Hoppa till innehållet

Annons

Börsen: Boliden som draglok

På onsdagen vände Stockholmsbörsen uppåt och bland dragloken fanns bland andra Nokia och Boliden. Dollarn fortsatte att stärkas mot kronan, vilket hjälpte industribolagen, råvarubolagen och börsen i stort.

OMXS30 handlades upp 1,6 procent till 1.664 och stängde nära dagshögstanivån. Omsättningen stannade på cirka 16,1 miljarder kronor.

Ett utropstecken i den allmänna uppgången var Nokia, som lyfte 4,1 procent och gick bäst inom OMXS30-index. En bidragande orsak var morgonens nyhet att China Telecom, som Nokia är leverantör till, ska öka sitt kundintag inom 4G. Vid lunchtid aviserades också att Nokia köper företaget Eden Rock för att stärka sin ställning inom så kallade SON, self-organizing networks.

Bland verkstadsbolagen märktes köptryck i Sandvik och ABB. I den förstnämnda aktien har Industrivärden ställt ut köpoptioner till den nya styrelseordföranden Johan Molin.

Trots börsuppgången fanns det några aktier inom OMXS30-index som gick jämförelsevis svagare. Telia Sonera steg med måttliga 0,3 procent. Enligt medieuppgifter ska Telia ha gett bort miljarder kronor i mutor till Azerbajdzjans president och hans familj.

Nordea begränsade inledningsvis också indexuppgången genom att handlas ned. På onsdagens kapitalmarknadsdag i London presenterades bankens nya mål för avkastningen på eget kapital, som ska överträffa ett egenberäknat snitt för bankens nordiska konkurrenter.

Det nya avkastningsmålet togs inte odelat positivt emot av analytikerna. Exane BNP Paribas tolkade det som att Nordea mer eller mindre medger att banken inte kan nå de helsvenska bankernas nivå. Enligt Nordeas vd Christian Clausen är dock målet bättre än tidigare.

"Vi finns i många länder och i många segment och det är då bättre att ta ett genomsnitt. Varje år är det ett land eller ett segment som går bättre än andra och den bank som är störst där klarar sig då bättre, tack vare en bättre omgivning. Då vi finns i alla länder och segment och varje år ligger över snittet av konkurrenterna kommer vi att vara nummer ett", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea stärktes dock mot slutet av dagen och stängde 1,4 procent upp.

Att Sobi tappade 6,0 procent kan bero på att onsdagsmorgonens kallelse till årsstämman inte nämnde något om de preliminära buddiskussioner som specialistläkemedelsbolaget medgav att det befann sig i för en månad sedan. Den teorin framförde Carnegies hälsovårdsanalytiker Kristofer Liljeberg i en kommentar till Direkt.

Åt andra hållet gick Tobii som fortsatte upp 4,9 procent. Ögonsensorföretaget har sedan börsintroduktionen för en månad dubblat kursen. Häromdagen lanserade företaget sin första ögonsensor för datorspel, en produkt företaget ser stor potential i.

Ett mindre bolag som plussade var SJR, sedan Affärsvärlden tagit upp aktien till köp. Aktien steg 3,7 procent.

PA Resources fortsatte norrut med 18,8 procent, vilket betyder att det sargade oljebolaget har rusat 60 procent den senaste veckan. Precis efter börsens stängning kom bolaget också med ett pressmeddelande om att företagets rekonstruktion gör "betydande framsteg".

Innehåll från FortumAnnons

Vattenkraftens storskaliga flexibilitet avgörande för omställningen

Sedan mer än 100 år har vattenkraften utgjort ryggraden i den svenska elproduktionen. Idag står den för mer än hälften av elproduktionen och är enormt viktig för kraftsystemets stabilitet och effekten kan regleras i stort sett ögonblickligen för att hålla elsystemet i balans. Den har visat sig vara avgörande för den utbyggnad av vind- och solkraft som hittills skett. Men är det tillräckligt?

Vi ska ta tillvara på vattenkraftens unika förmågor

Vattenkraften är unik eftersom den kostnadseffektivt kan regleras över alla tidsskalor – från sekunder upp till flera veckor eller år. Förr användes reglerförmågan för att anpassa produktionen efter användningen, idag blir förmågan att hantera stora variationer på produktionssidan allt viktigare. Den nuvarande kapaciteten ligger på gränsen av att kunna balansera dagens volymer av vindkraft. Det finns dock flera olika sätt att öka vattenkraftens reglerkapacitet. 

• Det är fullt möjligt att öka effekten i de tio största redan utbyggda älvarna med nästan 25 % med hjälp av ombyggda eller nya turbiner samtidigt som vattendomarna ändras för att tillåta större variationer i vattenflödet.

• Höjda dämningsgränser och större tillåtna variationer i magasinen ger ökad reglerförmåga över tid.

• Fortums två ”hybridkraftverk” visar att batterier kan ökar kraftverkens förmåga till korttidsreglering samtidigt som det minskar påfrestningar och slitage på turbiner och övrig mekanisk utrustning.

• Pumpkraftverk kan öka den tillgängliga effekten för reglering men används främst för reglering över dygnet. Med mer vind- och solkraft kan det bli mer lönsamt även i Sverige.

• Mer planerbar baskraft, kärnkraft och/eller kraftvärme, gör det möjligt att använda en större andel av vattenkraftens produktion för reglering som i sin tur då kan ge plats för mer väderberoende produktion. 

Vattenkraften skulle alltså med jämförelsevis små insatser kunna öka sin reglerförmåga. Samtidigt vet vi att den nu pausade miljöprövningen all vattenkraft riskerade leda till kraftigt försämrad reglerförmåga och lägre årsproduktion. Som samhälle behöver vi därför hitta en balans mellan de olika behoven.

Vattenkraftens förmåga till flexibilitet | fortum.se

En tallriksmodell för kraftsystemet

Det svenska kraftsystemet har i många decennier varit i princip helt fossilfritt så vi har en unikt bra utgångspunkt för att klara av omställningen. Vi ska ”bara” ersätta de fossila bränslena i alla andra sektorer. Det betyder i runda tal mer än en fördubbling av dagens produktion. Samtidigt kommer två tredjedelar av dagens produktionskapacitet nå slutet av sin tekniska livslängd och behöva ersättas. Vi behöver alla fossilfria kraftslag för att klara detta och vi behöver ha en balans mellan de förmågor som behövs för att kraftsystemet ska fungera och kunna ge kraft åt omställningen. Vi brukar kalla det för en tallriksmodell då olika produktionsslag bidrar med olika förmågor till kraftsystemet. Men för att bygga ett balanserat system som möter behoven behöver vi bli bättre på att ta tillvara vattenkraftens unika förmågor.

Vattenkraftens förmåga till flexibilitet | fortum.se

Om Fortum
Fortum är ett nordiskt energiföretag. Vårt syfte är att ge kraft åt en värld där människor, företag och naturen utvecklas tillsammans. Vi är en av de kraftproducenter i Europa som har lägst koldioxidutsläpp och vi leds av högt ställda hållbarhetsmål. Vi producerar och levererar fossilfri el och vi hjälper industrier att fasa ut sina fossila bränslen och växa. Vår kärnverksamhet i Norden består av effektiv fossilfri kraftproduktion och pålitliga leveranser av el och värme till hushåll och företag.

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera