1515
Annons

Europabörser: Ryanair lyfter<br />

Europabörserna har inlett tisdagen med sammantaget något fallande indexrörelser. Att euron försvagats mot dollarn räddar inte Frankfurt från röda noteringar efter gårdagens helgstängda handel.

Paris, i dag med oförändrade kurser, höll öppet under gårdagen och föll då tillbaka. Nu på tisdagen är det bankerna som tynger den europeiska utvecklingen mest medan rese- och turismsektorn går framåt efter en stark rapport från Ryanair.

I London sågs Barclays och HSBC 1,3 respektive 0,7 procent lägre, i Frankfurt noterades Deutsche Bank ned 1,2 procent och i Paris tappade BNP Paribas 1,3 procent.

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanairs nettoresultat för räkenskapsåret 2014/2015 steg med 66 procent till 867 miljoner euro, från 523 miljoner samma period föregående räkenskapsår. Utfallet översteg flygbolagets senaste egna prognos på 840-850 miljoner.

För 2015/2016 spår Ryanair ett nettoresultat på 940-970 miljoner euro. De genomsnittliga analytikerförväntningarna låg vid 977 miljoner inför dagens rapport. Ryanair-aktien noterades upp 5,3 procent.

I förhandlingarna mellan det hårt skuldsatta Grekland och dess internationella långivare skyller nu medelhavslandets finansminister Yanis Varoufakis dödläget på de senares krav på mer åtstramningar, rapporterade Bloomberg.

"Vår regering kan inte - och kommer inte - acceptera ett botemedel som har visat sig att vara värre än sjukdomen under fem långa år", meddelade Varoufakis.

Grekiska tjänstemän kommer på tisdagen att återuppta försöken att komma fram till en förhandlingslösning med de utländska långivarna.

Noteringar kl 11.18
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  407 0,00% 18,70%
Stoxx 50  Europa  3.508  -0,10% 16,80%

FTSE 100  London  7.003  -0,40% 6,70%
DAX 30  Frankfurt  11.760  -0,50% 19,90%
CAC 40  Paris  5.118  0,00% 19,80%

SMI  Zürich  9.327  -0,30% 3,80%
IBEX 35  Madrid  11.272  -0,50% 9,70%
FTSE MIB  Milano  23.336  0,20% 22,70%

SIX Nordic  Norden  127 0,10% 19,20%


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?