Annons

Räntor och valutor: Euron stärktes<br />

Euron stärktes och Europaräntorna var steg svagt på torsdagen efter preliminär PMI-statistik från euroområdet.

Pundet fick skjuts av oväntat stark detaljhandelsförsäljning i april, medan dollarn tappade efter svagare amerikansk statistik än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 2 punkter till 0,63 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska motsvarigheten stängde 1 punkt högre till 0,82 procent.

Industri-PMI för eurozonen steg preliminärt till 52,3 i maj, från 52,0 i april, väntat var en svag nedgång till 51,8, enligt Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk dock samtidigt till 53,3 från 54,1, medan analytiker hade väntat sig ett index på 53,9.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att eurozonen förlorade något av sitt momentum i maj, med en nedgång för andra månaden i rad.

"För närvarande är omfattningen av inbromsningen inte något större bekymmer, men det kommer utan tvekan att orsaka en del nagelbitande hos ECB-ledamöterna, då dessa inväntar tecken på att de kvantitativa lättnaderna är den universallösning som regionen behöver för att uppnå en robust och uthållig återhämtning", sa han.

Commerzbanks Christopher Weil noterade i ett kundbrev att de flesta ekonomer räknar med att eurozonens ekonomi under loppet av året kommer att växa i en starkare takt än under första kvartalet (+0,4%), medan Commerzbank snarare tror att den kommer att bli svagare. Han såg inga bevis för någon tydlig riktning i PMI-utfallet.

I Frankrike steg industri-PMI oväntat, medan den tyska industrins inköpschefsindex däremot sjönk lite mer än väntat.

Enligt Oliver Kolodseike, ekonom på Markit, signalerar PMI en ytterligare avmattning i den ekonomiska tillväxten i Tysklands privata sektor. Företagen rapporterar svagare expansion i både produktion och nya order, med vissa deltagare som kommenterar svag efterfrågan, ekonomisk osäkerhet och stigande kostnadstryck.

Även i USA sjönk Markits industri-PMI oväntat i maj, till 53,8, från 54,1 i april, väntat var 54,5.

Annan USA-statistik på eftermiddagen visade att antalet nya arbetslösa steg aningen mer än väntat förra veckan, men fyraveckorssnittet sjönk till sin lägsta nivå sedan april 2000.

Sjönk oväntat gjorde också "Philly Fed" index och även försäljningen av befintliga bostäder gick emot analytikernas förväntningar och sjönk med 3,3 procent i stället för att stiga med väntade 0,8 procent.

USA-räntorna fortsatte nedåt på eftermiddagen efter statistiken och därmed späddes nedgången efter onsdagskvällens Fed-protokoll på.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av april visade att många ledamöter i räntekommittén FOMC såg en räntehöjning i juni som osannolik.

Analytiker tyckte inte att det var mycket nytt i protokollet och reaktionerna på finansmarknaderna blev också dämpade.

På valutamarknaden stärktes euron till 1,113 mot dollarn, från strax under 1,11-strecket på onsdagseftermiddagen. Bedömningen att Fed inte har bråttom att höja styrräntorna har fått dollarn att tappa lite av sin dragningskraft och detta späddes på av den svaga statistiken.

Kronan har stärkts med 2 öre till 9,26 mot euron och med 4 öre till 8,32 mot dollarn.

Pundet tog ett skutt uppåt och stärktes till tvåmånadershögsta mot euron efter detaljhandelssiffror för april, som stag klart mer än väntat, +1,2 procent i stället för en väntad ökning med 0,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?