Annons

New York: Yellen lyckades inte rädda – handeln på minus

Det blev ett ljummet veckoslut för USA-börserna, där fredagshandeln slutade vid en lätt nedgång. Kommentarer från Janet Yellen bidrog tidvis med stöd, men indexen föll tillbaka mot slutet.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,3 procent på indexnivån 18.232. Det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 2.126, medan tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 5.089.

Omsättningen uppgick till 560 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

Om den amerikanska ekonomin följer prognosen ser Fed-chefen Janet Yellen att det blir en räntehöjning i år, sade hon vid ett tal i Providence på fredagen. Efter höjningen kommer normaliseringen att ske stegvis uppgav hon vidare.

"Kommentaren att en räntehöjning kommer ske stegvis kan ha lättat viss oro om att räntehöjningar skulle ske snabbt när man väl börjat", sade Joe Bell, senior aktieanalytiker på Schaeffer's Investment Research, till Bloomberg News.

KPI i USA steg 0,1 procent i april jämfört med månaden före, vilket var som väntat. Kärn-KPI, som mäts exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent i april, vilket var strax över analytikerprognosen på +0,2 procent.

På börsfront var Hewlett-Packard en av aktierna mot strömmen. Teknikbolaget steg 2,8 procent efter att det redovisat en starkare vinst än väntat.

Maskintillverkaren Deere stärktes 4,3 procent. Bolagets vinst för det andra kvartalet slog marknadens förväntningar och dessutom höjdes prognosen för 2015.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,21 procent.

Innehåll från EKNAnnons

Så möter Nordea utmaningarna för tillväxtbolagen

Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.

Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.

Fånga upp framtidens giganter och behåll bra kunder – läs mer om EKN:s garantier

Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.

– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.

Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.

– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.

Ett skifte för sektorn

Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.

– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.

Minskar risken med EKN

Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.

– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.

Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.

– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.

Läs mer om EKN:s garantier – hjälp företag med goda framtidsutsikter att växa

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera