1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn starkare<br />

Amerikanska statspappersräntor har handlats ytterligare lägre, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på tisdagen. Dollarn har samtidigt handlats något starkare mot euron, men nära oförändrat mot japanska yen.

En rad något ljusare konjunkturindikatorer från USA de senaste dagarna sätter åter sökarljuset mot eventuellt nära förestående räntehöjning från Federal Reserve, men framför allt långa räntor pressas ändå ner när den återigen starkare dollarn riskerar att spoliera den väntade återhämtningen efter det svaga första kvartalet.

"Om dollarn stärks ytterligare kommer bevisen fram för dess skador på ekonomin. Så medan korta räntor kan stiga på räntehöjningsförväntningar kommer långa räntor troligen hållas nere", sa Hideaki Kuriko, förvaltare vid Sumitomo Mitsui Trust Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Jeffrey Lacker, Fedchef i Richmond, sa under natten till tisdagen att det verkar "ganska klart" att USA-inflationen är på väg upp mot Feds 2-procentsmål, men han har inte bestämt sig för hur han ska rösta vid FOMC-mötet den 16-17 juni.

"Jag tänker på timingen för räntehöjningarna, du måste ägna en seriös tanke åt riskerna med att gå för tidigt, men du måste också ta allvarligt på risken att hamna efter i kurvan. Och du måste tänka på de substantiella fördröjningarna i penningpolitikens effekt på den ekonomiska aktiviteten", sa han.

Amerikanska statspappersräntor får också fortsatt stöd av de evigt osäkra utsikterna för Greklands statsfinanser. Brysselgruppen träffas i dag, efter att det planerade mötet på tisdagen skjutits upp en dag.

USA:s finansdepartement hade inga större problem att sälja nya tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar på tisdagskvällen, ett riskavert klimat och de högsta räntenivåerna på länge gjorde att investerare lockades, trots utsikterna för att Fed kan höja räntan för första gången på nio år inom en inte allt för avlägsen framtid.

"Det är bättre än cash. Du kommer se fortsatt intresse för korta Treasury-auktioner, även inför en potentiell räntehöjning från Fed", sa Michael Lorizio, seniortrader vid Manulife Asset Management, till Bloomberg News.

Onsdagens USA-agenda bjuder inte på några tyngre hållpunkter. I Kanada ska dock centralbanken lämna räntebesked klockan 16.00, men det väntas inga ränteändringar enligt en enig analytikerkår.

Dessutom träffas G7-gruppen i Dresden, och samlingen av finansministrar och centralbankschefer lär som vanligt tilldra sig ett visst intresse.

Asiatiska aktiemarknader inledde onsdagens handel i en överlag negativ ton, efter en svag utveckling i New York och Europa på tisdagen. Grekland och utsikter för Fedräntehöjning tyngde, men humöret förbättrades efterhand på flera håll och kinesiska och senare även japanska börsindex lyckades klättra över noll.

Vice riskbankschefen Per Jansson visade på tisdagskvällen återigen att ingen slår honom på fingrarna när det gäller verbala interventioner. Han bjöd på en formidabel "best of" -kavalkad av varningar till valutamarknaden efter ett SBAB-seminarium, där troligen bara "game over" saknades. Han belönade dock dåligt av valutmarknaden, eur/sek handlas på nära samma nivåer som före Per Janssons haranger.

Per Jansson inskärpte att han är rejält missnöjd med utvecklingen på senare tid:

"Den utveckling vi har sett för kronan, inflationen, räntorna, det är ju en besvikelse för oss på senare tid. Det är ju inte de finansiella förhållandena vi gärna vill se breda ut sig på marknaden", sa han.

"Att vi nu har valt att avvakta med att vidta ytterligare åtgärder efter en serie kraftiga (åtgärder för att göra penningpolitiken mer expansiv), det betyder ju inte att vi inte kan agera inom kort", fortsatte Per Jansson.

Han försäkrade att Riksbankens utrymme för ytterligare åtgärder i princip saknar gränser:

"Det finns inget golv för reporäntan, det finns ingen gräns för hur mycket statspapper vi kan köpa och det finns inte heller någon gräns för hur mycket och hur ofta vi kan intervenera på valutamarknaden", sa "MC Hard Verbal Intervention" i vad som kan ha varit ett av världshistoriens mest stöddiga centralbanksuttalande - möjligen slaget av ECB-chefen Mario Draghis: "Tro mig - det kommer att räcka", när han försäkrade att ECB kommer att göra allt för att rädda euron 2012.

Kraftfulla uttalanden från Per Jansson föregick också Riksbankens lättnader utanför ordinarie mötesschema den 18 mars. Då hade kronan stärkts kraftigt perioden före, och Per Jansson vill inte se någon upprepning.

"Vi kan inte ha den typen av extremt snabba förstärkning mot euron som vi hade mellan februari och mars, då vi stärktes som mest från något i stil med 9,65 till 9,05 på några veckor inom fyra veckor, det går liksom inte", sa han.

Kronan har stärkts något även efter det senaste penningpolitiska mötet i april, men inte alls i samma utsträckning som i februari/mars, och under förutsättning av kronan inte stärks kraftigt på nytt verkar Per Jansson i första hand rikta blickarna mot KPI-utfallet för maj, efter prognosmissen i april.

"Får vi ett liknande inflationsutfall då (för maj) som nu (för april), då är det inget snack om saken - då smäller det", sa han.

Den svenska makroagendan är välfylld på onsdagsförmiddagen, och den inleds med en månadsbarometer från Konjunkturinstitutet klockan 9.00. SCB redovisar handelsnettot för april klockan 9.30, och samtidigt kommer också en rapport om volymutvecklingen för utrikeshandeln med varor under första kvartalet.

Klockan 10.30 redovisar också Riksbanken resultaten av sin halvårsvisa riskenkät.


Glycorex ökar omsättningen under kvartalet

Transplantationsbolaget Glycorex redovisar ett rörelseresultat på -4,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-5,3).

Resultatet efter skatt låg på -4,1 miljoner kronor (-5,3). 

Nettoomsättningen uppgick till 6,8 miljoner kronor (4,9), en ökning med 39 procent.

”Utvecklingen är i linje med våra långsiktiga ambitioner att skapa en uthållig försäljningstillväxt och gör att vi är försiktigt optimistiska inför fortsättningen av 2022”, skriver Glycorex vd Geert Nygaard i delårsrapporten. 

Han pekar på att många av bolagets marknader utvecklades positivt under första kvartalet. I Europa ser Glycorex en tydligt ökande efterfrågan i takt med att effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att klinga av. Under kvartalet var utvecklingen särskilt positiv i Nederländerna, Österrike och Singapore. Också Indien, som är en av Glycorex prioriterade tillväxtmarknader, fortsatte sin positiva utveckling, enligt vd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?