Annons

Räntor och valutor: Grekland tynger euron<br />

Statspappersräntor i euroområdet noterar endast mindre rörelser på måndagsförmiddagen, såväl i kärnan som i periferin. Euron handlas samtidigt ner något under 1,10 mot dollarn. Aktiviteten dämpas av helgstängda marknader i såväl London som i New York på måndagen.

Grekland fortsätter att bubbla i bakgrunden för europeiska marknadsaktörer, och det är möjligen överraskande att det kan vara en nyhet att regeringsföreträdare säger att Grekland inte kommer att klara att betala IMF samt löner och pensioner i slutet av juni utan ett nödlåneavtal med kreditgivarna, men där är vi nu, och evighetsproblemet sätter åtminstone visst tryck nedåt på eurons växelkurs.

Samtidigt får dollarn visst stöd av kommentarer från Fedchefen Janet Yellen i fredags, där hon inte tycktes ha påverkats mycket av strömmen av svaga amerikanska aktivitetsdata på senare tid.

Fedchefen sa att om ekonomin fortsätter att utvecklas som hon räknar med så tror hon att det kommer att vara lämpligt att höja styrräntan, målet för Fed funds "vid någon punkt i år" och "påbörja processen att normalisera penningpolitiken".

I likhet med det senaste Feduttalandet villkorade hon detta med att det krävs fortsatta förbättringar på arbetsmarknaden, "och jag kommer att behöva vara rimligt säker på inflationen kommer att röra sig tillbaka mot 2 procent på medellång sikt".

Janet Yellen tillade också att när Fed väl börjat höja Fedräntan så räknar hon med att takten i normaliseringen kommer att ske gradvis.

"Om förhållandena utvecklas som mina kollegor och jag räknar med, då kommer FOMC:s mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet bäst uppnås genom att gå fram försiktigt, vilket jag räknar med att det betyder att det kommer att ta flera år innan federal funds-räntan är tillbaka på sin normala, långsiktiga nivå", sade hon.

Fedchefen framhöll också den "substantiella eftersläpningen" i penningpolitikens effekt på ekonomin, vilket betyder att "vi måste bedriva policyn på ett framåtblickande sätt".

"Att fördröja åtgärder för att strama åt penningpolitisken till dess sysselsättning och inflation är tillbaka på våra mål riskerar att överhetta ekonomin", sa hon.

Ekonomerna på BNP i New York tyckte att Janet Yellens anförande innehöll överraskande starka kommentarer. Enligt ett kundbrev, som Bloomberg News refererar, bedömer de att en räntehöjning i september "ännu ligger i korten" givet Janet Yellens tal i kombination med att april-KPI kom in högre än väntat.

Svenska statspappersräntor handlas något lägre i kortare löptider på måndagsförmiddagen, kronan handlas något oregelbundet mot euron men håller sig i stora drag i närheten av fredagens svenska stängningsnivåer.

Den svenska makroveckoagendan är välfylld, med exempelvis en ny KI-barometer på onsdag och BNP för första kvartalet på fredag.

Därtill står ett antal riksbankschefer på talarlistan, bland annat den dynamiske Per Jansson som talar om det ekonomiska läget på tisdag, klockan 17.00. Inget av Riksbankstalen publiceras denna vecka, men på onsdag publiceras i alla fall bilder från Martin Flodéns anföranden i Norrbotten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?