Annons

Stockholmsbörsen: Banker eldade på<br />

På fredagseftermiddagen stärktes Stockholmsbörsen och gick bättre än sina europeiska motsvarigheter. Sektorsvis höll banker farten uppe medan Ericsson och Nokia bromsade.

Vid stängning parkerade OMXS30-index på 1.648 och var upp 0,4 procent. Omsättningen i Stockholm var dock blygsam och stannade på måttliga 13,1 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 0,4 procent och tyska DAX lika mycket.

I Sverige höll bankerna stånd vilket drog upp OMXS30-index på plus. Av storbankerna gick SEB allra starkast med en uppgång på 1,7 procent.

Kinnevik höll sig också på vinnarsidan och bidrog till indexuppgången med en uppgång på 1,8 procent. Nordea har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från behåll. Kinnevik har några positiva börsdagar i bagaget - enligt medieuppgifter förbereder Rocket Internet börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Bland indexpressarna fanns Nokia och Ericsson som sjönk 1,5 respektive 1,0 procent. Den förstnämnda aktien har annars gått starkt under veckan, som nyhetsmässigt innehållit spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

I övrigt stack rörelsen i Elekta ut. Aktien, som gått sidledes efter senaste katastrofrapporten, fick helt plötsligt fart och steg 2,4 procent. Största nettoköpare var aktörer som gömde sig bakom en anonym mäklare motsvarande 43 procent av aktierna. Inom sektorn steg även Getinge, med 1,8 procent.

Oriflame var mindre lyckosamt och handlades ned 2,2 procent. Att Goldman Sachs på onsdagen sänkte sin rekommendation och tog bort aktien från sin europeiska köplista, "Pan-Europe Buy", fanns kvar i handlarnas minne.

Även Tradedoubler fick se mattan ryckas bort under fötterna när handeln återupptogs efter handelsstoppet, och raset blev 29 procent. Handeln stoppades i onsdags sedan Gravity 4 skickat ut ett pressmeddelande om ett "dubblat" bud på bolaget, varpå Tradedoubler sköt i höjden. På torsdagen återkallades sedan budet snöpligt.

Roligare var det för aktieägarna i Tobii som fick se sina aktieinnehav stiga med 8,6 procent. Ögonsensorföretaget visade i sin rapportdebut som noterat bolag ett starkt resultat för årets inledning.

"Under det första kvartalet noterade koncernen nytt försäljningsrekord och våra båda lönsamma affärsområden fortsatte att förbättra sina resultat", skrev vd Henrik Eskilsson i delårsrapporten.

Kycklingbolaget Scandi Standard har tecknat ett leveransavtal med Coop Norge som väntas leda till merförsäljning med successiv upptrappning till cirka 250 miljoner norska kronor per år. Aktien lyfte 5,4 på nyheten.

Åt andra hållet gick Gränges som backade 3,0 procent till kursen 65,25 kronor. Norska Orkla har sålt 11,2 miljoner aktier i Gränges, som är underleverantör till fordonsindustrin, till kursen 66 kronor per aktie. Försäljningen genomfördes genom en så kallad bookbuilding-process.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?