Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

Amerikanska marknadsräntor har sjunit någon punkt under natten och dollarn har tappat efter några dagars förstärkning. USA-börserna visade små förändringar på onsdagskvällen och börsutvecklingen i Asien är lite blandad, med uppgångar i Kina och Japan.

USA-räntorna är ned 1-2 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 2,25 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av april visade att många ledamöter i räntekommittén FOMC såg en räntehöjning i juni som osannolik.

Många ledamöter "trodde att det var osannolikt att statistik som kommer att finnas tillgänglig i juni skulle kunna ge tillräcklig bekräftelse på att villkoren för att höja målintervallet för räntan hade uppfyllts", stod det i protokollet. "Ett fåtal" ledamöter räknade samtidigt med att ekonomin skulle vara redo för en höjning i juni.

Vidare menade FOMC att den ekonomiska nedgången under det första kvartalet förmodligen inte skulle fortsätta, utan att tillväxten skulle ta fart, även om flera ledamöter var lite oroade över styrkan i privatkonsumtionen.

Analytiker tyckte inte att det var mycket nytt i protokollet och reaktionerna på finansmarknaderna blev också dämpade. Mycket snack, men få slutsatser, var Danske Banks kommentar.

"Protokollet från FOMC-mötet i april visade att kommittén har diskuterat många viktiga ämnen och att tydliga slutsatser än så långe inte har dragits", skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att Fed fortsatt verkar inställda på att börja höja räntan i år, trots en oväntat svag start på året, men att de möjligen kan ha blivit mer osäkra på tidpunkten för den första höjningen.

"Vi fortsätter att räkna med en första räntehöjning kommer vid decembermötet, följt av en paus när beslutsfattarna utvärderar effekterna på marknadsförhållandena", skriver Morgan Stanley.

Nästa viktiga ledtråd för Feds höjningsplaner blir när Fed-chefen Janet Yellen på fredag talar om USA:s ekonomiska utsikter.

HSBC och Markits preliminära inköpschefsindex för Kinas industri steg till 49,1 i maj från 48,9 i april. Det var lite svagare än en väntad uppgång till 49,3 som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

"Policylättnaderna har ännu inte visat någon effekt. Kreditförhållandena har varit tillräckliga, men efterfrågan har varit fortsatt svag", sade Ding Shuang, chefekonom för Kina vid Standard Chartered i Hongkong, till Bloomberg News.

Japanska preliminära industri-PMI steg till 50,9 i maj från 49,9 i april, vilket var en bit över väntade 50,3.

Japanska räntor visar små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan är stabil på 0,40 procent.

ECB höjde på onsdagen de grekiska bankernas nödlånefinansiering ELA med ytterligare 200 miljoner euro, till 80,2 miljarder euro, enligt Bloomberg News. Dessutom ska ECB inte ha gjort några förändringar av "haircuts" för de grekiska bankernas säkerheter för lånen, något som det spekulerats om tidigare.

Vidare på det grekiska temat rapporterar Süddeutsche Zeitung att Eurogruppen överväger att förlänga Greklands nuvarande stödprogram till hösten, för att få tid att förhandla fram tredje stödpaket åt landet.

Nästa hållpunkt för landet är EU-mötet i Riga nu på torsdag-fredag som visserligen inte handlar om Grekland men som ändå kan komma att kretsa kring denna allt mer brännande fråga.

På valutamarknaden har dollarn försvagats lite mot euron efter ett par dagars förstärkning. Dollarn har gått till 1:112 från 1:110 på onsdagen. Dollarn är samtidigt i stort sett stabil mot yenen just över 121.

Kronan har stärkts några öre mot dollarn och även något öre mot euron.

På tisdagen riktas intresset mot preliminära inköpschefsindex för maj, först från euroområdet under förmiddagen och senare till eftermiddagen från USA. Dessutom bjuder dagen även på brittisk detaljhandel liksom Philadelphia Fed index och försäljning av befintliga bostäder i USA.

torsdag 6.55 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:3344 (8:3616) EUR/USD 1:1122 (1:1095)
EUR/SEK 9:2696 (9:2773) USD/JPY 121:05 (121:08)
Jp obl 2 -0,01 (0,00) Jp obl 10 0,40 (0,40)
Ty obl 2 -0,21 (-0,22) Ty obl 10 0,63 (0,61)
US obl 2 0,59 (0,60) US obl 10 2,25 (2,27)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?