1515
Annons

USA-börser: Apple upp på lugn marknad<br />

New York-börserna handlades inom ett snävt spann på torsdagen. Kurserna noterade mindre rörelser kring nya rekordnivåer för flera index. Bäst utveckling visade den tekniktunga Nasdaq-börsen. Energibolagen var bästa sektor för dagen.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning oförändrad 18.286. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,2 procent till 2.131 och Nasdaq Composite steg med 0,4 procent till 5.091.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 6 punkter till 2,19 procent samtidigt som trettioårsräntan tappade 6 punkter till 2,99 procent.

Onsdagens session slutade med i stort sett oförändrade kurser när marknaden inte reagerade nämnvärt på släppet av Federal Reserves senaste penningpolitiska protokoll. Nu på torsdagen står makrostatistik i fokus och utfallet har varit blandat.

Före öppning rapporterades att nya arbetssökande steg till 274.000 förra veckan, vilket ungefär var som väntat, medan Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA uppgick till preliminära 53,8 i maj, mot väntade 54,5.

Philadelphia Fed index för maj kom in något svagare än förväntat och likaså försäljningen av befintliga hus i USA avseende april.

Statistiken över ledande indikatorer i USA var dock positiv, upp 0,7 procent i april jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en uppgång på 0,3 procent.

På bolagsfronten har trädgårdsprodukttillverkaren Toro, en konkurrent till Husqvarna, redovisat ett resultat på 1,64 dollar per aktie i det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett resultat per aktie om 1,66 dollar. Prognosen för helåret upprepades och aktien var 0,3 procent lägre.

Elektronikkedjan Best Buy rapporterade ett resultat som var över förväntningarna och klättrade 4,0 procent.

CVS Health steg 2,4 procent efter att apotekskedjan kommit överens om ett köp av Omnicare för 12,7 miljarder dollar.

Qualcomm stärktes 1,2 procent efter besked om att bolaget kommer att snabba upp sitt återköpsprogram efter ett avtal med två finansinstitutioner om att återköpa aktier till ett värde av 5 miljarder dollar.

Efter dagens stängning rapporterade bland annat Hewlett-Packard och Gap.

Morgan Stanleys "smartphone tracker" indikerar starkare än väntad efterfrågan på Apples Iphone under innevarande kvartal, drivet av tillväxtmarknader och i synnerhet Kina. It-jätten var upp 1,0 procent.

Lumber Liquidators vd Robert M. Lynch avgick oväntat då trägolvbolaget fortsätter att pressas av säkerheten för sina produkter. Aktien föll med 17 procent.


Innehåll från Planon SoftwareAnnons

Fastigheters avgörande påverkan på CO2-utsläpp

Enligt Sveriges officiella statistik har utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler minskat kraftigt sedan 1990. Hela 93 procent har det gått ned. Trots det finns mycket kvar att göra. Företag och organisationer kan i hög grad bidra till att minska de globala koldioxidavtrycken genom att arbeta smart med sina kontorslokaler. Något som är avgörande för hela organisationens hållbarhetsarbete.  

Peter Ankerstjerne, Chef Strategy Officer, på Planon Software menar att det finns stora möjligheter för företag och organisationer att påverka bolagets övergripande hållbarhetsmål genom att omvandla kontoret till en smart arbetsplats. 

– För att minska sin klimatpåverkan behöver man först skapa en baslinje som visar vilka utsläpp man gör. När det är etablerat kan man börja förändra, säger han. 

Möjligheter med hybridsamhället

När det gäller transporter, företagsresor och pendling har det redan skett stora förändringar efter pandemin. Detta eftersom kontoret främst används som ett nav för att umgås, kommunicera och ha möten. Men mycket går att göra i den dagliga driften för att minska klimatpåverkan. Att byta till grön el är en sak. Annat är att jobba smartare med uppvärmning, belysning, städning och sophantering. 

– Ska man verkligen städa utrymmen varje dag som inte används? Ska tomma utrymmen värmas upp? Den här typen av frågor har blivit ännu mer aktuella i det nya hybridsamhället där delar av en kontorsfastighet bara används vissa dagar i veckan. 

– Med hjälp av smarta system som till exempel mjukvara så kan man följa mönster på hur människor arbetar. Se vilka ytor som används och automatisera avstängningen av belysning, värme och luftkonditionering där det är tomt. Och minska sina CO2 Footprints på ett enkelt och långsiktigt sätt. Om man sedan vill sätta igång detta automatiskt när någon använder byggnaden eller en tid innan så att det är ett bra inomhusklimat när arbetsdagar börjar kan man bestämma själv, säger Peter Ankerstjerne. 

Smart sätt att möta utmaningar

Några av utmaningarna som han ser när det gäller minskning av CO2 är att många organisationer inte känner till hur detta hanteras eftersom de hyr sina kontor. Eller att de saknar teknik och kunskap om vad som är möjligt att göra. 

– En bra start är att inventera nuläget och att investera i rätt teknologi för de delar som går att automatisera. Men i framtiden borde man designa och konstruera nya byggnader i enlighet med FN:s klimatmål.  

Om Planon:
Planon är en globalt marknadsledande leverantör av mjukvara för smarta byggnader som tillhandahåller de nödvändiga verktygen för att skapa en hållbar och koldioxidneutral framtid. Vi skapar användbara och meningsfulla insikter för framtidstänkande verksamheter.

Rapport om hållbar framtid
Det finns stora möjligheter för verksamheter att bidra till en hållbar framtid genom att förbättra driften av fastigheter, arbetsplatser och dess tillgångar. Frost & Sullivan ger värdefulla insikter gällande socialt ansvar, medarbetarnas förväntningar, kostnadsbesparingar och trender som leder vägen till en mer hållbar verksamhet. 

Läs hela rapporten här

Besök Planons hemsida

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Planon Software och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?