppningarna om en uppgörelse mellan Grekland och långivarna, trots de motstridiga uppgifterna. Euron stärktes till 1:091 mot dollarn från 1:087 på onsdagen.

Dollarn stärktes i sin tur till 13-årshägsta mot yenen på förväntningar om en divergerande penningpolitik. USA-statistik har kommit in bättre på sistone, vilket marknaden går på i kombination med signaler från Federal Reserve om kommande räntehöjningar. Dollarn gick till 124:20 mot yenen från 122:70 på onsdagen.

"Vi har haft ganska entydiga överraskningar på uppsidan i USA-data och det viktigaste var kärninflationen i USA, som överraskande betydligt på uppsidan. Det triggade till dollarköp eftersom förväntningarna på Fed stegrades något", sade Alvin Tan, senior valutastrateg vid Societe Generale i London, till Bloomberg News.

Efter onsdagens markanta försvagning stärktes kronan 2 öre mot dollarn till 8:53 och tappade ytterligare 1 öre mot euron till 9:28.

USA-räntorna sjönk tillbaka på onsdagskvällen efter bland annat en solid obligationsemission. Räntorna planade ut på torsdagen och den tioåriga statsobligationsräntan var totalt ned 3 punkter till 2,14 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg oväntat till 282.000 personer förra veckan, en bit över väntade 270.000 i Bloomberg News enkät. Historiskt är det dock fortsatt mycket lågt, med tolv veckor i rad under 300.000 och det mer stabila fyraveckorssnittet just över 15-årslägsta.

I april steg antalet kontrakterade husköp i USA med 3,4 procent från föregående månad, klart mer än väntade 0,9 procent i Bloomberg News enkät. Index över kontrakterade husköp är nu uppe på den högsta nivån på nio år.

Konjunkturbarometern i euroområdet låg kvar på 103,8 i maj, jämfört med i april, nära den högsta nivån på fyra år.

BNP-tillväxten i Storbritannien var 0,3 procent under det första kvartalet, enligt preliminär statistik. Det var i linje med det första estimatet, men aningen under den upprevidering till 0,4 procent som analytikerna i Bloomberg News enkät hade trott på. Pundet försvagades efter statistiken.

Rubrik här
Dag MÅN TIS ONS TOR FRE
Räntor/valutor 25-maj 26-maj 27-maj 28-maj 22-maj
Statsobl 2 år -0,28 -0,27 -0,27 -0,27 -0,26
Statsobl 5 år 0,26 0,24 0,23 0,21 0,26
Statsobl 10 år 0,79 0,76 0,76 0,72 0,79
Räntediff 10y SV /TY    18 20 19 19 18
Jp obl 2 år 0 0 0,01 -0,01 0
Jp obl 10 år 0,42 0,42 0,39 0,4 0,42
Ty obl 2 år -0,21 -0,22 -0,22 -0,23 -0,22
Ty obl 10 år 0,61 0,56 0,57 0,53 0,61
US obl 2 år 0,61 0,64 0,66 0,63 0,62
US obl 10 år 2,21 2,19 2,17 2,14 2,23
TCW-index 130,36 130,09 131,03 130,83 130,28
USD/SEK 3,179861 3,445833 4,026389 3,869444 2,983333
EUR/SEK 1,972917 1,826389 2,260417 2,340972 1,985417
EUR/USD 0,719444 0,667361 0,64375 0,672917 0,746528
USD/JPY 121:49:00 123:19:00 122:70 124:19:00 121:47:00


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?