Annons

Räntor och valutor: Dollarn starkare<br />

Amerikanska statspappersräntor har handlats ytterligare lägre, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på tisdagen. Dollarn har samtidigt handlats något starkare mot euron, men nära oförändrat mot japanska yen.

En rad något ljusare konjunkturindikatorer från USA de senaste dagarna sätter åter sökarljuset mot eventuellt nära förestående räntehöjning från Federal Reserve, men framför allt långa räntor pressas ändå ner när den återigen starkare dollarn riskerar att spoliera den väntade återhämtningen efter det svaga första kvartalet.

"Om dollarn stärks ytterligare kommer bevisen fram för dess skador på ekonomin. Så medan korta räntor kan stiga på räntehöjningsförväntningar kommer långa räntor troligen hållas nere", sa Hideaki Kuriko, förvaltare vid Sumitomo Mitsui Trust Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Jeffrey Lacker, Fedchef i Richmond, sa under natten till tisdagen att det verkar "ganska klart" att USA-inflationen är på väg upp mot Feds 2-procentsmål, men han har inte bestämt sig för hur han ska rösta vid FOMC-mötet den 16-17 juni.

"Jag tänker på timingen för räntehöjningarna, du måste ägna en seriös tanke åt riskerna med att gå för tidigt, men du måste också ta allvarligt på risken att hamna efter i kurvan. Och du måste tänka på de substantiella fördröjningarna i penningpolitikens effekt på den ekonomiska aktiviteten", sa han.

Amerikanska statspappersräntor får också fortsatt stöd av de evigt osäkra utsikterna för Greklands statsfinanser. Brysselgruppen träffas i dag, efter att det planerade mötet på tisdagen skjutits upp en dag.

USA:s finansdepartement hade inga större problem att sälja nya tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar på tisdagskvällen, ett riskavert klimat och de högsta räntenivåerna på länge gjorde att investerare lockades, trots utsikterna för att Fed kan höja räntan för första gången på nio år inom en inte allt för avlägsen framtid.

"Det är bättre än cash. Du kommer se fortsatt intresse för korta Treasury-auktioner, även inför en potentiell räntehöjning från Fed", sa Michael Lorizio, seniortrader vid Manulife Asset Management, till Bloomberg News.

Onsdagens USA-agenda bjuder inte på några tyngre hållpunkter. I Kanada ska dock centralbanken lämna räntebesked klockan 16.00, men det väntas inga ränteändringar enligt en enig analytikerkår.

Dessutom träffas G7-gruppen i Dresden, och samlingen av finansministrar och centralbankschefer lär som vanligt tilldra sig ett visst intresse.

Asiatiska aktiemarknader inledde onsdagens handel i en överlag negativ ton, efter en svag utveckling i New York och Europa på tisdagen. Grekland och utsikter för Fedräntehöjning tyngde, men humöret förbättrades efterhand på flera håll och kinesiska och senare även japanska börsindex lyckades klättra över noll.

Vice riskbankschefen Per Jansson visade på tisdagskvällen återigen att ingen slår honom på fingrarna när det gäller verbala interventioner. Han bjöd på en formidabel "best of" -kavalkad av varningar till valutamarknaden efter ett SBAB-seminarium, där troligen bara "game over" saknades. Han belönade dock dåligt av valutmarknaden, eur/sek handlas på nära samma nivåer som före Per Janssons haranger.

Per Jansson inskärpte att han är rejält missnöjd med utvecklingen på senare tid:

"Den utveckling vi har sett för kronan, inflationen, räntorna, det är ju en besvikelse för oss på senare tid. Det är ju inte de finansiella förhållandena vi gärna vill se breda ut sig på marknaden", sa han.

"Att vi nu har valt att avvakta med att vidta ytterligare åtgärder efter en serie kraftiga (åtgärder för att göra penningpolitiken mer expansiv), det betyder ju inte att vi inte kan agera inom kort", fortsatte Per Jansson.

Han försäkrade att Riksbankens utrymme för ytterligare åtgärder i princip saknar gränser:

"Det finns inget golv för reporäntan, det finns ingen gräns för hur mycket statspapper vi kan köpa och det finns inte heller någon gräns för hur mycket och hur ofta vi kan intervenera på valutamarknaden", sa "MC Hard Verbal Intervention" i vad som kan ha varit ett av världshistoriens mest stöddiga centralbanksuttalande - möjligen slaget av ECB-chefen Mario Draghis: "Tro mig - det kommer att räcka", när han försäkrade att ECB kommer att göra allt för att rädda euron 2012.

Kraftfulla uttalanden från Per Jansson föregick också Riksbankens lättnader utanför ordinarie mötesschema den 18 mars. Då hade kronan stärkts kraftigt perioden före, och Per Jansson vill inte se någon upprepning.

"Vi kan inte ha den typen av extremt snabba förstärkning mot euron som vi hade mellan februari och mars, då vi stärktes som mest från något i stil med 9,65 till 9,05 på några veckor inom fyra veckor, det går liksom inte", sa han.

Kronan har stärkts något även efter det senaste penningpolitiska mötet i april, men inte alls i samma utsträckning som i februari/mars, och under förutsättning av kronan inte stärks kraftigt på nytt verkar Per Jansson i första hand rikta blickarna mot KPI-utfallet för maj, efter prognosmissen i april.

"Får vi ett liknande inflationsutfall då (för maj) som nu (för april), då är det inget snack om saken - då smäller det", sa han.

Den svenska makroagendan är välfylld på onsdagsförmiddagen, och den inleds med en månadsbarometer från Konjunkturinstitutet klockan 9.00. SCB redovisar handelsnettot för april klockan 9.30, och samtidigt kommer också en rapport om volymutvecklingen för utrikeshandeln med varor under första kvartalet.

Klockan 10.30 redovisar också Riksbanken resultaten av sin halvårsvisa riskenkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?