1515
Annons

Räntor och valutor: Euron lyfter på stark siffra<br />

Euron stärks, medan Europaräntorna pekar svagt ned på torsdagsförmiddagen sedan preliminär PMI-statistik från euroområdet tickat in. Pundet stärks efter oväntat stark detaljhandelsförsäljning i april.

Strax efter klockan 10.30 är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,60 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska motsvarigheten är upp 1 punkt till 0,82 procent.

EMU:s industri-PMI steg preliminärt till 52,3 i maj, från 52,0 i april, väntat var en svag nedgång till 51,8, enligt Bloomberg News.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk dock samtidigt till 53,3 jämfört med 54,1 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 53,9.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att eurozonen förlorade något av sin kraft i maj, med en nedgång för andra månaden i rad.

"För närvarande är omfattningen av inbromsningen inte något större bekymmer, men det kommer utan tvekan att orsaka en del nagelbitande hos ECB-ledamöterna då dessa inväntas tecken på att de kvantitativa lättnaderna är den universallösning som regionen behöver för att uppnå en robust och uthållig återhämtning", sade han.

I Frankrike steg industri-PMI oväntat, medan den tyska industrins inköpschefsindex däremot sjönk till 51,4 i maj från 52,1 föregående månad. väntat var en marginell nedgång till 52,0.

Oliver Kolodseike, ekonom på Markit, säger i en kommentar att PMI signalerar en ytterligare avmattning i den ekonomiska tillväxten i Tysklands privata sektor och att företagen rapporterar svagare expansion i både produktion och nya order, med vissa deltagare som kommenterar svag efterfrågan, ekonomisk osäkerhet och stigande kostnadstryck.

I USA väntas Markits industri-PMI ha stigit till 54,5 i maj, från 54,1 i april.

USA-räntorna sjunker i förmiddagens europeiska handel, efter onsdagskvällens Fed-protokoll.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av april visade att många ledamöter i räntekommittén FOMC såg en räntehöjning i juni som osannolik.

Enligt FOMC skulle den ekonomiska nedgången under det första kvartalet förmodligen inte fortsätta, utan tillväxten skulle ta fart, även om flera ledamöter var lite oroade över styrkan i privatkonsumtionen.

Analytiker tyckte inte att det var mycket nytt i protokollet och reaktionerna på finansmarknaderna blev också dämpade.

I eftermiddag publiceras veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha stigit något till 270.000 personer, "Philly Fed"-index, där en svag uppgång till 8,0 väntas, och försäljningen av befintliga bostäder, väntat en ökning med 0,8 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkäter.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:115 mot dollarn, från strax under 1:11-strecket på onsdagseftermiddagen.

Kronan har stärkts något mot euron och med 5 öre mot dollarn.

Pundet tog ett skutt uppåt efter detaljhandelssiffror för april, som stag klart mer än väntat, +1,2 procent i stället för en väntad ökning med 0,4 procent.

torsdag kl 10.40 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:3149 (8:3616) Statsobl 2y -0,27 (-0,29)
EUR/SEK 9:2736 (9:2773) Statsobl 10y 0,82 (0,81)
EUR/USD 1:1154 (1:1095) Räntegap/ty 22 (20)
US obl 10y 2,22 (2,27) Tysk obl 10y 0,60 (0,61)Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?