Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna tickar upp<br />

USA-räntorna steg på fredagen, samtidigt som dollarn stärktes i spåren av högre kärninflation i USA, vilket åter höjer temperaturen i frågan om Fed-höjning.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen steg totalt 5 punkter till 0,62 procent medan tioåringen var upp 3 punkter till 2,23 procent.

USA:s KPI steg som väntat med 0,1 procent under månaden, medan kärn-KPI steg 0,3 procent, mer än väntade 0,2 procent och den största ökningen sedan oktober 2009. Kärninflationen låg kvar på 1,8 procent.

RDQ Economics noterade att Federal Reserve väntat sig att inverkan från det lägre oljepriset skulle vara tillfälligt och så ser även ut att vara fallet. Men innan de agerar med räntan vill de vara övertygade om att det lägre oljepriset inte slagit över i en bredare disinflation.

Kärninflationen sjönk från 1,9 till 1,6 procent från juli till december, men har därefter stigit till 1,8 procent. Tremånaders kärninflationen är 2,6 procent, den snabbaste takten sedan augusti 2011. Visst tryck kommer från högre hyror men annars är uppgången bred.

"Vi säger inte att juni är sannolikt för en Fed-höjning men det kan inte vara borta från bordet. Och för att göra saken svårare för Fed så kommer KPI-rapporten för maj ut dagen efter junimötet och presskonferensen", skrev RDQ Economics i ett marknadsbrev.

Europaräntorna sjönk brett på fredagen, främst i längre löptider, med tyska räntor 1-3 punkter ned.

"Marknaden håller på att återuppbygga momentum för ytterligare en rörelse nedåt i räntorna. Det är uppenbart att säljtrycket har avtagit och framåtblickande kommer ECB att ge stöd. På kort sikt har trycket lättat", sade Jan von Gerich på Nordea till Bloomberg News.

Tyska IFO-index sjönk till 108,5 i maj från 108,6 föregående månad. Det var högre än väntade 108,3 men samtidigt den första nedgången på sju månader. Nulägesindex steg till 114,3 från 114,0 medan det framåtblickande indexet sjönk till 103,0 från 103,4.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe konstaterar att den tidigare "euforin" nu ersätts av en mer realistisk hållning, men de bibehåller sin syn om en BNP-tillväxt på 0,5 procent andra kvartalet. Strejkerna har inte påverkat utsikterna nämnvärt men det stigande oljepriset har dämpat förtroendet i vissa sektorer. De kommande en-två månaderna kommer att visa om det positiva ekonomiska läget kommer att dämpas något eller inte.

Commerbank noterade att förväntningsindex sjunkit två månader i rad, vilket signalerar en vändning nedåt för IFO.

"Vi fortsätter att se nedåtrisker mot vår BNP-prognos för 2015 på 1,8 procent för Tyskland, vilket gör att ECB:s tillväxtprognos på 1,5 procent ser optimistisk ut. Men om ECB:s höga förväntningar inte uppfylls, så kommer de troligen köpa stora belopp klart bortom september 2016", skrev Commerzbank.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 121:40 mot yenen och till 1:102 mot euron i spåren av KPI. Sett till veckan som helhet har dollarn stärkts nästan 3 procent.

"Vi ser en något stigande underliggande inflation, och det i kontrast till andra databesvikelser vi sett de senaste veckorna. Detta utfall kan argumentera för att Fed ska agera i september och det är i slutänden positivt för dollarn", sade Omer Esiner på Commonwealth Foreign Exchange till Bloomberg News.

Senare på fredagen ska Fed-chefen Janet Yellen tala om USA:s ekonomiska utsikter.

I Riga fortsatte samtalen mellan Grekland och dess långivare, parallellt med EU-toppmötet. Tiden uppges rinna ut för Grekland som har en ny IMF-betalning den 5 juni, men "problemburken" tycks ständigt sparkas vidare längs med vägen.

Premiärminister Alexis Tsipras sade på fredagen att han är optimistisk om att "snart" kunna nå ett avtal med eurogruppen som innebär en "uthållig" lösning. Förbundskansler Angela Merkel tonade ned optimismen och betonade att en hel del arbete återstår. Något extra eurogruppsmöte om Grekland är inte aktuellt, men kan hållas när som helst vid behov. Nästa ordinarie möte är den 18 juni.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter, medan kronan sammantaget tappade 6 öre till 8:38 mot dollarn men stärktes 3 öre till 9:23 mot euron från torsdagen.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley upprepade på fredagen att det är viktigt att inflationen stiger och att de är redo att vidta nya åtgärder om den inte gör det.

"Vi är inte på den säkra sidan än och riskerna för bakslag ska inte underskattas. Därför är vi i Riksbankens direktion beredda att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om vi bedömer att inflationsuppgången är hotad", sade hon.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad vid fredagens policymöte. BOJ noterade att ekonomin fortsätter en dämpad återhämtning. Inflationstakten väntas ligga runt noll en tid på grund av effekter av nedgången i energipriserna, och inflationsmålet väntas nås någon gång under första halvan av budgetåret 2016.

Enligt en Reutersenkät tidigare i veckan väntas BOJ komma med nya lättnader, där majoriteten spår att det sker i oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?