1515
Annons

Räntor och valutor: Grekland tynger euron<br />

Statspappersräntor i euroområdet noterar endast mindre rörelser på måndagsförmiddagen, såväl i kärnan som i periferin. Euron handlas samtidigt ner något under 1,10 mot dollarn. Aktiviteten dämpas av helgstängda marknader i såväl London som i New York på måndagen.

Grekland fortsätter att bubbla i bakgrunden för europeiska marknadsaktörer, och det är möjligen överraskande att det kan vara en nyhet att regeringsföreträdare säger att Grekland inte kommer att klara att betala IMF samt löner och pensioner i slutet av juni utan ett nödlåneavtal med kreditgivarna, men där är vi nu, och evighetsproblemet sätter åtminstone visst tryck nedåt på eurons växelkurs.

Samtidigt får dollarn visst stöd av kommentarer från Fedchefen Janet Yellen i fredags, där hon inte tycktes ha påverkats mycket av strömmen av svaga amerikanska aktivitetsdata på senare tid.

Fedchefen sa att om ekonomin fortsätter att utvecklas som hon räknar med så tror hon att det kommer att vara lämpligt att höja styrräntan, målet för Fed funds "vid någon punkt i år" och "påbörja processen att normalisera penningpolitiken".

I likhet med det senaste Feduttalandet villkorade hon detta med att det krävs fortsatta förbättringar på arbetsmarknaden, "och jag kommer att behöva vara rimligt säker på inflationen kommer att röra sig tillbaka mot 2 procent på medellång sikt".

Janet Yellen tillade också att när Fed väl börjat höja Fedräntan så räknar hon med att takten i normaliseringen kommer att ske gradvis.

"Om förhållandena utvecklas som mina kollegor och jag räknar med, då kommer FOMC:s mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet bäst uppnås genom att gå fram försiktigt, vilket jag räknar med att det betyder att det kommer att ta flera år innan federal funds-räntan är tillbaka på sin normala, långsiktiga nivå", sade hon.

Fedchefen framhöll också den "substantiella eftersläpningen" i penningpolitikens effekt på ekonomin, vilket betyder att "vi måste bedriva policyn på ett framåtblickande sätt".

"Att fördröja åtgärder för att strama åt penningpolitisken till dess sysselsättning och inflation är tillbaka på våra mål riskerar att överhetta ekonomin", sa hon.

Ekonomerna på BNP i New York tyckte att Janet Yellens anförande innehöll överraskande starka kommentarer. Enligt ett kundbrev, som Bloomberg News refererar, bedömer de att en räntehöjning i september "ännu ligger i korten" givet Janet Yellens tal i kombination med att april-KPI kom in högre än väntat.

Svenska statspappersräntor handlas något lägre i kortare löptider på måndagsförmiddagen, kronan handlas något oregelbundet mot euron men håller sig i stora drag i närheten av fredagens svenska stängningsnivåer.

Den svenska makroveckoagendan är välfylld, med exempelvis en ny KI-barometer på onsdag och BNP för första kvartalet på fredag.

Därtill står ett antal riksbankschefer på talarlistan, bland annat den dynamiske Per Jansson som talar om det ekonomiska läget på tisdag, klockan 17.00. Inget av Riksbankstalen publiceras denna vecka, men på onsdag publiceras i alla fall bilder från Martin Flodéns anföranden i Norrbotten.


Veoneer ska leverera kameror för automatiserad körning till BMW

Fordonsteknikbolaget Veoneer har tecknat avtal om att utrusta fordon från BMW med kameror till deras nästa generation kamerasystem för automatiserad körning. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Kamerorna, som är högupplösta med åtta megapixel, kommer monteras bakom backspegeln och beskrivs ge pålitlig och precis information till bilens kontrollsystem. 

De är utvecklade enligt rådande trend för centraliserad och skalbar mjukvaruarkitektur och förklaras utgöra en betydande del av sensorlösningen för nästa generations mjukvaruplattform för självkörning. 

”Vi är mycket glada över att vara med i utvecklingen av nästa generation kamerasystem, vilken planeras att nå marknaden under 2025. Denna order på kameror till den femte generationens kamerasystem visar att Veoneer fortsätter att driva den tekniska utvecklingen av säkra lösningar för förarstöd och automatiserad körning”, kommenterar Veoneers koncernchef Jacob Svanberg. 

Veoneer avnoterades från Stockholmsbörsen i slutet av mars efter att ha blivit uppköpta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?