1515

Börsen: Ericsson räddade index<br />

Stockholmsbörsen steg något på torsdagen efter den kraftiga onsdagsuppgången, och gick därmed något bättre än sina europeiska motsvarigheter som backade lätt.

Ericsson steg några procent efter en höjd rekommendation, medan en blandning av indextunga storbolag som Nordea, Volvo och Telia Sonera rekylerade efter onsdagens rally.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.667,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,7 miljarder kronor. S&P Europe-indexet och tyska DAX saknade den draghjälp som Ericsson utgjorde i Sverige, och backade båda 0,7-0,8 procent.

Grekiska uppgifter på onsdag eftermiddag om att de närmade sig ett avtal på tjänstemannanivå med sina långivare stärkte euron och drog i viss mån upp både räntor och börser. Uppgifterna förnekades dock senare under kvällen från bland andra Tyskland och EU. Enligt ett grekiskt bud finns hopp om att ett avtal ska vara på plats på söndag.

Bland dagens makrostatistikskörd märktes fler nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan än väntat, men en större ökning i antal kontrakterade husköp i samma land. Konjunkturbarometern i euroområdet låg kvar på höga 103,8 i maj, nära fyraårshögsta, och BNP-tillväxten i Storbritannien under det första kvartalet var 0,3 procent, aningen under förväntningarna och en pundsänkare.

Nämnda Ericssonhöjning, till köp från neutral, var signerad Citi, vars analytiker räknar med att Ericsson kan komma att gynnas av en förbättring i nordamerikanska operatörers investeringsnivåer.

Bankerna gick åt olika håll: indextunga Nordea utgjorde med en nedgång på 0,6 procent största sänke i OMXS30 dagen efter sin kapitalmarknadsdag, som renderade en rekommendationssänkning från Pohjola, medan SEB och SHB båda låg i toppen av indexet med plus 0,7-0,8 procent.

Boliden stängde 1,9 procent högre, vilket betyder två tydliga uppgångsdagar i följd. De senaste dagarnas stigande dollarkurs och stabila metallpriser är positivt för gruvbolaget.

Lundin Mining backade däremot 3,5 procent. Enligt Chiles miljömyndigheter begicks ett flertal miljöförseelser i bolagets nya stora koppargruva Candelaria under 2013-2014, huvudsakligen före Lundin Minings förvärv, som slutfördes i slutet av 2014.

PA Resources handelsstoppades efter att ha rusat över 80 procent. Strax innan publicerade Direkt en intervju med oljebolagets finanschef Tomas Hedström, som väntar sig att en finansieringslösning för resten av året bör vara på plats inom kort.

Fingerprint Cards steg nästan 20 procent. På onsdagen inleddes Googles årliga utvecklarkonferens, och det talades om att teknikjätten kan komma att presentera en ny standard för fingeravtrycksigenkänning för Androidtelefoner.

Kollegan Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, fick också en uppmärksamhet med plus 12 procent för aktien.

Global Health Partner rusade drygt 11 procent. Börspodden rekommenderade köp av vårdbolaget, som betecknas som bortglömt och undervärderat.

Lindab har uppdagat interna bedrägerier i Ungern, men väntar sig inga större framtida effekter av detta. Reaktionen blev om något positiv: aktien steg 0,7 procent.

Headsetbolaget Invisio avslutade sina år på First North med en stängning på 24:00 kronor, upp 6,2 procent efter flera dagar med betydliga uppgångar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?