1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärktes<br />

Euron stärktes och Europaräntorna var steg svagt på torsdagen efter preliminär PMI-statistik från euroområdet.

Pundet fick skjuts av oväntat stark detaljhandelsförsäljning i april, medan dollarn tappade efter svagare amerikansk statistik än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 2 punkter till 0,63 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska motsvarigheten stängde 1 punkt högre till 0,82 procent.

Industri-PMI för eurozonen steg preliminärt till 52,3 i maj, från 52,0 i april, väntat var en svag nedgång till 51,8, enligt Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk dock samtidigt till 53,3 från 54,1, medan analytiker hade väntat sig ett index på 53,9.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att eurozonen förlorade något av sitt momentum i maj, med en nedgång för andra månaden i rad.

"För närvarande är omfattningen av inbromsningen inte något större bekymmer, men det kommer utan tvekan att orsaka en del nagelbitande hos ECB-ledamöterna, då dessa inväntar tecken på att de kvantitativa lättnaderna är den universallösning som regionen behöver för att uppnå en robust och uthållig återhämtning", sa han.

Commerzbanks Christopher Weil noterade i ett kundbrev att de flesta ekonomer räknar med att eurozonens ekonomi under loppet av året kommer att växa i en starkare takt än under första kvartalet (+0,4%), medan Commerzbank snarare tror att den kommer att bli svagare. Han såg inga bevis för någon tydlig riktning i PMI-utfallet.

I Frankrike steg industri-PMI oväntat, medan den tyska industrins inköpschefsindex däremot sjönk lite mer än väntat.

Enligt Oliver Kolodseike, ekonom på Markit, signalerar PMI en ytterligare avmattning i den ekonomiska tillväxten i Tysklands privata sektor. Företagen rapporterar svagare expansion i både produktion och nya order, med vissa deltagare som kommenterar svag efterfrågan, ekonomisk osäkerhet och stigande kostnadstryck.

Även i USA sjönk Markits industri-PMI oväntat i maj, till 53,8, från 54,1 i april, väntat var 54,5.

Annan USA-statistik på eftermiddagen visade att antalet nya arbetslösa steg aningen mer än väntat förra veckan, men fyraveckorssnittet sjönk till sin lägsta nivå sedan april 2000.

Sjönk oväntat gjorde också "Philly Fed" index och även försäljningen av befintliga bostäder gick emot analytikernas förväntningar och sjönk med 3,3 procent i stället för att stiga med väntade 0,8 procent.

USA-räntorna fortsatte nedåt på eftermiddagen efter statistiken och därmed späddes nedgången efter onsdagskvällens Fed-protokoll på.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av april visade att många ledamöter i räntekommittén FOMC såg en räntehöjning i juni som osannolik.

Analytiker tyckte inte att det var mycket nytt i protokollet och reaktionerna på finansmarknaderna blev också dämpade.

På valutamarknaden stärktes euron till 1,113 mot dollarn, från strax under 1,11-strecket på onsdagseftermiddagen. Bedömningen att Fed inte har bråttom att höja styrräntorna har fått dollarn att tappa lite av sin dragningskraft och detta späddes på av den svaga statistiken.

Kronan har stärkts med 2 öre till 9,26 mot euron och med 4 öre till 8,32 mot dollarn.

Pundet tog ett skutt uppåt och stärktes till tvåmånadershögsta mot euron efter detaljhandelssiffror för april, som stag klart mer än väntat, +1,2 procent i stället för en väntad ökning med 0,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?