1515
Annons

Råvaror: Risk för fortsatt guldfall<br />

Vid lunchtid på måndagen syntes breda men milda nedgångar bland de råvaror som handlades. Handeln var lite avslagen med låga volymer eftersom stora delar av Europa och USA har helgdag med stängda marknader som följd.

Dollarindex, som mäter den amerikanska dollarns styrka mot en korg av valutor, steg vilket satte press på de marknader som var öppna.

Brentoljan fortsatte att pendla runt 65 dollar per fat vilket var fallet under maj månad efter årets relativt kraftiga uppgång.

Nästa stora händelse för oljeaktörerna är Opec-mötet i Wien den 5 juni. Vid det senaste mötet i november valde Opec att hålla produktionen oförändrad vilket då fick priset att falla.

Opec förklarade den oförändrade hållningen med att kartellen fokuserar på att försvara marknadsandelar snarare än att stötta priset.

Enligt en undersökning från Bloomberg News tror de tillfrågade att Opec kommer hålla produktionen oförändrad vid juni-mötet.

Vad gäller basmetallerna höll LME, London Metal Exchange, helgstängt. Aktörer som läste nyheter på helgledigheten kan ha snappat upp att Goldman Sachs räknar med att utvecklingen för basmetallerna kommer att vara negativ framöver. En starkare dollar, billigare olja och ett svalare Kina kommer att pressa råvarorna och då särskilt koppar, tror banken.

I ett kundbrev skriver Goldman Sachs att banken räknar med att kopparpriset kommer att falla med minst 16 procent under de kommande tolv månaderna. I fredags stängde kopparpriset nästan 1,5 procent lägre i London.

"Vi tror att det är ett bra läge för både producenter och investerare att sälja sina råvaruinnehav just nu", skrev Goldman Sachs i rapporten.

Guldet orkade inte hålla emot den starkare dollarn och fortsatte söderut efter förra veckans tapp som var det största för den "gula metallen" sedan april.

Fredagens amerikanska inflationssiffra har stärkt dollarn och ökat tron hos aktörer på att en räntehöjning rycker allt närmare.

"Om Fed höjer räntan i år är det klart negativt för guld. Jag ser inte 1.200 dollar per uns som ett starkt stöd med tanke på styrkan i dollarn", sa Raymond Mok, valutautvecklingschef vid Sucden Financial i Hongkong, till Bloomberg News.

Noteringar kl 12.58
Råolja (pris/fat): 
31-dec
WTI, första termin  -0,29 USD 59.43  -0,49% 5,63%
Brent, första termin  -0,17 USD 65,20  -0,26% 4,99%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +0 USD 6.182  -1,45% -2,20%
Zink  +0 USD 2.176  -0,55% 0,00%
Aluminium  +0 USD 1.768  -0,28% -4,56%
Nickel  +0 USD 12.755  -2,23% -16,11%
Bly  +0 USD 1.945  -1,27% 4,79%
Tenn  +0 USD 15.840  -0,16% -18,69%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -1,66 USD 1.204,54  -0,14% 1,66%
Silver  -0,05 USD 17,06  -0,32% 8,62%
Dollarindex  +0,33 96,35  0,35% 6,73% (högre = starkare USD)


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?