1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson förloraren<br />

På den tidiga torsdagseftermiddagen handlades Stockholmsbörsen i ett smalt intervall strax under nollstrecket vilket speglade de senaste timmarnas handel.
Ett tyskt inköpschefsindex var sämre än väntat vilket vägde lite på index.

Strax innan klockan 14.30 var OMXS30-index vid nivån 1.631, motsvarande en nedgång på 0,4 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till drygt 6 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 0,5 procent och tyska DAX sjönk lika mycket.

Bland aktierna inom OMXS30-index fortsatte Ericsson att försvagas vilket innebar dagslägsta efter minus 2,1 procent. Efter fem dagars konstant uppgång var rekylen ett faktum i telekombolaget.

Övriga indexpressare var banksektorn där samtliga fyra storbanker visade röda siffror. Swedbank var sämst i klassen med minus 1,1 procent.

Även SSAB tillhörde skaran av förloraraktier med ett tapp på 1,7 procent. Stålbolaget har efter en fin uppgång i april tappat 5,8 procent de senaste fyra handelsdagarna.

Trots minushandel var det flera aktier som mäktade med att stiga. Starkast gick Kinnevik som avancerade 1,8 procent vilket gjorde investmentbolaget till den bäst presterande aktien inom OMXS30-index.

Kinnevikdelägda Millicom hade också en positiv dag med plus 3 procent. Inga nyheter kopplade till bolagen har presenterats på torsdagen men Millicoms nytillträdda vd Mauricio Ramos har figurerat flitigt i media det senaste dygnet.

I punkter räknat var dock Nokia den enskilda aktie som bidrog mest till att mildra nedgången.

Under veckan har det varit spekulationer om budhöjningar kring Nokias kart- och positioneringstjänst Here och i onsdags fick aktien ytterligare bränsle efter nyheten att Kina ska investera stora summor i 4g-nät.

Åt andra hållet gick Oriflame efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation och tagit bort aktien från sin europeiska köplista, Pan-Europe Buy. Kosmetikabolaget backade 2 procent.

SAS höll sig på plus 2,6 procent efter morgonens nyhet att flygbolaget tecknat ett nytt kollektivavtal med den svenska pilotföreningen. Därmed blir det ingen strejk bland piloterna i Sverige.

Tradedoubler var fortsatt handelsstoppat efter att Gravity4 dragit tillbaka sitt andra bud på bolaget.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?