OMXS30 handlades upp 1,6 procent till 1.664 och stängde nära dagshögstanivån. Omsättningen stannade på cirka 16,1 miljarder kronor.
Ett utropstecken i den allmänna uppgången var Nokia, som lyfte 4,1 procent och gick bäst inom OMXS30-index. En bidragande orsak var morgonens nyhet att China Telecom, som Nokia är leverantör till, ska öka sitt kundintag inom 4G. Vid lunchtid aviserades också att Nokia köper företaget Eden Rock för att stärka sin ställning inom så kallade SON, self-organizing networks.
Bland verkstadsbolagen märktes köptryck i Sandvik och ABB. I den förstnämnda aktien har Industrivärden ställt ut köpoptioner till den nya styrelseordföranden Johan Molin.
Trots börsuppgången fanns det några aktier inom OMXS30-index som gick jämförelsevis svagare. Telia Sonera steg med måttliga 0,3 procent. Enligt medieuppgifter ska Telia ha gett bort miljarder kronor i mutor till Azerbajdzjans president och hans familj.
Nordea begränsade inledningsvis också indexuppgången genom att handlas ned. På onsdagens kapitalmarknadsdag i London presenterades bankens nya mål för avkastningen på eget kapital, som ska överträffa ett egenberäknat snitt för bankens nordiska konkurrenter.
Det nya avkastningsmålet togs inte odelat positivt emot av analytikerna. Exane BNP Paribas tolkade det som att Nordea mer eller mindre medger att banken inte kan nå de helsvenska bankernas nivå. Enligt Nordeas vd Christian Clausen är dock målet bättre än tidigare.
"Vi finns i många länder och i många segment och det är då bättre att ta ett genomsnitt. Varje år är det ett land eller ett segment som går bättre än andra och den bank som är störst där klarar sig då bättre, tack vare en bättre omgivning. Då vi finns i alla länder och segment och varje år ligger över snittet av konkurrenterna kommer vi att vara nummer ett", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.
Nordea stärktes dock mot slutet av dagen och stängde 1,4 procent upp.
Att Sobi tappade 6,0 procent kan bero på att onsdagsmorgonens kallelse till årsstämman inte nämnde något om de preliminära buddiskussioner som specialistläkemedelsbolaget medgav att det befann sig i för en månad sedan. Den teorin framförde Carnegies hälsovårdsanalytiker Kristofer Liljeberg i en kommentar till Direkt.
Åt andra hållet gick Tobii som fortsatte upp 4,9 procent. Ögonsensorföretaget har sedan börsintroduktionen för en månad dubblat kursen. Häromdagen lanserade företaget sin första ögonsensor för datorspel, en produkt företaget ser stor potential i.
Ett mindre bolag som plussade var SJR, sedan Affärsvärlden tagit upp aktien till köp. Aktien steg 3,7 procent.
PA Resources fortsatte norrut med 18,8 procent, vilket betyder att det sargade oljebolaget har rusat 60 procent den senaste veckan. Precis efter börsens stängning kom bolaget också med ett pressmeddelande om att företagets rekonstruktion gör "betydande framsteg".