1515
Annons

Stockholmsbörsen: Banker eldade på<br />

På fredagseftermiddagen stärktes Stockholmsbörsen och gick bättre än sina europeiska motsvarigheter. Sektorsvis höll banker farten uppe medan Ericsson och Nokia bromsade.

Vid stängning parkerade OMXS30-index på 1.648 och var upp 0,4 procent. Omsättningen i Stockholm var dock blygsam och stannade på måttliga 13,1 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 0,4 procent och tyska DAX lika mycket.

I Sverige höll bankerna stånd vilket drog upp OMXS30-index på plus. Av storbankerna gick SEB allra starkast med en uppgång på 1,7 procent.

Kinnevik höll sig också på vinnarsidan och bidrog till indexuppgången med en uppgång på 1,8 procent. Nordea har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från behåll. Kinnevik har några positiva börsdagar i bagaget - enligt medieuppgifter förbereder Rocket Internet börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Bland indexpressarna fanns Nokia och Ericsson som sjönk 1,5 respektive 1,0 procent. Den förstnämnda aktien har annars gått starkt under veckan, som nyhetsmässigt innehållit spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

I övrigt stack rörelsen i Elekta ut. Aktien, som gått sidledes efter senaste katastrofrapporten, fick helt plötsligt fart och steg 2,4 procent. Största nettoköpare var aktörer som gömde sig bakom en anonym mäklare motsvarande 43 procent av aktierna. Inom sektorn steg även Getinge, med 1,8 procent.

Oriflame var mindre lyckosamt och handlades ned 2,2 procent. Att Goldman Sachs på onsdagen sänkte sin rekommendation och tog bort aktien från sin europeiska köplista, "Pan-Europe Buy", fanns kvar i handlarnas minne.

Även Tradedoubler fick se mattan ryckas bort under fötterna när handeln återupptogs efter handelsstoppet, och raset blev 29 procent. Handeln stoppades i onsdags sedan Gravity 4 skickat ut ett pressmeddelande om ett "dubblat" bud på bolaget, varpå Tradedoubler sköt i höjden. På torsdagen återkallades sedan budet snöpligt.

Roligare var det för aktieägarna i Tobii som fick se sina aktieinnehav stiga med 8,6 procent. Ögonsensorföretaget visade i sin rapportdebut som noterat bolag ett starkt resultat för årets inledning.

"Under det första kvartalet noterade koncernen nytt försäljningsrekord och våra båda lönsamma affärsområden fortsatte att förbättra sina resultat", skrev vd Henrik Eskilsson i delårsrapporten.

Kycklingbolaget Scandi Standard har tecknat ett leveransavtal med Coop Norge som väntas leda till merförsäljning med successiv upptrappning till cirka 250 miljoner norska kronor per år. Aktien lyfte 5,4 på nyheten.

Åt andra hållet gick Gränges som backade 3,0 procent till kursen 65,25 kronor. Norska Orkla har sålt 11,2 miljoner aktier i Gränges, som är underleverantör till fordonsindustrin, till kursen 66 kronor per aktie. Försäljningen genomfördes genom en så kallad bookbuilding-process.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?