1515
Annons

Stockholmsbörsen: SSAB stiger<br />

Stockholmsbörsen började veckan lätt nedåt men indexförändringarna var små. Handeln kan antas fortsätta vara villrådig under dagen, eftersom viktiga börser som Frankfurt, London och New York har stängt.

USA-börserna stängde även avslaget i fredags trots att kommentarer från Fed-chefen Janet Yellen gav visst stöd. I Asien var det däremot uppåt på måndagsmorgonen och Shanghaibörsen gick starkast av de större Asienbörserna.

Omkring klockan 10.15 låg OMXS30-index på 1.643 och var därmed ned 0,3 procent. Omsättningen i Stockholm var måttlig och uppgick till 1,1 miljarder kronor.

Finländska Scanfil bjuder 35 kronor per aktie för Partnertech. Budet är rekommenderat av Partnertechs styrelse och två av de största ägarna, Bure och Traction, som tillsammans har 65,9 procent av Partnertech, har accepterat budet under vissa villkor. Partnertech steg 26 procent till 34,80 kronor.

SSAB har fått en höjd rekommendation av Goldman Sachs till köp från tidigare neutral. Aktien drogs upp 3,0 procent och gick klart bäst i OMXS30.

Fingerprint Cards vd Johan Carlström avgår och ska ägna sig åt affärsutveckling inom bolaget. Styrelsen har utsett Jörgen Lantto till ny vd. Han anställdes i Fingerprint Cards i december 2012 och har sedan september 2014 varit tillförordnad vd. Aktien stärktes 1,6 procent.

Astra Zenecas partner i utvecklingen av psoriasispreparatet brodalumab, Amgen, har avslutat samarbetet. "Aviserandet kommer efter Amgens beslut att fokusera på andra portföljprioriteringar efter att ha observerat självmordstankar i Brodalumab-programmet vilket kan ha resulterat i restriktiv märkning", heter det i ett pressmeddelande. Astra Zeneca backade 0,7 procent.

Cassandra Oil meddelar att det inte kommer att nå sitt mål om att ha två anläggningar i full drift vid halvårsskiftet och att bolaget nu genomför en riktad emission. Vad gäller emissionen är det en riktad nyemission av högst 1,5 miljoner aktier till emissionskursen 7 kronor. Vid full teckning kommer emissionen att tillföra 10,5 miljoner kronor. Aktien backade 8,0 procent.

Hotellbolaget Rezidor är "Veckans aktie" i Dagens industri, med en köprekommendation och riktkursen 42 kronor. Aktien steg 2,4 procent till 39,00 kronor.

Atlas Copco har fått en höjd rekommendation av Swedbank till köp från tidigare neutral och aktien var upp 0,3 procent.

Handelsbanken höjer New Wave från minska till köp och aktien stärktes 0,5 procent.

Börsveckan rekommenderar köp för SJR och Oriflame, som svarade med att avancera 6,0 och 2,1 procent.


Innehåll från InfrontAnnons

Så kan kostnaden hållas nere när tjänster för självbetjäning inom bank och finans digitaliseras

Zlatko Vucetic, CEO på Infront.
Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

De aktörer på finansmarknaden som står starka efter pandemin är de som kan erbjuda en plattform med digitala tjänster till sina kunder.

Det säger man på finansteknikbolaget Infront. 

– Fler och fler aktörer på finansmarknaden inser att de måste digitalisera sina tjänster om de ska kunna konkurrera med nya aktörer i branschen, säger Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

När hela världen numera är online förväntar folk sig snabb åtkomst till digitala tjänster för all sina behov, och värdepappersmarknaden är inget undantag. 

Det oroliga omvärldsläget har dessutom bidragit till en ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Det i sin tur har lett till att bankkunder kräver en snabb och enkel tillgång till investeringsverktyg där de kan följa marknaderna och hantera orderläggning via mobila enheter när det passar dem.

– Att digitala tjänster har blivit en del av de flesta människors vardag är ingen hemlighet. Men just digitala tjänster för privatinvesterare som vill sköta sina egna investeringar är lite efter kurvan, säger Zlatko Vucetic.

Hög tid utveckla digitalt erbjudande

Trots att man har åstadkommit stora framsteg inom digitalisering på senare år så visar studier gjorda av bankplattformen Mambu tillsammans med Financial Times Focus och Oliver Wyman att det finns mycket kvar att göra för att möta kundens förväntningar. 

Studierna framhåller att banker och andra finansiella institutioner måste utveckla sitt digitala erbjudande snabbt för att undvika att tappa marknadsandelar till teknikkunniga konkurrenter.

–Det finns ett behov hos flera aktörer att modernisera och digitalisera sitt erbjudande, samtidigt som de behöver se över sina kostnader för sina system. Därtill behöver de hitta en lösning som är flexibel och skalbar med minimalt underhåll, säger Zlatko Vucetic.

Så kan fällor inom digitalisering undvikas

Digitaliseringen har sina utmaningar. Tydligast är kostnaden av att underhålla och kontinuerligt utveckla och uppdatera systemen. Här spelar ”Software-as-a-Service” (SaaS) en ledande roll.

En annan utmaning är det arv som man bär på. Medan banker, kapitalförvaltare och nätmäklare ser minskande marginaler delvis på grund av den ökande kostnaden av säkerhet och regelverk som krävs av myndigheterna, så kämpar de samtidigt med ineffektiva legacy-system som inte stödjer skalbarhet. 

Infront levererar smidig digitalisering

Genom att välja att jobba med en partner som kan erbjuda investeringslösningar som de driftar kan aktörer på finansmarknaden minimera sina resurs- och underhållskostnader och fortfarande erbjuda sina kunder den senaste teknologin.

– Vi ser en ökande efterfråga för våra lösningar som gör det möjligt för banker och kapitalförvaltare att erbjuda olika digitala tjänster beroende på kundens behov, allt i bankens egen miljö, säger Zlatko Vucetic och avslutar: 

– Finansiella rådgivarna kan inte längre lita enbart på att kundrelationer hanteras med personliga kontakter. Nyckeln är en lättåtkomlig, lättanvänd och kostnadseffektiv teknologisk plattform som ger kunderna kommandot över sina egna investeringar. Och det kan vi leverera.

Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?