Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

USA-räntorna sjönk tillbaka något efter svensk stängning på fredagen efter att Fed-chefen Janet Yellen indikerat att hon räknar med att höja styrräntorna i år om ekonomin håller sig på sin nuvarande bana.

I ett tal om de ekonomiska utsikterna på fredagskvällen sa Janet Yellen att efter en räntehöjning kommer en tillstramning av den ackommoderande penningpolitiken ske gradvis.

"Om ekonomin fortsätter förbättras som jag väntar mig, tror jag att en räntehöjning kommer att vara lämplig någon gång i år. Jag förväntar mig att normaliseringstakten blir gradvis", sa hon.

Janet Yellen sa att hon spår att ekonomin kommer att återvända till en måttlig tillväxttakt under det innevarande kvartalet, efter besvikelsen under det första, och upprepade samtidigt sin tidigare hållning att penningpolitiken inte är på en förutbestämd bana. Fed kan komma att höja tidigare om ekonomin går bättre än väntat och det motsatta om den visar sig vara svagare.

Tidigare på fredagen hade USA-räntorna stigit efter högre kärn-KPI än väntat i april.

Den amerikanska marknaden stängde tidigare i fredags inför måndagens firande av Memorial Day och handeln var tunnare än vanligt.

Senare i veckan väntar statistik över bland annat varaktiga varor, bostadssiffror, hushållens konfidensindikator samt preliminär BNP för första kvartalet.

Japanska räntor är stabila, Tokyobörsen pekar uppåt och yenen har försvagats något mot dollarn på måndagen.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda upprepade i helgen att han räknar med att inflationen kommer att nå 2 procent under första halvan av räkenskapsåret 2016 och att det inte är nödvändigt att överväga någon förändring av BOJ:s mål. Han sade också att den japanska ekonomin har förbättrats väsentligt de senaste åren.

På fredag väntar ett knippe japansk statistik, som KPI, arbetslöshet, hushållens konsumtion och preliminär industriproduktion.

På valutamarknaden handlas dollarn till 121,70 mot yenen, upp från 121,47 i fredags, och till 1,098 mot euron (1,102).

Euron tyngs fortsatt av Grekland, vars ledare i helgen uppmanat långivarna att kompromissa för att få ett avtal om mer stöd på plats.

Kronan är knappt 4 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

För svensk del bjuder veckan på KI-barometern, handelsbalans och BNP för första kvartalet.

I dag, måndag, håller även Storbritannien helgstängt.

Den europeiska makroveckan innehåller bland annat konjunkturbarometer och indikator för företagsklimatet för euroområdet, tysk detaljhandel och BNP från en rad euroländer samt Storbritannien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?