1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

Amerikanska marknadsräntor har sjunit någon punkt under natten och dollarn har tappat efter några dagars förstärkning. USA-börserna visade små förändringar på onsdagskvällen och börsutvecklingen i Asien är lite blandad, med uppgångar i Kina och Japan.

USA-räntorna är ned 1-2 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 2,25 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av april visade att många ledamöter i räntekommittén FOMC såg en räntehöjning i juni som osannolik.

Många ledamöter "trodde att det var osannolikt att statistik som kommer att finnas tillgänglig i juni skulle kunna ge tillräcklig bekräftelse på att villkoren för att höja målintervallet för räntan hade uppfyllts", stod det i protokollet. "Ett fåtal" ledamöter räknade samtidigt med att ekonomin skulle vara redo för en höjning i juni.

Vidare menade FOMC att den ekonomiska nedgången under det första kvartalet förmodligen inte skulle fortsätta, utan att tillväxten skulle ta fart, även om flera ledamöter var lite oroade över styrkan i privatkonsumtionen.

Analytiker tyckte inte att det var mycket nytt i protokollet och reaktionerna på finansmarknaderna blev också dämpade. Mycket snack, men få slutsatser, var Danske Banks kommentar.

"Protokollet från FOMC-mötet i april visade att kommittén har diskuterat många viktiga ämnen och att tydliga slutsatser än så långe inte har dragits", skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att Fed fortsatt verkar inställda på att börja höja räntan i år, trots en oväntat svag start på året, men att de möjligen kan ha blivit mer osäkra på tidpunkten för den första höjningen.

"Vi fortsätter att räkna med en första räntehöjning kommer vid decembermötet, följt av en paus när beslutsfattarna utvärderar effekterna på marknadsförhållandena", skriver Morgan Stanley.

Nästa viktiga ledtråd för Feds höjningsplaner blir när Fed-chefen Janet Yellen på fredag talar om USA:s ekonomiska utsikter.

HSBC och Markits preliminära inköpschefsindex för Kinas industri steg till 49,1 i maj från 48,9 i april. Det var lite svagare än en väntad uppgång till 49,3 som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

"Policylättnaderna har ännu inte visat någon effekt. Kreditförhållandena har varit tillräckliga, men efterfrågan har varit fortsatt svag", sade Ding Shuang, chefekonom för Kina vid Standard Chartered i Hongkong, till Bloomberg News.

Japanska preliminära industri-PMI steg till 50,9 i maj från 49,9 i april, vilket var en bit över väntade 50,3.

Japanska räntor visar små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan är stabil på 0,40 procent.

ECB höjde på onsdagen de grekiska bankernas nödlånefinansiering ELA med ytterligare 200 miljoner euro, till 80,2 miljarder euro, enligt Bloomberg News. Dessutom ska ECB inte ha gjort några förändringar av "haircuts" för de grekiska bankernas säkerheter för lånen, något som det spekulerats om tidigare.

Vidare på det grekiska temat rapporterar Süddeutsche Zeitung att Eurogruppen överväger att förlänga Greklands nuvarande stödprogram till hösten, för att få tid att förhandla fram tredje stödpaket åt landet.

Nästa hållpunkt för landet är EU-mötet i Riga nu på torsdag-fredag som visserligen inte handlar om Grekland men som ändå kan komma att kretsa kring denna allt mer brännande fråga.

På valutamarknaden har dollarn försvagats lite mot euron efter ett par dagars förstärkning. Dollarn har gått till 1:112 från 1:110 på onsdagen. Dollarn är samtidigt i stort sett stabil mot yenen just över 121.

Kronan har stärkts några öre mot dollarn och även något öre mot euron.

På tisdagen riktas intresset mot preliminära inköpschefsindex för maj, först från euroområdet under förmiddagen och senare till eftermiddagen från USA. Dessutom bjuder dagen även på brittisk detaljhandel liksom Philadelphia Fed index och försäljning av befintliga bostäder i USA.

torsdag 6.55 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:3344 (8:3616) EUR/USD 1:1122 (1:1095)
EUR/SEK 9:2696 (9:2773) USD/JPY 121:05 (121:08)
Jp obl 2 -0,01 (0,00) Jp obl 10 0,40 (0,40)
Ty obl 2 -0,21 (-0,22) Ty obl 10 0,63 (0,61)
US obl 2 0,59 (0,60) US obl 10 2,25 (2,27)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?