1515
Annons

Råvaror: Dollarn på uppgång<br />

Råvarorna sjönk på fredagen, tyngda av en stigande dollar. Den amerikanska valutan stärktes klart av inflationsstatistik för USA som var något starkare än väntat.

Vid klockan 20.35, strax efter golvhandelns stängning i USA, var WTI-oljan i första termin ned 1:05 dollar till 59:67 dollar per fat, medan Brentoljan hade backat 0:99 dollar till 65:55 dollar per fat.

"Dollarn kommer nog fortsätta stärkas vilket kommer att pressa oljan. Tillgången på de globala marknaderna är stor och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer öka betydligt", sade Rob Haworth, investeringsstrateg på U.S. Bank Wealth Management, till Bloomberg News.

Konsumentpriserna i USA steg 0,1 procent i april, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad 2014 sjönk KPI 0,2 procent.

Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit 0,1 procent jämfört med månaden före och ha sjunkit 0,2 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Bloomberg News snittprognos.

Dollarindexet steg omkring 1 procent till 96.24.

Fed-chefen Janet Yellen fick rubriker på fredagskvällen. Vid ett tal i Providence sade hon att styrräntorna kommer att höjas i år om ekonomin följer hennes prognoser. Efter en räntehöjning kommer en tillstramning av den ackommoderande penningpolitiken ske gradvis framgick det vidare.

På oljemarknaden var även Baker Hughes veckovisa riggstatistik i fokus. Nedgångarna som setts de senaste månaderna bromsade in klart på fredagen. I oljesektorn stängde endast en rigg ned under veckan.

Även för guldet var det en stigande dollar som tyngde.

Guldpriset handlades 1:90 dollar lägre på 1.204 dollar per uns, medan silver sjönk 0:09 dollar till 17:07.

"Även om det inte var en stor uppgång i inflationen var det tillräckligt för att skapa räntenervositet. Du såg en direkt reaktion i dollar, och styrkan var en motvind för guldet", sade Frank Lesh, trader på Future Path Trading, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden backade tremånadersterminen för koppar 91 dollar till 6.176 dollar per ton. Zink och aluminium backade 12 respektive 5 dollar, till 2.178 respektive 1.765 dollar per ton.

Zink tappade därmed mark för åttonde dagen i rad. Flera banker menar att oron för ett underskott av zink varit överdriven. JP Morgan skrev i ett marknadsbrev att det finns omkring 1 miljon ton av zink som inte övervakas av någon officiell handelsplats, varför statistiken är missvisande.

"Rallyt har verkligen avtagit. Jag har varit en stor tvivlare av lagertrenderna som synts", sade David Wilson, London-baserad analytiker på Citigroup, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):31/12
WTI, första termin -1:05 USD 59:67 -1,73% 6,06%
Brent, första termin -0:99 USD 65:55 -1,49% 5,56%
Basmetaller LME (pris/ton,
Koppar -91 USD 6.176 -1,45% -2,20%
Zink -12 USD 2.178 -0,55% 0,00%
Aluminium -5 USD 1.765 -0,28% -4,56%
Nickel -290 USD 12.765 -2,23% -16,11%
Bly -25 USD 1.947 -1,27% 4,79%
Tenn -25 USD 15.840 -0,16% -18,69%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1:90 USD 1.204:44 -0,16% 1,65%
Silver -0:09 USD 17:07 -0,54% 8,69%
Dollarindex +0.98
96.24 1,03% 6,61%
(högre = starkare USD)
 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?