1515
Annons

Stockholmsbörsen: Stark avslut av SSAB<br />

Stockholmsbörsen avslutade måndagens session svagt på plus, vilket innebar en återhämtning efter inledande nedgångar.

Handeln var ganska villrådig, eftersom viktiga börser som Frankfurt, London och New York var helgstängda.

Bland de kontinentala börserna som höll öppet märktes tydliga indexnedgångar i Grekland och Spanien, där banksektorn som stod för pressen.

Vid stängning var OMXS30-index 0,1 procent upp till noteringen 1.650. Aktier för låga 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I brist på vägledning från stora europeiska börser kan aktörer på Stockholmsbörsen ha sneglat på utvecklingen i Sydeuropa, som var ganska trist.

Bakgrunden till börsfallen var ett uttalande om att Grekland inte kommer kunna klara återbetalningarna till IMF i juni vilket fick den grekiska storbanken Piraeus att falla.

För svensk del var banksektorn under stora delar av dagen sämsta sektor, men precis i slutet av sessionen skedde en viss återhämtning ledd av SEB.

Bland enskilda aktier leddes eftermiddagens upphämtning av SSAB som avslutade 2,8 procent högre. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral. Investmentbanken menar bland annat att oron för efterfrågan på den amerikanska grovplåtsmarknaden är överdriven.

På samma tema klättrade SCA 1,5 procent, sedan Handelsbanken dragit upp hygien- och skogsbolaget till köp från tidigare öka.

Kinnevik fortsatt norrut med 1,3 procent vilket betyder plus 7 procent på cirka en vecka. Enligt tidigare medieuppgifter förbereder Rocket Internet en börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Inom OMXS30-index var den enskilt största indexpressaren Nokia, som tappade 0,9 procent efter fredagens nedgång.

Telekomjätten har flera uppgångsdagar i ryggen efter förra veckans spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

Nyheten att Astra Zenecas partner i utvecklingen av psoriasispreparatet brodalumab, Amgen, avslutat samarbetet fick det svenska läkemedelsbolaget att falla 1,3 procent vilket var sämst i OMXS30-index.

Bland de mindre bolagen kunde aktieägarna i Partnertech glädja sig åt ett bud från finländska Scanfil. Kontraktilstillverken rusade 26 procent till kursen 34:80 kronor vilket var strax under budkursen på 35 kronor.

En aktie som åkte jojo var Cassandra Oil, som initialt förlorade 14 procent efter nyheten att det inte kommer att nå sitt mål om att ha två anläggningar i full drift vid halvårsskiftet och att bolaget genomför en riktad emission.

Vid lunchtid vände dock aktien upp till hela plus 20 procent för att sedan stänga 5 procent högre. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav bolagets grundare och storägare att produktionsstarten i spanska Jerez ska påbörjas nästa vecka.

Tribona, som gått sidledes, sedan slutet av mars avslutade dagen 2,6 procent högre. Brummerfonden Carve Capital har tagit position i fastighetsbolaget och innehar nu över 5 procent av kapital och röster.


Linde och Haavisto till Turkiet om Nato

Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto åker snart till Turkiet för att reda ut turkiska invändningar mot svenskt och finländskt medlemskap i Nato, enligt uppgift till TT från UD.

Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.Foto:Claudio Bresciani/TT, Evelina Carborn

I den turkiska huvudstaden ska de träffa sin kollega Mevlüt Cavusoglu.

Efter riksdagsdebatten om Nato sade Ann Linde till journalister att en svensk-finsk diplomatisk delegation skulle åka till Ankara ”inom den här veckan”.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Efter det mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida hävdade bero på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

”Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess”, sade Linde i samband med att Socialdemokrateran meddelade sitt beslut om Nato i söndags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?