Annons

Stockholmsbörsen: Stark avslut av SSAB<br />

Stockholmsbörsen avslutade måndagens session svagt på plus, vilket innebar en återhämtning efter inledande nedgångar.

Handeln var ganska villrådig, eftersom viktiga börser som Frankfurt, London och New York var helgstängda.

Bland de kontinentala börserna som höll öppet märktes tydliga indexnedgångar i Grekland och Spanien, där banksektorn som stod för pressen.

Vid stängning var OMXS30-index 0,1 procent upp till noteringen 1.650. Aktier för låga 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I brist på vägledning från stora europeiska börser kan aktörer på Stockholmsbörsen ha sneglat på utvecklingen i Sydeuropa, som var ganska trist.

Bakgrunden till börsfallen var ett uttalande om att Grekland inte kommer kunna klara återbetalningarna till IMF i juni vilket fick den grekiska storbanken Piraeus att falla.

För svensk del var banksektorn under stora delar av dagen sämsta sektor, men precis i slutet av sessionen skedde en viss återhämtning ledd av SEB.

Bland enskilda aktier leddes eftermiddagens upphämtning av SSAB som avslutade 2,8 procent högre. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral. Investmentbanken menar bland annat att oron för efterfrågan på den amerikanska grovplåtsmarknaden är överdriven.

På samma tema klättrade SCA 1,5 procent, sedan Handelsbanken dragit upp hygien- och skogsbolaget till köp från tidigare öka.

Kinnevik fortsatt norrut med 1,3 procent vilket betyder plus 7 procent på cirka en vecka. Enligt tidigare medieuppgifter förbereder Rocket Internet en börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Inom OMXS30-index var den enskilt största indexpressaren Nokia, som tappade 0,9 procent efter fredagens nedgång.

Telekomjätten har flera uppgångsdagar i ryggen efter förra veckans spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

Nyheten att Astra Zenecas partner i utvecklingen av psoriasispreparatet brodalumab, Amgen, avslutat samarbetet fick det svenska läkemedelsbolaget att falla 1,3 procent vilket var sämst i OMXS30-index.

Bland de mindre bolagen kunde aktieägarna i Partnertech glädja sig åt ett bud från finländska Scanfil. Kontraktilstillverken rusade 26 procent till kursen 34:80 kronor vilket var strax under budkursen på 35 kronor.

En aktie som åkte jojo var Cassandra Oil, som initialt förlorade 14 procent efter nyheten att det inte kommer att nå sitt mål om att ha två anläggningar i full drift vid halvårsskiftet och att bolaget genomför en riktad emission.

Vid lunchtid vände dock aktien upp till hela plus 20 procent för att sedan stänga 5 procent högre. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav bolagets grundare och storägare att produktionsstarten i spanska Jerez ska påbörjas nästa vecka.

Tribona, som gått sidledes, sedan slutet av mars avslutade dagen 2,6 procent högre. Brummerfonden Carve Capital har tagit position i fastighetsbolaget och innehar nu över 5 procent av kapital och röster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?