1515
Annons

Räntor och valutor: Europaräntor med<br />

Europaräntorna handlas överlag lägre på fredagsförmiddagen, med tyska räntor 1-4 punkter ned.

Tyska IFO-index sjönk till 108,5 i maj från 108,6 föregående månad. Det var högre än väntade 108,3 men samtidigt den första nedgången på sju månader. Nulägesindex steg till 114,3 från 114,0 medan det framåtblickande indexet sjönk till 103,0 från 103,4.

IFO-ekonomerna konstaterar att den tidigare "euforin" nu ersätts av en mer realistisk hållning, men de bibehåller sin syn om en BNP-tillväxt på 0,5 procent andra kvartalet.

Strejkerna har inte påverkat utsikterna nämnvärt men det stigande oljepriset har dämpat förtroendet i vissa sektorer. De kommande en-två månaderna kommer att visa om det positiva ekonomiska läget kommer att dämpas något eller inte.

De franska företagens förtroende steg något i maj.

I Riga fortsätter EU-toppmötet, som inte primärt ska avhandla Grekland men där landet ändå är uppe för diskussion.

Torsdagskvällens diskussioner mellan Alexis Tsipras, Angela Merkel och Francois Hollande uppgavs fokuserade på att Grekland ska slutföra det nuvarande räddningsprogrammet, som löper ut den sista juni. De tre ledarna enades också om att Grekland ska fortsätta samtalen med de tre institutionerna (EU-kommissionen, ECB och IMF).

Alexis Tsipras sade på fredagen att han är optimistisk om att "snart" kunna nå ett avtal med eurogruppen som innebär en "uthållig" lösning. Angela Merkel sade å sin sida att det står klart att en hel del arbete återstår för att nå en uppgörelse mellan Grekland och de tre institutionerna.

"Frankrike och Tyskland har erbjudit Grekland hjälp. Men avslutet måste göras med de tre institutionerna. Arbetet måste intensifieras", sade hon.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 120:75 mot yenen och till 1:116 mot euron.

Sett till veckan som helhet har dollarn stärkts från 1:145 mot euron, och dollarindex har gått upp nästan 2 procent. Ny input för riktningen väntas i eftermiddag med två intressanta USA-hållpunkter på agendan.

April-KPI kommer klockan 14.30, vilket blir den sista KPI-statistiken före FOMC-mötet den 16-17 juni. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas KPI-inflationen sjunka till -0,2 procent i april, från -0,1 procent i maj, Kärn-KPI-inflationen väntas samtidigt sjunka till 1,7 procent, från 1,8 procent.

Klockan 19.00 talar Fed-chefen Janet Yellen om USA:s ekonomiska utsikter. Hon har inte talat offentligt om utsikterna sedan i slutet av mars, då hon talade om att hon förväntade sig att Fed kan höja räntan i år. Hon tonade dock ned betydelsen av tidpunkten för denna första räntehöjning och framhöll att därpå följande höjningar kommer att ske gradvis och inte följa någon förutbestämd plan.

"USA-KPI kan skapa en del dagligt brus men generellt tror jag att vi går in i en mer intervallbaserad miljö. Talet från Yellen senare i dag kan vara intressant, men Fed är i ett läge av att vänta och se. Vi tror att de höjer i september men de kommer troligen inte att fatta det beslutet de kommande två månaderna", sade Alvin Tan på Societe Generale till Reuters.

Även USA-räntorna har fortsatt att sjunka i den europeiska handeln. Den tioåriga statsobligationen är 3 punkter ned till 2,17 procent.

Svenska räntor handlas 1-3 punkter ned, medan kronan sammantaget stärkts 5 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från noteringarna vid torsdagens stängning.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley upprepade på fredagen att det är viktigt att inflationen stiger och att de är redo att vidta nya åtgärder om den inte gör det.

Hon tog upp frågan om en eventuell förändring av inflationsmålet, och noterade att många argumenterar för att strukturella faktorer ligger bakom den låga inflationen. Men enligt Cecilia Skingsley förbiser detta att såväl globalisering som digitalisering i grunden är temporära faktorer.

"Man kan säga att de här trenderna i princip fungerar som utdragna positiva utbudsstörningar som påverkar ekonomin under en i och för sig lång, men ändå begränsad period. Men inflationen beror i längden inte på den här typen av trender eller störningar utan på hur expansiv penningpolitiken är, sett som genomsnitt över en längre period", sade hon.

Hon tror också att man underskattar hur viktigt det är att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet och de problem som kan uppstå om detta förtroende går förlorat.

fredag kl 10.40 (torsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:2743 (8:3211) Statsobl 2y -0,27 (-0,27)
EUR/SEK 9:2398 (9:2594) Statsobl 10y 0,79 (0,82)
EUR/USD 1:1166 (1:1131) Räntegap/ty 19 (19)
US obl 10y 2,17 (2,20) Tysk obl 10y 0,60 (0,63)


Innehåll från Fido ConsultingAnnons

Så framtidssäkras kundmötet när regelverken skärps samtidigt som kunderna kräver enklare processer

Daniel Westin, Johanna Gisterå och Mikael Derkert, affärs- och verksamhetskonsulter på FiDo Consulting. Foto: Felicia Yllenius
Daniel Westin, Johanna Gisterå och Mikael Derkert, affärs- och verksamhetskonsulter på FiDo Consulting. Foto: Felicia Yllenius

Regelverken för aktörer inom bank, finans och försäkring blir fler och hårdare – men samtidigt förväntar sig kunderna en enklare och mer sömlös interaktion. 

– Här uppstår en motsättning. Branschens aktörer måste hitta en balans för att inte förlora kunder och det kan vi hjälpa dem med, säger Johanna Gisterå, specialist på regelverkens inverkan på kundmötet, på FiDo Consulting.

Digitaliseringen slår igenom på bred front och konsumenter är i dag vana att med några klick handla varor och tjänster online. Bankbranschen omfattas dock av olika regelverk, som ständigt byggs på och blir mer komplexa. Här finns bland annat regelverk för kundkännedom, kundskydd, hållbarhet, provisionsmodeller, betalningstjänster och penningtvätt.

Att implementera och underhålla regelverken stjäl stora resurser från en organisation samtidigt som de genom sin omfattning kan skrämma bort kunderna. Genom att digitalisera dessa processer kan en förenkling och effektivisering uppnås.

– I dag sköts ofta affärsutveckling, kundupplevelse och regelefterlevnad som separata stuprör. Vad man måste göra är att gifta ihop dem så att arbetet kan ske sömlöst tillsammans, hela vägen, säger Johanna Gisterå.

FiDo bygger bryggor inom organisationen

Inom en organisation har ofta en säljavdelning och en complianceavdelning olika drivkrafter och mål.

– Genom att bygga en brygga mellan dem och hitta nya vägar att samarbeta kan vi hitta bättre lösningar för kunden, säger Mikael Derkert, konsult inom affärsutveckling på FiDo Consulting.

Han förklarar att nya aktörer i branschen inte tyngs av sin historia. 

– De kan lättare utforma mer smidiga lösningar baserade på kundinsikter, snarare än att digitalisera gamla, manuella processer. Gör man på rätt sätt kan man bli en vinnare, säger han.

I en större organisation kan lokala enheter ha stort självbestämmande. Det kan leda till att sälj- och onboardingprocesser för samma tjänst kan variera väldigt mycket. 

Daniel Westin är konsult inom process och effektivisering på FiDo Consulting.

– Kundmötesprocesser har fått växa ut fritt och kan därför spreta väldigt mycket. Dessa behöver ensas, så att man inte måste digitalisera ett helt nystan av olika lösningar och processer även om alla möter regelverken, säger han och tillägger:

– Det finns en väldig styrka från effektivitetssynpunkt att få till gemensamma processer i hela organisationen. 

FiDo har kompetens för att framtidssäkra kundmötet

På FiDo Consulting kan man erbjuda kompetens för att framtidssäkra kundmötet genom att balansera digitalisering och regelverk i verksamhetens löpande arbete med affärsutveckling. 

– Vi hjälper våra kunder, banker, oavsett var de står i sin resa, med analys, målbild eller genomförande. Vi verkar dagligen för att bankerna ska leverera smidigare tjänster och bättre kundupplevelser, avslutar Johanna Gisterå.

Läs mer på: www.fidoconsulting.se 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fido Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?