1515
Annons

Stockholmsbörsen: SEB lyfter efter köprek<br />

Stockholmsbörsen vände svagt uppåt under tisdagen efter en negativ öppning. Världens ledande börser var helgstängda på måndagen och gav därmed inte någon tydlig indikation åt aktörerna.

OMXS30 noterades strax efter klockan 14.30 upp 0,2 procent till indexnivån 1.653,6. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor. Euro Stoxx 50-index ökade marginellt med 0,1 procent och tyska DAX backade 0,6 procent.

På de ledande Europabörserna dominerade telekombolagen, och Nokia, Orange och Vivendi intog topp-positionerna i Euro Stoxx 50-indexet. På Stockholmsbörsen var Nokia en av de aktier som utgjorde draglok genom att öka 0,9 procent.

I botten av OMXS30 fanns läkemedelsbolaget Getinge och klädjätten H&M med nedgångar på 1,7 respektive 0,9 procent.

En av de stora vinnarna i indexet var SEB som steg 1 procent efter att Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation från underperform till köp.

Även Holmen steg efter köprekommendationer från både Danske Bank och Kepler Cheuvreux. B-aktien intog andraplatsen i listan över stora aktier efter en ökning på 3,3 procent, tätt följd av A-aktien som steg 2,3 procent.

Bland de medelstora bolagen låg Bactiguard i topp, efter att det rapporterats att den nye vd:n köpt sina första 9.000 aktier i bolaget. Aktien, som rasat över 70 procent sedan börsnoteringen förra sommaren, klättrade 14,4 procent.

Även ögonsensorföretaget Tobii uppvisade en kraftig uppgång under tisdagen, 7,7 procent. Företaget lanserade nyligen sin första ögonsensor för datorspel, en produkt de ser stor potential i.

Till förlorarna hörde bland andra sökföretaget Eniro och flygbolaget SAS, som backade 2,2 respektive 2,5 procent.

Bättre gick det för SAS-konkurrenten Ryanair som ökade 6,4 procent på London-börsen efter en överraskande stark vinst under första kvartalet.

Bland de mindre bolagen utmärkte sig oljebolaget PA Resources som ökade 14,7 procent.

C-RAD höjde med 4,3 procent efter att strålterapiföretaget fått sin första order för ett Catalyst- och ett Sentinel 4DCT-system för ett cancerbehandlingscentrum i Japan.

Gruvbolaget Nordic Mines backade 13 procent efter att bolaget meddelat att ytterligare kapital om 12 miljoner euro behövs för att kunna återuppta driften av Laivagruvan.


S: Kan inte möta Turkiets krav

Sverige kommer inte att kunna gå Turkiets president Erdoğans krav för att släppa igenom ett svenskt Natomedlemskap till mötes. 

Det säger S-toppen Kenneth G Forslund, som hoppas på USA:s diplomati.

Kenneth G Forslund, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.
Kenneth G Forslund, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.Foto:Jesper Frisk

På onsdagen lämnade Sveriges och Finlands Natoambassadörer in ländernas ansökningar till försvarsalliansen under högtidliga former till generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Men Turkiets hårdnackade nej till de båda länderna är ett fortsatt hinder och ansökningarna får ligga medan diplomatins kvarnar går för högtryck. På torsdag träffar statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö USA:s president Joe Biden. Även utrikesministrarna för Turkiet och USA träffas i New York.

Statsminister Magdalena Andersson visade på tisdagen sida vid sida med Finlands president Sauli Niinistö en stor välvilja gentemot Turkiet framför det internationella pressuppbådet.

”Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att ha en dialog med Turkiet på olika nivåer och givetvis att resa till Turkiet för att reda ut de frågetecken som kan finnas”, sa Magdalena Andersson.

Men när det kokar ned till de konkreta kraven från Turkiet ser Kenneth G Forslund (S) inga förutsättningar att möta landets krav. Han leder utrikesutskottet i riksdagen och haft en framträdande roll i Socialdemokraternas interna Natoprocess.

Viktigast för Turkiet är att Sverige bryter kontakten med det kurdiska partiet PYD i norra Syrien, som ambassadören likställer med terrorstämplade PKK.

”Vad gäller terrorstämpling av organisationer följer vi den linje som EU har. Turkiet och EU är inte överens”, säger Kenneth G Forslund.

Turkiet kräver även att Sverige och Finland lämnar ut 33 ”terrorister”, personer med kopplingar till bland annat PKK och islamiska Gülenrörelsen, varav 20 från Sverige, enligt ambassadören.

”Jag ser inga möjligheter att möta det turkiska kravet om utlämnande”, säger Kenneth G Forslund.

Turkiet kräver även att få importera krigsmateriel från Sverige.

”Jag kan bara konstatera att USA har vapenbojkott mot Turkiet och den är äldre än den svenska”, säger Kenneth G Forslund.

”Det är väl snarare så att USA skulle vilja att fler hade vapenbojkott mot Turkiet”, fortsätter han.

Formellt råder inget vapenembargo mot Turkiet, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, utan ansökningar prövas från fall till fall. Men sedan ISP i oktober återkallat utförseltillstånd till Turkiet hösten 2019 har inga nya tillstånd utfärdats till landet.

Di har sökt utrikesminister Ann Linde (S) och flera företrädare för Moderaterna utan resultat. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?